Takaisin sivun yläreunaan

Talvielämyksiä Puijolla

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Puijo Peak | Kaupallinen yhteistyö

Puijon alueella harrastetaan snow tubing -mäenlaskua ja juodaan herkkukaakaota upeissa kansallismaisemissa.

Vaikka Puijo on perinteisesti ollut talvilajien mekka, lakialueen matkailukäyttö oli vuosien varrella muuttunut kesäpainotteiseksi maisemien katseluksi. Nyt Puijo erottuu jälleen aktiviteeteillaan ja sijainnillaan kaikista Suomen matkailualueista.

Kaikki alkoi vuonna 2019. Kuopion kaupunki piti Puijon alueen kehittämisestä yrityskilpailun, jonka Pekka Niemelän ja Markku Komppulan yritys Puijo Peak voitti liiketoimintasuunnitelmallaan. Ensimmäisenä uudistettiin historiallisten rakennusten kaikki liikehuoneistot, jotta Puijon torni ja maja pääsevät arvoiseensa asemaan.

– Uusi Tornikahvila ja Torniravintola huokuvat 1960-lukua, ja ympäröivää luontoa on tuotu sisälle. Matkamuistomyymälä on uusittu täysin. Majalle uudistettiin lounasravintola, joka taipuu myös juhlapaikaksi tai ski-bistroksi. Lisäksi majan alakertaan tehtiin uusinta tekniikkaa sisältävä kokous- ja saunakabinetti, jossa onnistuu myös etäkokoukset. Kaikessa huomioitiin luonnollisesti ympäristöarvot, kertaa Niemelä.

Jotta uusien monipuolisten palvelujen äärelle saadaan asiakkaita, täytyy ihmisillä olla kansallismaisemien, lenkkipolkujen ja historiallisten rakennusten lisäksi muitakin syitä tulla Puijolle – vuoden ympäri.

Oli aika kehittää uudenlaisia talviaktiviteetteja. Puijon tornin ja majan väliselle alueelle tehtiin koko perheen snow tubing -mäenlaskualue, joka nousi huippusuosioon. Lisäksi lähimaastoon Antikkalaan luotiin koiravaljakkoreitti, jossa vetokoirina oli EM-mitalin voittaneita huskykoiria.

– Kesäisin mäenlaskualue muuttuu lasten maailmaksi, jossa on muun muassa keppihevosrata. Mäenlaskurenkailla puolestaan pääsee laskemaan valvotusti hyppyrimäkien alastulorinteellä, kertoo Niemelä.

Niemelän mukaan tälle talvelle Puijon laen lumimaailmaan tulee uutta nähtävää ja valaistuksen avulla päästään laskemaan myös iltaisin. Kehitystyö keskittyy siihen, että asiakkaille syntyy hauskaa, elämyksellistä ja terveellistä talvista ulkoilmatekemistä lakialueella.

Kaikessa kehitystyössä haluttiin kunnioittaa luontoa ja tuoda sitä lähelle ihmisiä. Luontomatkailun suosio kasvaa jatkuvasti, ja tänä kesänä erilaiset varsinkin kansallispuistot olivat suuri hitti. Puijon luonto- ja teemaretkitarjontaa kehitetäänkin parhaillaan lisää. Puijon ainutlaatuinen sijainti kaupungin kupeessa tarjoaa mahdollisuuden tulevaisuudessa myös esteettömiin luontoreitteihin, jotka ovat kaupungin suunnitelmassa. Tavoitteena on varmistaa turvallinen ja saavutettava luontokokemus kaikille.

Luontokokemusta rikastuttaa myös digitaalinen Suomen eläimet AR -kierros, jossa omalla mobiililaitteella saa herätetyksi luonnon eläimiä eloon ja kuunneltua tietoiskun. Matkamuistomyymälässä voi kokea ympärivuoden huippusuositun 360-asteen virtuaalimäkihyppyelämyksen. Sen avulla jokainen pääsee kokeilemaan mille tuntuu hypätä Puijon suurmäestä 130 metriä. Jatkossa suurmäestä pääsee myös itse ”hyppäämään” virtuaalilasien avulla.

– On hienoa, että olemme saaneet kehitettyä lakialuetta ja maamerkkiämme Puijon tornia merkittävästi, yhteistyö alueen yritysten kanssa on hyvää ja asiakkaille on tarjolla uutta tehtävää ja koettavaa, tiivistää Niemelä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Puijo Peak – Nature Activity Park

Puijontie 135, 70300 Kuopio
info@puijopeak.fi, sales@puijopeak.fi
www.puijopeak.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä