Takaisin sivun yläreunaan

Vesistökaupunki Kuopio

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat kuopion kaupunki/vicente serra, kuopio-tahko markkinointi | Kaupallinen yhteistyö

Kallaveden kaupunki Kuopio on vesillä liikkujan paratiisi. Niin veneilijän kuin maakravun tarvitsemat palvelut löytyvät alati kehittyvästä matkustajasatamasta.

Kuopion säännöllinen reittiliikenne alkoi jo vuonna 1852, kun kondiittori C. G. Viikin omistama laivayhtiö aloitti liikennöinnin Kuopion ja Lauritsalan välillä. Varsinainen paikallisliikenne alkoi 1860-luvulla, jolloin Kuopion Ånglups Ab -niminen yhtiö kuljetti matkustajia Kuopiosta muun muassa Riistavedelle ja Tuovilanlahteen.

Nyt reilut 160 vuotta myöhemmin Kuopio on merkittävä sisävesiliikenteen keskus. Kaupungin matkustajasatamasta lähtee päivittäin jopa 20 sisävesiristeilyä ja reittimatkaa, joiden kyydissä voi nautiskella Kallaveden kauniista järvimaisemista.

– Kannattaa muistaa myös suosittu Hop-On Hop-Off -laiva, jonka kyydissä pääsee kätevästi suoraan Bellanrannan ja Rauhalahden rientoihin. Laiva liikennöi kahdesti päivässä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, neuvoo Kuopion kaupungin satamapäällikkö Sami Lehtonen.

Kuopion säännöllinen reittiliikenne alkoi jo vuonna 1852

 

1970-luvulta lähtien veneilyn parissa viihtynyt ja työskennellyt Lehtonen on tyytyväinen myös itse satama-alueen kehitykseen. Vuosien kuluessa siitä on muotoutunut todellinen keidas, joka tarjoaa monipuolisen palvelukattauksen baareineen, ravintoloineen ja päivittäistavarakauppoineen.

Lähitulevaisuudessa palvelutarjonta laajenee entisestään, kun odotetun järvimatkailukeskuksen rakentaminen aallonmurtajalle alkaa kesän kynnyksellä. Osuuskauppa Peeässän uusi myymälä kesäkahviloineen valmistuu puolestaan Maljalahteen.

– Maljalahden tontille tulee myös veneilijöitä palvelevia toimintoja, kuten septi- ja pilssivesipumppu sekä sosiaalitilat peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuuksineen. Myös polttoaineen jakeluasema sisältyy kokonaisuuteen, Lehtonen kertoo.

Ravintolaelämään lisäväriä tuovat satamaan ankkuroituneet ravintolalaivat, joiden kansiterasseilla voi nautiskella kesästä kylmiä juomia siemaillen. Nälän yllättäessä alueella on tarjolla lukuisia ravintolavaihtoehtoja aina italialaisesta keittiöstä balkanilaiseen makumaailmaan.

Veneilijöiden tarvitsemia palveluita löytyy matkustajasataman lisäksi myös muun muassa Bellanrannassa, josta on viime vuosien aikana kehittynyt monipuolinen matkailun ja vapaa-ajan keskus.

– Viime vuonna Bellanrantaan avautui polttoaineen jakeluasema, joka on sekä veneilijöiden että autoilijoiden käytettävissä, Lehtonen opastaa.

Kuopion matkustajasatama on suosittu käyntikohde.

Retkisatamaverkosto täydentää palvelukokonaisuuden

Vesistömatkailun suosion kasvaessa korostuu retkisatamien merkitys lähiluontokohteina ja veneilijöiden kokoontumispaikkoina. Maamme laajin retkisatamaverkosto löytyy Kuopiosta, jossa sen ylläpitoon ja kehittämiseen on käytetty runsaasti resursseja.

– Kuopion retkisatamia ja rantautumispaikkoja on kohennettu runsaasti viimeisten vuosien aikana. Ne ovat tärkeässä osassa kaupungin ulkoilu- ja virkistyspalveluja, Lehtonen tietää.

Kaupungin ylläpitämien retkisatamien peruspalvelutasoon kuuluu nuotiopaikka ja wc. Laavulla varustettuja retkisatamia löytyy Kallavedeltä kymmenkunta, ja saunomaankin pääsee esimerkiksi Keski-Kallavedellä sijaitsevassa Hauto-Koistin saaressa.

Kaupunki vastaa retkisatamien wc-huollosta ja polttopuiden riittävyydestä, mutta roskahuolto on kävijöiden vastuulla eli jokainen kuljettaa omat roskansa pois.

 

https://www.kuopio.fi/vesiliikenne-ja-satamat 

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupunki

Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen