Takaisin sivun yläreunaan

Uutta toivoa rakentamassa

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Omavalmentaja on rinnalla kulkija, joka tsemppaa, sparraa ja valaa toivoa oman polun löytämiseen.

Kesällä 2021 valmistui uunituore muotoilija, Kaisu Hintikka. Hintikka oli suuntautunut erityisesti sisustamiseen ja sisustusarkkitehtuuriin. Lukuisista hakemuksista huolimatta töitä ei kuitenkaan löytynyt.

– Hain erityisesti 3D-mallintamisen tehtäviin, joissa kilpailu on erittäin kovaa. Jatkuvat kieltävät vastaukset lannistivat ja laskivat itsetuntoa, Hintikka kertoo.

Pahinta oli olla tilanteessa yksin. Torjutuksi tulemisen jälkeen ei oikein edes tiennyt, missä oli vika tai mitä olisi voinut parantaa. Vuoden vaihteessa, noin puolen vuoden työttömyyden jälkeen, Hintikka siirtyi kuntakokeilun piiriin ja sitä kautta Nuorten työpolku -hankkeeseen.

– Ohjaamon kautta sain kuulla Nuorten työpolusta. Otin itse yhteyttä hankkeeseen ja tapasin omavalmentajan, jonka kanssa kävimme läpi tulevaisuuden haaveita ja työnhakuasiakirjoja. Tiesin olevani omalla alallani, mutta töiden saaminen vain tökkäsi aina johonkin, Hintikka kertoo.

Eteen noussutta seinää alettiin purkaa yhdessä omavalmentaja Anna Rautiaisen kanssa. Ensimmäinen tapaaminen oli kasvotusten, minkä jälkeen jatketaan esimerkiksi puhelimitse, sähköpostitse ja Teamsilla sekä tavattiin tarvittaessa. Rautiainen kuvailee omavalmentajan roolia rinnalla kulkijaksi ja sanoittajaksi, joka auttaa löytämään hyviä puolia sekä kasvattamaan itsetuntemusta ja sitä kautta itseluottamusta.

Kaisu Hintikka (oik.) löysi omavalmentaja Anna Rautiaisen avulla työpaikan.

 

Rautiainen kehuu, että Hintikalla oli perusasiat hyvin hallussa. He pohtivat yhdessä muun muassa millaisia työmahdollisuuksia muotoilijalle löytyy. Kun työhaastattelukutsu saapui, Rautiainen ja Hintikka kävivät yhdessä läpi yleisimpiä haastattelukysymyksiä.

– Sain hyviä vinkkejä hakemukseen. Viilasin lauserakenteita ja kirjoitin auki konkreettisia esimerkkejä, joista osaamiseni kävi ilmi. Loppujen lopuksi kyse oli hyvin pienistä asioista. Kiitos Annan, lähdin työhaastatteluun luottavaisena ja itsevarmana. Lopputuloksena aloitan pian työt sisustusmyyjänä, iloitsee Hintikka.

Rautiaisen mukaan on ensisijaista, että nuori löytää itsellensä mieluisan suunnan, jota kohti lähteä. Päämääräksi otetaan jokin konkreettinen kiintopiste, joka pilkotaan pienemmiksi välitavoitteiksi. Välitavoitteille sovitaan aikataulu ja työnjako, minkä jälkeen aletaan kartoittaa työpaikkoja ja työstää työnhakuasiakirjoja.

– Oman osaamisen ja vahvuuksien tulee olla selvillä, jotta työhakemusta voi alkaa työstää. Lisäksi haettavaan paikkaan tulee perehtyä. Tässä käytämme tarvittaessa apuna erilaisia menetelmiä ja tehtäviä, Rautiainen kertoo.

Jos nuorella on haasteita ammatinvalinnassa, oppimisvaikeuksia tai liian suppea näkemys oman alan töistä, voidaan hankkeen rinnalla hyödyntää työllisyyspalveluiden kautta myös muita palveluita, kuten yritysyhteistyökoordinaattorin, opinto-ohjaajan, ammatinvalintapsykologin ja erityisopettajan palveluita.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Nuorten työpolku (ESR)

Ohjaamo: Torikatu 5, Kuopio
www.kuopio.fi/fi/tyollisyyshankkeet
www.twitter.com/ntphanke

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen