Takaisin sivun yläreunaan

Urho Kekkonen herää henkiin

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Kehitysyhtiö SavoGrow Oy | Kaupallinen yhteistyö

Lisätyn todellisuuden avulla matkakohteet näyttävät itsestään uuden puolen.

Pielaveden Lepikon torpalla voi tavata presidentti Urho Kaleva Kekkosen – lähes ilmielävänä. Suomen tasavallan presidentin syntymäkodin maisemissa on toteutettu erilaisia videoita, joiden parissa matkailija pääsee tutustumaan presidentin elämään. Videot ovat osa lisätyn todellisuuden (AR) kierrosta, jossa tarinat heräävät eloon niin sanotun herätekuvan avulla.

Presidenttiä esittää Varkauden teatterin johtaja Kari Suhonen, joka on usein ennenkin näytellyt Kekkosta.

 

– Kierrokselle tarvitaan mukaan vain älypuhelimen ja maksuttoman Salmi AR -sovelluksen. Kierros on pääosin ulkona, joten siihen voi tutustua helposti omien aikataulujen puitteissa, kertoo projektipäällikkö Sari Hyttinen Lakeland 2 -hankkeesta.

Kierros alkaa, kun sovelluksella skannaa herätekuvan puhelimeen. Herätteistä kaksi sijaitsee Lepikon torpalla, ja Pielaveden kunnantalolta löytyy kolme herätettä lisää. Niihin voi tutustua järjestyksessä tai yksittäin. Tarinat kertovat Kekkosen lapsuudesta Pielavedellä, presidenttiydestä sekä rakkaan puolison menettämisestä.

– Presidenttiä esittää Varkauden teatterin johtaja Kari Suhonen, joka on usein ennenkin näytellyt Kekkosta. Käsikirjoituksesta vastasi Pekka Laasonen ja videot tuotti Jere Lahti. Lisäksi mukana oli muun muassa Lepikko-säätiö, kuvailee Hyttinen. AR-kierrosten teknisen toteutuksen on tehnyt kuopiolainen Salmi Platform.

Ammattitaitoinen tiimi on koonnut mukaansa tempaavalla tavalla yhteen erilaisia tarinoita. Matkailun sisällöntuottaja Sofia Tenhunen kertoo, että eräässäkin tarinassa presidentti oli halunnut käydä anonyymisti ja salaa Pielavedellä lapsuudenkodissaan samalla kun oli ollut kalareissulla Tervossa.

– Paikalla oli kuitenkin hirveästi ihmisiä ja Kekkonen oli ehtinyt miettiä, että joko hän paljastui – kylällä olikin menossa Muikkuvestivaalit, joka oli houkutellut väen liikkeelle täydentää kollega matkailun asiantuntija Teija Neuvonen.

Pohjois-Savo on matkailullisen lisätyn todellisuuden hyödyntämisessä edelläkävijä, sillä maakunnassa on toistakymmentä AR-kierrosta. Esimerkiksi Juankoskella voi tutustua niin Juice Leskiseen kuin Juankoskeen Ruukkiin ja Kuopiossa Minna Canthiin tai suutarin ammattiin.

– Kierrokset sopivat todella hyvin omatoimimatkailuun ja kaikenikäisille ihmisille. Esimerkiksi Puijolla sijaitsevaa Suomen eläimet AR -kierrosta hyödynnetään myös opetusmielessä kertomaan metsiemme asukkaista, kuvailee Neuvonen.

Hyttinen, Neuvonen ja Tenhunen kuuluvat Pohjois-Savon Lakeland 2 -hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää ja kehittää niin alueen matkailua kuin matkailupalveluitakin. Siihen uudet digitaaliset keinot sopivat kuin nenä päähän. Hankkeen toteuttamissa AR-kierroksissa on myös englanninkieliset tekstitykset, joten esimerkiksi kansainväliset vieraat pääsevät kätevästi tutustumaan sitä kautta pohjoissavolaiseen kulttuuriin.

Pohjois-Savon Lakeland 2 -hanketta hallinnoi Kehitysyhtiö SavoGrow Oy ja osatoteuttajana hankkeessa toimii Savonia-ammattikorkeakoulu. Rahoittajana toimii Pohjois-Savon liitto, ja yhteistyötä tehdään maakunnan kuntien ja kaupunkien sekä muiden sidosryhmien kanssa. Hankkeen tärkeimmät asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat yritysverkoston yritykset.Hankkeessa maakunnan kansainvälistä matkailumarkkinointia kehitetään Visit Finland -brändin alla.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Pohjois-Savon Lakeland 2 -hanke

Projektipäällikkö Sari Hyttinen
Puh. 020 746 4652
www.savogrow.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä