Takaisin sivun yläreunaan

Kaupungin sykkivä sydän

Teksti Oodia/Heta Jyrälä & Roosa Palokangas | Kuvat Oodia/Mirka Happonen & Roosa Palokangas | Kaupallinen yhteistyö

Viime vuonna Kuopiossa juhlittiin, sillä kauppahallimme äänestettiin Suomen kauneimmaksi. Ja aivan syystä: torin laidalla komeileva kauppahalli on upea ilmestys. Keltainen jugend-tyylinen rakennus on yksi kaupungin tärkeimmistä maamerkeistä ja kaiken kansan kohtaamispaikka.

Ensi vuonna juhlitaan jälleen, sillä kauppahallimme täyttää 120 vuotta. Kauppahallissa on oma erityinen tunnelmansa, josta kannattaa pysähtyä nauttimaan vaikkapa kahvikupposen tai viinilasillisen ääressä. Samalla reissulla mukaan saa niin päivittäiset ostokset kuin viemisetkin.

Kauppahallissa palvelee parikymmentä yritystä, joten tarjontaa riittää lähiruuasta muihin elintarvikkeisiin, kuten palkittuihin kalakukkoihin sekä lahjatavaroihin, kirjoihin ja vaatteisiin. Ohessa poimintoja tutustuttaviksi.

Lähiruuan oma keidas

Lähiruoka TullinTuvan myymälä kokoaa yhteen savolaisten tuottajien tuotteita. Hyllyistä löytyy muun muassa tuoretta leipää sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia. Leivonnaisten kyytipojaksi voi napata mukaan lähellä tehtyjä limppareita, alkoholittomia kuohujuomia sekä mehuja.

Myymälässä on myös runsas valikoima gluteenittomia herkkuja, kuten lihapiirakoita, riisipiirakoita, pikkuleipiä sekä juureen leivottuja hapanleipäsiä.

Teksti: Oodia/Heta Jyrälä, Kuva: Oodia/Mirka Happonen. Tullintupa tarjoaa aitoa suomalaista lähiruokaa.

 

Lähiruoka Tullintupa
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 045 149 8400
www.tullintupa.fi

Jokaiselle herkkusuulle

Herkkukauppa Pikkumakkee on houkutellut ainutlaatuisilla tuotteillaan jo usean vuosikymmenen ajan. Käsintehdyt makeiset, pienpaahtimoiden kahvit ja muut erikoismakeiset sopivat mainiosti lahjaksi tai omaan viikonloppuherkutteluun.

Valikoimasta löytyy muun muassa Pikkumakkeen oma kahvi, suosittuja irtosuklaalevyjä ja Lakrids by Bülow -lakritseja. Herkkupuodissa on myös gluteenittomia, pähkinättömiä, maidottomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

 

Teksti: Oodia/Roosa Palokangas, Kuva: Oodia/Roosa Palokangas. Suklaavalikoimaan kuuluvat muun muassa käsintehdyt irtosuklaalevyt, konvehdit ja suklaafiguurit.

 

Herkkukauppa Pikkumakkee
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 017 261 6751
www.pikkumakkee.fi
Facebook: @herkkukauppapikkumakkee
Instagram: @pikkumakkee

Palkittuja makuelämyksiä

Kalakukkojen Suomen mestaruuskisojen vuoden 2021 kultamitalisti ja pronssimitalisti löytyvät Ykkösherkun tiskistä Kuopion kauppahallista. Perinnetuotteen resepteillä leivotut kalakukot ja kalajalosteet ovat niittäneet mainetta niin Suomessa kuin maailmallakin vuodesta toiseen. Lisäksi myymälässä on kattava valikoima leikkeleitä, kinkkuja ja salameja sekä tietenkin juustoja, joita kelpaa nautiskella arjessa ja juhlassa.

Myymälällä on myös verkkokauppa, josta jokainen voi valita itselleen sopivan määrän tuotteita sekä noutopäivän, jolloin tuotteet ovat valmiina Kauppahallilla. Tuotteet ovat noudettavissa parissa arkipäivässä, kun tilaus on tehty ennen kello 10:t ja ne maksetaan paikan päällä.

Teksti: Oodia/Heta Jyrälä, Kuva: Oodia/Mirka Happonen. Asiakkaiden suosiossa ovat muun muassa yrttipintaiset leikkeleet, kinkut sekä ilmakuivattu hevosenliha Italiasta.

 

Ykkösherkku
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 040 762 1928
www.ykkosherkku.fi
Facebook: @ykkosherkku

Persoonallisia vaatevalintoja

Kauppahallin läntisen päädyn kauppapaikka on täyttynyt kautta aikojen värikkäistä ja nuorekkaista naistenvaatteista. Perinteitä jatkaa myös Muotikuosi, jonka valikoimassa on pääosin luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita. Puuvilla, pellava ja viskoosi kestävät aikaa, tuntuvat miellyttäviltä ja pukevat kaikenikäisiä.

Mallistosta löytyy vaatteita alusvaatteista päällysvaatteisiin. S–4XL-kokojen mallistot palvelevat pukeutujia arjessa ja juhlassa. Saman katon alla hoituvat myös ompelupalvelut, kuten housujen lyhentäminen ja mekkojen kaventaminen. Muotikuosin myymälään valikoituu uniikkeja vaatemerkkejä, joita tulee harvoin muualla kaupungissa vastaan.

Teksti: Oodia/Roosa Palokangas, Kuva: Oodia/Roosa Palokangas. Yrittäjä Eeva Mertanen auttaa mielellään löytämään kauniit asukokonaisuudet arkeen ja juhlaan.

 

Muotikuosi
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh.040 526 2720
Facebook: @muotikuosi

Pala Espanjaa Kuopion sydämessä

Kuopion kauppahallista löytyy lääke akuuttiin matkakuumeeseen, sillä Angel Silva on tuonut palan Espanjan aurinkoa kalakukkokaupunkiin. Espanjan Herkut on tapasbaari ja gourmetmyymälä, joka on täynnä autenttisia espanjalaisia ruokia ja juomia.

– Monet istahtavat hetkeksi alas, maistelevat herkkuja ja valitsevat samalla, mitä ottavat kotipakettiin. Kotipaketti on kätevä vaihtoehto myös, jos koko päivä on kierrelty pitkin kaupunkia ja enää haluaa vaan palata majapaikkaan. Iltapala on helppo napata tästä mukaan, hymyilee Silva.

Myymälän vitriinistä löytyy monipuolinen kattaus tapaksia, pintxoja sekä makeita herkkuja. Lisäksi myynnissä on erilaisia juomia ja kuivatuotteita, joiden avulla maan makuja voi luoda kotikeittiöissäkin. Tapasbaarissa on yhteensä 12 asiakaspaikkaa ja uutuutena hanassa perinteistä espanjalaista Estrella Galicia -olutta.

Silva vinkkaa, että vitriinin tuotteet sopivat mainiosti myös piknikevääksi.

– Kahdelle hengelle sopiva paketti voi olla esimerkiksi tapassetti, eli kahdeksan omavalintaista pintxoa eli tikkutapasta, iberian kinkku- ja juustolautanen, 200 grammaa marinoituja oliiveja sekä jälkiruuaksi molemmille makeat xuxot. Juomaksi mukaan saa kahvia, limonadia, mehua tai espanjalaista olutta, sillä meillä on ulosmyyntioikeudet, kuvailee Silva.

Eväät voi noutaa spontaanisti myymälästä tai tilata ennakkoon soittamalla, viestittämällä tai verkkokaupan kautta.

– Tilaus kannattaa tehdä vuorokautta aiemmin, mutta tarvittaessa nopeamminkin onnistuu, vinkkaa Silva.

Teksti: Oodia/Heta Jyrälä, Kuva: Oodia/Mirka Happonen. Vitriinistä löytyy monipuolisesti esimerkiksi piknikevääksi suolaisia ja makeita syötäviä.

 

Espanjan Herkut
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 041 317 6977
www.espanjanherkut.fi
Facebook: @espanjanherkut
Instagram: @espanjanherkut

Leipää savolaisin perintein

Lisäaineettomat ja luonnonmukaisesti valmistetut leivät ovat täydellinen lisä ruokapöytään. 100-prosenttisen aidot ruisleivät kruunaavat aamupalapöydän, ja rukiiset riisipiirakat kuuluvat olennaisesti moniin kesäjuhliin. Hapanjuureen leivotut ohra- ja kaurarieskat taas täydentävät mainiosti keittolounasta.

Kotoisista mauistaan tunnettu Leipäkauppa Tildan Puoti on myynyt perinteisin menetelmin valmistettuja leipiä ja leivonnaisia jo 2000–luvun alusta lähtien. Kattavasta valikoimasta löytyy jokaiselle jotain, ja leipomotuotteet tarttuvat kätevästi mukaan Kauppahallissa asioidessa.

Leipäkaupan valikoima koostuu pääosin yksityisten savolaisten toimittajien leivistä. Kuopiolaisten tuotteiden lisäksi saatavilla on muun muassa Päivärinteen ruislastun ruisleipiä. Suosittujen luomuruisleipien salaisuus piilee pitkissä perinteissä ja savolaisilla pelloilla kasvaneessa luomurukiissa. Leipäkaupasta löytyy myös gluteenittomia, maidottomia ja munattomia vaihtoehtoja.

– Leipävalikoima täydentyy pian tuoreilla ketoleivillä, joten ketoilijoiden kannattaa pysyä hereillä, yrittäjä Sirpa Soininen vinkkaa.

Valikoimassa on runsaasti myös makeita leivonnaisia. Tuoreet munkit saapuvat myymälään torstaisin, ja maailmankuuluja korvapuusteja pääsee nauttimaan perinteiseen tapaan perjantaisin. Lisäksi puodista löytyy muun muassa paikallisen tuottajan hunajaa ja Lettukeisarin jauheseoksia, jotka voi viedä kätevästi tuliaisena kesäisiin illanistujaisiin.

– Mikäli valikoimasta puuttuu jotain, otamme mielellämme vastaan asiakkaiden toiveita. Postitusta kestäviä tuotteita voimme myös lähettää kotiin, kertoo Soininen.

Teksti: Oodia/Roosa Palokangas, Kuva: Oodia/Roosa Palokangas. Tildan puodin ruislevät ovat 100-prosenttisesti ruista.

 

Leipäkauppa Tildan Puoti
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 017 262 6170
www.tildanpuoti.fi

Käsintehtyjä nautintoja

Istahda terassille kahvittelemaan, nauttimaan herkuista sekä katselemaan torin vilinää. Butsow Konditorian terassi sijaitsee Kauppahallin kupeessa, Siskontytön kulmalla.

Burtsowin leivonnaiset ovat maistuneet ihmisille jo yli 40 vuotta. Konditoriassa tehdään maanantaista lauantaihin uunituoreita kotileivonnaisia, kuten pullia, viinereitä ja kakkuja. Kaikki tuotteet tehdään käsin aidoista raaka-aineista.

Teksti: Oodia/Heta Jyrälä, Kuva: Burtsow Konditoriat. Burtsow avaa kesäisin terassin, johon on mukava istahtaa kahville.

 

Burtsow Konditoriat
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 017 261 1161
www.burtsow.fi

Suun mukaisia makuja

Truben Hallikahvila tarjoaa kiireettömän kahvihetken arjen keskelle. Aivan upeassa kauppahallin miljöössä on ihana istahtaa hetkeksi herkuttelemaan suussasulavilla leivoksilla sekä nauttia kupponen kahvia tai teetä.

Hallikahvilasta löytyvät paitsi Truben omat herkut, myös herkulliset erikoiskahvit sekä vilvoittavat juomat kuumiin kesäpäiviin. Tuoreen kahvin ja muut herkut saa myös napatuiksi näppärästi mukaan.

Teksti: Oodia/Heta Jyrälä, Kuva: Oodia/Roosa Palokangas. Truben monipuolisesta kakkuvalikoimasta löytyy jokaiselle jotain.

 

Truben hallikahvila
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Puh. 044 7668 385
www.trube.fi
hallikahvila@trube.fi

Kauppahallissa sinua palvelevat myös:

 • Heikin Kala
 • Kalayhtymä Hiltunen
 • Savo-Karjalan Liha
 • Maustesoppi
 • Topin Halli
 • Kalakukkoleipomo Irene Partanen
 • Kahvila–ravintola SalaCavala
 • Kirjakauppa Rosebud
 • Kukka-Hanski
 • Minna Suuronen Design
 • Kauppahallin Käsityö

www.kuopionkauppahalli.fi

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen
Roosa Kosunen