Takaisin sivun yläreunaan

Tahkolla on potentiaalia myös vesistömatkailuun

Teksti Oodia/Maiju Korhonen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen, Kuopio-Tahko markkinointi

Viime kesänä Tahkolle valmistunut Mäkiaution rotkon reitti on ollut valtava menestys. Elokuussa valmistuu Huutavanholman kauniin lehtoalueen reitti.

Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Heiskasen mukaan Tahko panostaa tietoisesti ulkoliikuntapaikkojen lisäämiseen.

– Nyt keväällä meillä on ollut työn alla reitistöjen kehittämisen selvityshanke, jossa käydään läpi reitistöjen nykytilanne ja mietitään, miten voisimme kehittää niitä lisää, Heiskanen sanoo.

Suurennuslasin alla ovat niin vaellus-, moottorikelkka-, hiihto- kuin pyöräilyreititkin. Hankkeen tavoitteena on käynnistää kehitysyksikkö, joka vastaisi kokonaisvaltaisesti reitistöjen ajantasaisuudesta ja ylläpidosta. Heiskanen huomauttaa, että maalla kulkevien polkujen lisäksi Tahkolla on käyttämätöntä potentiaalia myös vesistöjen suhteen.

– Voisimme hyödyntää järviämme aiempaa enemmän esimerkiksi vesistömatkailuun liittyvien aktiviteettien muodossa. Tahkon lähisaaret ovat helposti saavutettavissa, ja niihin voisi hyvin rakentaa lisää laavuja retkeilijöitä varten, Heiskanen suunnittelee.

Heiskasen mukaan Tahkon vetovoima perustuu paitsi matkailijoilta saatuun suosioon, myös paikallisten kiinnostukseen oman alueen palveluja kohtaan.

– Telian tekemän tutkimuksen mukaan erityisesti paikalliset päiväkävijät ovat aktivoituneet Tahkon alueen käytössä. Ja onhan Tahkon saavutettavuus eteläsuomalaisten näkökulmasta aivan toista luokkaa kuin Pohjois-Suomen laskettelukeskusten, Heiskanen toteaa.

Edullisen sijainnin lisäksi myös ulkoliikuntaan kannustanut poikkeusvuosi on lisännyt Tahkon suosiota nimenomaan ulkoaktiviteettien osalta.

– Kuluneen vuoden aikana Tahkolla kävi yli 40 prosenttia enemmän golfin pelaajia kuin aikaisempina vuosina ja pelikierroksia kertyi yli 10 000 kierrosta enemmän kuin edellisenä kesänä, Heiskanen kertoo.

Mäkiaution reitille on rakennettu puinen reitti, josta pääsee ihailemaan rotkoa.

 

Tahkolla suuren osan vuodestaan asuva Heiskanen viihtyy itsekin viheriöllä erinomaisesti, sillä golf on hänen ehdoton suosikkiharrastuksensa. Talvella veri vetää rinteeseen.

– Olen lasketellut Tahkolla jo 50 vuotta. Myös Nipasen kota on hieno ja näkemisen arvoinen paikka. Sinne pääsee samaa reittiä kuin Tahkon Tähdet –hankkeen myötä syntyvälle kierroksellekin, Heiskanen vinkkaa.

Vuosina 2020–2022 toteutettava Tahkon Tähdet -hanke on edennyt jo puoleen väliin saakka. Sen myötä syksyllä 2020 valmistunut Mäkiaution rotkon upea maisemareitti oli koko talven todellinen jymymenestys. Heiskasen mukaan väkeä oli välillä jonoksi asti. Sulan maan aikaan rotko erottuu muusta metsäluonnosta kauniin geologisen esiintymänsä ansiosta. Rotkoon rakennetulta laavulta avautuu upea näköala Tahkonlahdelle.

– Lisäksi toteutimme 20 kilometrin mittaisen, ympärivuotisen maastopyöräreitin, joka poikkeaa Nallelaavun kautta. Nipasen, Tarpisenmäen sekä Varpaisjärventien eteläpuolella sijaitsevan uuden maastopyöräreitin lisäksi Tahkolta löytyy 25 kilometrin pyörälenkki sekä useita lyhyempiä maastopyöräilyyn ja alamäkiajoon sopivia reittejä. Tahkolla järjestetään vuosittain myös Suomen suurin MTB -tapahtuma, Heiskanen sanoo.

Kesällä 2021 Tahkon ulkoilumahdollisuudet monipuolistuvat entisestään, kun Huutavanholman reitin rakentaminen alkoi. Alueen rakentaminen vaatii taitoa, sillä Metsähallitus on määrännyt sen lehtojensuojelualueeksi. Remontin ajan alueella kulkevat luontoreitit ovat suljettuina.

– Huutavanholmalle vietiin kevään aikana rakennusmateriaalia helikopterikuljetuksella, koska suojelualueella ei saa liikkua konevoimin. Lankkujen myötä alueella liikkuminen onnistuu pikkukengissäkin. Yhteensä uusista reiteistä muodostuu 10 kilometrin pituinen lenkki, jonka varrelle jäävät myös kilometrin mittaiset Tahkon portaat, Heiskanen sanoo.

Heiskanen vinkkaa – Tahkon Tähtikierros

Elokuun alussa pääsee nauttimaan uudesta avautuvasta Tahkon Tähtikierroksesta. Kävele lahden ylittävän sillan yli ja nouse rinnettä pitkin Huutavanholman lehtipuiden ja solisevien purojen ihastuttavalle luonnonsuojelualueelle. Jatka kävelyä ja saavu näköalatornille, jolta avautuvat näkymät järvisuomalaiseen maisemaan. Laskettelijoiden suosima rinneravintola Pehku sattuu myös reitin varrelle.

Kiipeä vieläkin ylemmäs aina Tahkon huipulle asti. Panorama Bar & Café tarjoaa levähdyspaikan retkeilystä nauttivalle matkailijalle ennen kuin alkaa lasku portaita pitkin alas Mäkiaution vihantaan rotkoon. Nauti rotkon pohjalla retkieväät ja jatka matkaa rinnettä pitkin alas takaisin Tahkonlahden sillalle. Tähtikierroksen voi kiertää kumpaankin suuntaan, ja sen voi myös halutessaan puolittaa kulkemalla osan matkasta Tahkon portaita pitkin.

Jaa artikkeli

Tekijät

Maiju Korhonen
Mirka Happonen