Takaisin sivun yläreunaan

Syystäkin maittavin maakunta

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat ERG/Taste Savo

Ruokamatkailu on maailman yksi nopeimmin kasvavista matkailutrendeistä. Nyt kotimaiset ja kansainväliset vieraat halutaan hurmata pohjoissavolaisella ruokakulttuurilla.

Pohjois-Savon maakunta on Euroopan ruokamaakunta (ERG eli European Region of Gastronomy) vuosina 2020–2021. Alue on oikea Suomen ruoka-aitta, sillä maakunnassa on todella runsaasti ruuan alkutuotantoa. Läheltä saa runsaasti erilaisia kasviksia, juureksia ja marjoja, monipuolisesti villikalaa, erilaisia lihatuotteita sekä kananmunia, maitoa ja hunajaa.

Maakunnan voittaessa ERG-tittelin itselleen aluetta tituleerattiin ”piilotetuksi salaisuudeksi”. Nyt tämä helmi halutaan tuoda esille. Puhdas ja lähellä tuotettu ruoka sekä suomalainen elämäntapa ovat maistuva ja kokemuksen arvoinen elämys myös kansainvälisille vierailijoille.

Alueen ravintolat, ruokalähettiläät ja tuottajat tekevät huikeaa yhteistyötä tuodakseen esille maakunnan moninaisen ruokakulttuuriin.

European Region of Gastronomy (ERG) -tunnustus on Suomessa lajinsa ensimmäinen. Tunnustuksen myöntää International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunkititteliin. European Region of Gastronomy -status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Tunnustus painottaa vastuullisesti toimimista, lähiruoan käyttöä sekä pienten ja keskisuurten yritysten välistä yhteistyötä.

Ruokamaakuntaa voi kokea monin tavoin: käymällä syömässä kaupungin parhaan burgerin tai menemällä paikallisoppaan kanssa metsään keräämään marjoja tai sieniä. Varsinkin kansainvälisille vieraille luonto ja sieltä vapaasti poimittavat marjat ovat suuri elämys.

Juhlavuosien aikana valokeilaan nostetaan alueen puhtaat raaka-aineet eli lähiruoka ja luonnosta saatavat aarteet, kuten marjat, villiyrtit, sienet, riista ja kalat.

Jaa artikkeli