Takaisin sivun yläreunaan

Vaikutteita maailmalta

Teksti Oodia/Saga Iinatti ja Blau Interior/Ida-Sofia Heiniö | Kuvat Blau Interior | Kaupallinen yhteistyö

Keittiösuunnittelussa inspiroidutaan maailmalta tulevista tuulahduksista – nyt saa leikitellä väreillä ja muodoilla!

Keittiö kannattaa aina suunnitella ajattomuus ja oma maku etusijalla, mutta suunnitteluun voi silti hakea inspiraatiota myös tämänhetkisistä trendeistä ja tyylisuuntauksista. Tärkeintä on poimia omaan makuun mieluisia trendejä. Tänä vuonna keittiöissä inspiroidutaan maailmalta rantautuvista trendeistä, kuten teräksestä, näyttävistä luonnonkivistä sekä voimakkaista väreistä. Toteutuksissa arvostetaan silti edelleen kotimaisuutta sekä aikaa kestäviä laadukkaita ratkaisuja.

Leikittelyä väreillä

Tänä vuonna keittiöihin valitaan entistäkin näyttävämpiä kivitasoja. Marmorikuosi on ollut suomalaisten suosiossa pitkään, ja nyt kuosit saavat luvan kanssa olla näyttäviä. Marmorissa nähdään entistä tummempia ja selkeämpiä kuviointeja. Luonnonkivissä puhuttelee esimerkiksi perinteinen graniitti. Myös kiveä käytetään rohkeammin ja runsaammin kuin aiemmin, esimerkiksi korkeita taustanostoja ja jopa koko seinän vuoraamista kivellä tehdään aiempaa enemmän.

Kylmät ja harmaat sävyt väistyvät ja tilalle nousevat pehmeät lämpimät sävyt. Etenkin keltaiseen taittavat murretut valkoiset ja 1970-luvulta inspiraatiota saaneet väripaletit ovat jälleen suosiossa. Värien käytössä nähdään rohkeutta, sillä voimakkaat värit, kuten kirkkaan sininen ja tumman punainen, tulevat muotiin. Värejä uskalletaan nyt myös yhdistellä, ja samassa tilassa saattaa olla rinnakkain useampi voimakas väri. Suomalaisten suosima puu säilyttää pintansa, mutta nyt puunsävyissä mennään vaalean sijaan tummemmilla ratkaisuilla.

Kalustemaisuus ja pyöreät muodot puhuttelevat

Integroidut kodinkoneet ovat olleet muodissa jo pitkään, mutta nyt ne halutaan piilottaa kokonaan pois katseilta. Lie-
situuletin integroidaan liesitasoon, uuni piilotetaan kaapin oven taakse ja mikro sijoitetaan aamiaiskaappiin.

Keittiöihin haetaan avaruuden tunnetta, joten nykyään suunnittelussa niistä jätetään useasti yläkaapit kokonaan pois. Kaivattua säilytystilaa piilotetaan erilaisten mekanismien, kuten taite- ja liukuovien taakse.

Pyöreät muodot ovat nousussa sisustamisessa, ja tämä muotokieli näkyy myös keittiössä. Pyöreitä muotoja nähdään saarekkeissa, arkkitehtuurisissa kaarissa ja kaappien päätyjen pyöristyksissä. Päätyjen pyöristykset pehmentävät keittiön muuten linjakasta muotokieltä ja tekevät kokonaisuudesta visuaalisesti mielenkiintoisen.

Pyöreät muodot pehmentävät muuten linjakkaita keittiöitä.

Teräksen hohtoa

Nyt keittiöissä nähdään runsaasti erilaisia teräs- ja metallipintoja. Hanoissa ja vetimissä suositaan kromin ja perinteisen rosterin sävyjä, jotka saavat kuitenkin rinnalleen pronssin ja kuparin. Erityisesti erilaiset patinoituvat metallipinnat puhuttelevat, ja niitä nähdään niin tasoissa, hanoissa kuin ovissakin.

Skandinaavisen minimalismin rinnalle on noussut koristeellisempi, jopa romanttinen tyyli. Kehysovet tekevät paluun kaappeihin, ja koristeellisuutta nähdään myös kivitasojen viimeistelyssä, kun erilaiset yksityiskohtaiset kivien reunatyöstöt ovat palaamassa keittiöihin.

Visuaalisuutta valaisimilla

Onnistuneella valaistuksella on suuri vaikutus keittiön toimivuuteen. Sen lisäksi, että valaistus helpottaa työskentelyä keittiössä, se myös voi olla tärkeä keino tuoda tilan parhaat puolet esiin. Laadukkaan keittiön viimeistelee hyvin suunniteltu valaistus.

Tänä vuonna perinteiset välitilavalot ja led-nauhat saavat nyt rinnalleen erilaisia sisustusvalaisimia. Valaisimilla on helppo tehdä keittiöstä oman näköinen sekä persoonallinen. Trendikkäisiin yläkaapittomiin keittiöihin näyttävät seinävalaisimet toimivat sekä hyvänä valonlähteenä että avoimen seinätilan viimeistelijöinä.

Tämän vuoden keittiötrendit meille kertoi tuotepäällikkö ja yrittäjä Pirjo Mäntysalo Blau Interiorilta. Yritys tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja kodin säilytykseen, aina keittiöstä vaatehuoneeseen. Blau Interiorin missiona on hyvän ja asiantuntevan suunnittelun avulla sujuvoittaa päivittäisiä askareita, jotta tilaa jää hyvälle elämälle.

 

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Blau Interior

Telakkakatu 1, 00150 Helsinki
Jaa artikkeli

Tekijät

Saga Iinatti