Takaisin sivun yläreunaan

Kasvua kansainvälisillä osaajilla

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Yrityksen kasvuhaasteet voi kampata rekrytoimalla osaajia muualta maailmasta.

Osaavan työvoiman saatavuuden haasteet ovat yleistyneet Suomessa lähes kaikilla toimialoilla ja alueilla. RTK-Henkilöstöpalvelun kansainvälisen rekrytoinnin johtaja Ari Eskola mainitsee, että erityisesti metallialalla on tekijöistä pulaa.

– Yksi syy on, ettei muun muassa hitsareiksi, koneistajiksi ja särmääjiksi hakeudu enää tarpeeksi opiskelijoita. Työvoima ei myöskään liiku Suomen sisällä enää niin paljon työpaikkojen perässä kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten. Toki myös eläköityminen vaikuttaa, listaa Eskola muutamia syitä osaajapulalle.

Yrityksen varatoimitusjohtaja ja Itä-Suomen aluejohtaja Anne Mykrä kertoo, että kun lähiseudun ja kotimaan vaihtoehdot on käyty läpi, kannattaa katseet suunnata Suomen rajojen ulkopuolelle. Kansainvälinen rekrytointi tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa ulkomaisten osaajien avulla.

– Meillä on käytössämme kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntijat sekä luotettava globaali rekrytointiverkosto. Tällä hetkellä yhteistyömaitamme ovat EU-alueella Slovakia, Romania sekä Bulgaria. EU-alueen ulkopuolella Ukraina, Filippiinit, Thaimaa ja Intia, kertoo Eskola.

Anne Mykrä ja Ari Eskola ovat asiakasyrityksen tukena rekrytointiprosessin jokaisessa vaiheessa.

 

Jokainen kansainvälisen rekrytoinnin toteutus räätälöidään asiakasyrityksen tarpeisiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin sopivaksi. Prosessi käynnistyy yhteisellä kartoituksella, jonka aikana selvitetään asiakasyrityksen osaajatarpeet, vetovoimatekijät ja se, onko yhteisö valmis ottamaan kansainvälisen osaajan mukaan työarkeensa.

– Huolellisella kartoituksella rekrytoinnissa onnistutaan: työntekijä saa mielekästä työtä ja riittävän palkan, yritys puolestaan osaavan tekijän ja yhteiskunta verotulonsa. Koko prosessiin menee yleensä 2–4 viikkoa, sanoo Eskola.

Kuten rekrytoinnissa aina, myös kansainvälisessä rekrytoinnissa tärkeintä ovat ihmiset. Ammattilaiset haastattelevat potentiaaliset työntekijät henkilökohtaisesti, ja tarvittaessa osaajilta vaaditaan työnäytteet. Potentiaalisille työntekijöille puolestaan näytetään ennakkoon esimerkiksi videoita yrityksestä ja kerrotaan suomalaisesta yrityskulttuurista. Koko prosessin ajan myös huolehditaan avoimesta viestinnästä molempiin suuntiin.

– Huolehdimme Suomeen saapuvalle työntekijälle myös lennot ja asunnon, jotta maahan saapuminen on mahdollisimman kitkatonta. Panostamme sekä ennen maahan saapumista että saapumisen jälkeen perehdyttämiseen ja kotouttamiseen, jotta uusi työntekijä varmasti viihtyy Suomessa ja uudessa työpaikassa. Ja kaikkihan Suomeen rakastuvat, kunhan tänne asti pääsevät, hymyilee Eskola.

Vaikka monikulttuuriset työpaikat alkavat jo olla arkipäivää, silti monilla saattaa välillä olla korkea kynnys hankkia yritykselleen kansainvälisiä osaajia. Usein suurin huolenaihe on kieli, mutta tosiasiassa rallienglannilla ja elekielellä pääsee hyvään alkuun.

– Jos vähänkään pohdituttaa, niin minuun voi ottaa rohkeasti yhteyttä! Etsitään ja mietitään yhdessä sopivimmat vaihtoehdot, kannustaa Mykrä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

RTK-Henkilöstöpalvelu Oy

Puijonkatu 28 lt, 70100 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä