Takaisin sivun yläreunaan

Tarinat korujen takana

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Saurum Oy | Kaupallinen yhteistyö

Perinteinen käsityöala yhdistää uutta ja vanhaa.

Koru on aina ajankohtainen ja samalla iätön lahja. Kuopiolainen Saurum Oy on maailman pohjoisin korutehdas, tunnettu Lumoava-korubrändistä sekä Suomen tunnetuin rippiristien valmistaja.

Yritys on myynyt myös suomalaista pöytähopeaa vuosikymmenten ajan ja maahantuo Citizen- ja Rhythm-kelloja. Lähes 80-vuotiseen historiaan mahtuu monia menestystarinoita, halu kehittyä ja olla mukana tulevaisuuden innovaatioissa.

Korutehdas on suunnitellut ja valmistanut Suomen olympiajoukkueelle kisakorun jo toista kertaa. Suomen olympiajoukkueen kisakoru Tokion olympialaisiin odottaa vielä julkistustaan, kun vuoden 2020 olympialaisia siirrettiin ensi kesään. Yrityksen teknologinen innovaatio on yhteistyössä kuopiolaisen Heart2Save-yrityksen kanssa. Yhteistyönä valmistuu uuden sukupolven lääkinnällinen laite – EKG-koru.

– Kyseessä on tyylikäs design-koru, johon on upotettu Heart2Saven ainutlaatuista EKG-tekniikkaa. Koru on helppokäyttöinen ja luotettava ratkaisu sydämen rytmihäiriöiden vaivattomaan seurantaan. EKG-koru tulee kuluttajille myyntiin ensi vuonna, kertoo yrityksen kaupallinen johtaja Helena Tikkanen.

Alan tuoreena kasvona Tikkanen haluaa nostaa esiin suomalaisen käsityön ja korunvalmistuksen ekologisuuden ja vastuullisuuden.

Harva uskoo korua ostaessaan, että sen takana on useasti monta tarinaa. Kierrätetty vanha kahvilusikka tai hopeariipus on saanut aivan uuden elämän. Tarinat syntyvät suunnittelijoiden luonnoksista ja jatkuvat kultaseppien käsien kautta monien työvaiheiden jälkeen viimeistellyksi koruksi. Kultakorujen kullasta 99 prosenttia ja hopeakorujen hopeasta jopa 93 prosenttia on kierrätettyä raaka-ainetta.

Korutehtaan toiminnassa on monella tapaa korostettu vastuullisuutta, niin vähentämällä ympäristöpäästöjä, kuin myös tukemalla yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, kuten lasten ja nuorten hyvinvointia. Tänä vuonna Saurum tarjosi suomalaisille koululaisille uudenlaista tekemistä koronan keskelle, kun opiskelut siirrettiin etäopetukseen. Yritys järjesti peruskoulun 1.–9. luokkalaisille korusuunnittelukilpailun, jossa voittajiksi valittiin viiden nuoren suunnittelemat korut. Koruista valmistetaan rajoitetut erät, jotka tulevat myyntiin ensi keväänä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Saurum Oy

Kultakuja 4, 70151 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä