Takaisin sivun yläreunaan

Portaalista oikealle polulle

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Outdoors Pohjois-Savo/Jaakko Laukkanen | Kaupallinen yhteistyö

Maailman kattavin luontomatkailun portaali kokoaa yhteen reitit, käyntikohteet ja palvelut.

Suomi on tyypillisesti ollut varsinkin kansainvälisille matkailijoille elämyksellinen ja eksoottinen kohde. Nyt myös yhä useampi suomalainen on kiinnostunut retkeilemisestä kotimaamme vaihtelevassa luonnossa. Retkikohde valitaan usein sen tarjoamien palveluiden perusteella.

– Outdooractive-portaalissa on valikoima Pohjois-Savon patikointi-, pyöräily-, melonta- ja kaupunkikävelyreittejä, jotka on esitelty kattavasti. Tiedoista löytyvät esimerkiksi reittien saapumisohjeet, kuvaukset, vaativuusluokat, pituudet ja korkeuserot. Esillä on myös reitteihin liittyviä käyntikohteita ja palveluita. Täydennämme sisältöä edelleen, ja näkyvyydestä kiinnostuneiden yritysten kannattaa olla meihin yhteydessä, kuvailee Petra Laakso Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Retkeily on helppoa, kun kaikki tarvittava tieto löytyy yhdestä paikasta.

 

Portaali on Suomen laajin luontomatkailun tietokanta, joka yhdistää reitit ja palvelut sujuvaksi kokonaisuudeksi. Kyseessä on samalla Keski-Euroopan suosituin luontomatkailusivusto, ja siksi myös pohjoissavolaisista reiteistä löytyy englannin- ja saksankieliset käännökset. Osa reiteistä käännetään myös venäjäksi.

– Suomalaisten lisäksi odotan portaalin tuovan tänne Sonkajärvelle myös kansainvälisiä vieraita. On hyvä olla etunojassa lisäämässä omat palvelut alustalle, kertoo Ruukin Tuvan yrittäjä Henri Jauhiainen.

Esimerkkinä Jauhiainen kertoo, että Volokinpolku lähtee aivan hänen palvelukeskuksensa vierestä, joten hän haluaa luonnollisesti majoituskohteidensa ja kanootin vuokrauksen olevan aivan matkakohteen etsijän nenän edessä. Koska polku ei ole rengasreitti, Jauhiainen päätti tuunata myös uuden vaihtoehdon: nyt voi meloa ensimmäisen osion ja tulla sitten polun kautta takaisin lähtöpaikkaan.

– Tarjoan näin mahdollisuuksia matalan kynnyksen retkiin. Retkeillä voi nollabudjetilla ja omilla välineillä tai vuokraten majapaikan tai välineen. Portaalissa ei liiku rahaa, vaan sieltä tullaan sujuvasti yrittäjän omaan verkkokauppaan, kertoo Jauhiainen.

Sonkajärvellä voi vaikkapa lähteä melomaan.

Reissun päällä on tärkeää, että kaikki tiedot skaalautuvat mobiiliin. Outdooractive tarjoaa maksuttoman mobiilisovelluksen, jonka avulla voi hakea reittejä ja käyntikohteita, luoda omia reittisuunnitelmia ja tallentaa reittijälkiä myös tien päällä. Näin tiedot ja kartat ovat aina mukana ja käytettävissä maastossa.

– Sovelluksella voi navigoida sekä ruudun ohjeiden että ääniohjauksen avulla. Itse käytän ääniohjausta maastopyöräillessäni uusilla reiteillä, joten risteyksissä ei tarvitse arpoa suuntaa. Lisäksi verkkopalvelusta saa printattua kartan ulos näppäränä PDF-versiona, vinkkaa Johannes Sipponen Outdooractivea Suomessa edustavasta Ellare Oy:sta. Maksuttomien perusominaisuuksien lisäksi esimerkiksi offline-karttoja kaipaavat voivat hankkia edullisen Pro-jäsenyyden.

Tahkovuorella on mainiota maastoa maastopyöräilyyn.

 

Pohjois-Savon reittitiedoista vastaa Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoima Outdoors (OF) Pohjois-Savon luontoliikuntareittien tuotteistaminen markkinoille -hanke. Hanketta rahoittavat ELY-keskus ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.

– Omien palveluiden lisääminen reittien yhteyteen kannattaa tehdä huolellisesti tuote kerrallaan. Minulle yrittäjänä on ollut suuri apu, kun hanketiimi on auttanut kaikessa. Ainoa tehtäväni oli suunnitella tekstit, ja hanketiimi hoitaa tietojen syöttämisen ja linkittämisen oikein. Seuraavaksi aion upottaa reittikartat alustalta myös omille verkkosivuilleni, visioi Jauhiainen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Outdoors Pohjois-Savo

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä