Takaisin sivun yläreunaan

Polku uusille teille

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Nuorten parissa työskentelevät sen tietävät: nuorilla on asennetta.

Jos nuorilta aikuisilta on elämän suunta vielä hakusessa tai keinot hukassa siitä, miten unelma-ammattiin pääsee, kannattaa marssia Ohjaamoon. Henkilökohtaisen Nuorten työpolku -palvelun kautta nuoret saavat apua ja tukea työllistymiseen tai opiskelemaan lähtemiseen.

– Enintään noin puoli vuotta kestävä valmennus starttaa perusteellisella alkukartoituksella, joka tehdään yhdessä nuoren kanssa. Me omavalmentajat myös kerromme itsestämme ja valmennuksesta. Alkukartoituksessa ei vielä päätetä valmennuksen aloittamisesta, vaan nuori saa pohtia rauhassa, onko toiminnasta hänelle hyötyä, kertoo omavalmentaja Päivi Itkonen.

Valmennukseen voivat tulla 18–29-vuotiaat, joiden alkanut työnhaku ei ole edennyt suunnitellusti tai joilla on tarve pohtia ja suunnitella omaa ammattialaa ja tulevaa opintopolkuaan. Mukaan voi hakeutua myös ammatillisten opintojen loppupuolella, vaikka jo pari kuukautta ennen valmistumista.

– Osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Työskentely tapahtuu nuoren tavoitteiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan, kuvailee omavalmentaja Laura Suihkonen.

Valmennuksessa tehdään tarpeen mukaan minä-tehtäviä ja mietitään positiivisesti ja realistisesti omaa elämäntilannetta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Itkonen ja Suihkonen korostavat, miten hienoa on nähdä, kuinka nuoren itsevarmuus, taidot ja tietoisuus vahvistuvat omavalmennuksen edetessä. Erilaisten tehtävien kautta omaa elämää ja vahvuuksia käydään positiivisella tavalla läpi ja nuori pääsee myös pohtimaan osaamistaan. Omavalmentajat auttavat myös työnhaun asiakirjojen laatimisessa tai valmistautumisessa työhaastatteluun.

Lisäksi valmennuksessa kerrotaan ja kartoitetaan erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuudelle ja verkostoidutaan eri tahoihin. Nuorten kanssa käydään läpi myös termistöjä, kuten mikä on piilotyöpaikka. Valmentajat ovat nuoriin yhteyksissä noin kerran viikossa nuorelle sopivalla tavalla: videopuhelulla, puhelulla tai perinteisen tapaamisen kautta.

– Jos esimerkiksi sosiaalisissa kohtaamisissa on haasteita, niin voimme sopia nuoren kanssa, että tapaamme livenä joka kerta. Näin hän saa vahvistusta siihen, sanoo Itkonen.

Omavalmentajat Päivi Itkonen, Jari Parkkonen ja Laura Suihkonen kannustavat nuoria miettimään positiivisesti omaa elämäntilannetta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.

 

Valmentajat muistuttavat, että jokaisen nuoren polku on yksilöllinen. Jos työnhakuasiakirjat ovat hyvällä tolalla, niin sitten keskitytään muihin asioihin. Suihkosen mukaan osa nuorista on tullut mukaan vähän epäluulostellen, mutta koska omavalmennuksessa edetään yhteisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti, on valmennuksen palaute todella hyvää.

– Nuoret kokevat hyötyvänsä ja saavansa apua. Me olemme tässä tosissamme ja meillä on aikaa nuorille. Kaiken lisäksi nuorilla on hyvä ja aktiivinen asenne, kertovat Itkonen ja Suihkonen.

Nuoren työpolku on ESR-rahoitteinen hanke, ja se jatkuu aina 31.1.2023 saakka. Valmennus on suunnattu Kuopion, Iisalmen ja Varkauden alueen nuorille. Iisalmessa ja Varkaudessa on omat omavalmentajansa.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Nuorten työpolku (ESR)

Ohjaamo: Torikatu 5, Kuopio
www.kuopio.fi/fi/tyollisyyshankkeet
www.twitter.com/ntphanke

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen