Takaisin sivun yläreunaan

Vatsa täyteen ja hymy huulille savolaisella muikkukeitolla

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Muikkuravintola Sampo, Oodia/Topias Tölli | Kaupallinen yhteistyö

Savolaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat olennaisena osana muikkuruoat. Perinteinen savolainen muikkukeitto on maukas ja kevyt ruoka, joka on helppo ja nopea valmistaa. Muikkukeitto on hyvää lounaalla nautittuna, ja sitä on myös kätevä tehdä ruokaa isommallekin porukalle, sanoo Muikkuravintola Sampon ravintolapäällikkö Satu Poussa.

– Muikkukeitto on ollut meillä listalla jo kymmeniä vuosia, ja se on yksi suosikkiannoksistamme, joten suosittelen kyllä kokeilemaan sen valmistamista myös kotona, Poussa jatkaa.

Savolainen muikkukeitto on mainio kesäruoka, kertoo Satu Poussa. Kuva: Oodia/Topias Tölli

Muikkukeitto on erinomainen kesäruoka. Kesällä muikkukeitossa kannattaa hyödyntää maukkaita uusia perunoita. Perinteisen muikkukeiton kaverina toimii hyvin ruisleipä. Kesäaikaan ihmiset haluavat usein syödä kevyemmin, johon tarkoitukseen keitto on sopiva valinta.

– Jos keitosta haluaa kuitenkin saada täyteläisempää, voi maidon korvata kermalla, Poussa vinkkaa.

– Ja jos keitosta haluaa saada juhlavamman, voi sinne lisätä äyriäisiä, esimerkiksi katkarapuja tai simpukoita, Poussa luettelee.
Poussa kehottaa myös kokeilemaan erilaisia variaatioita keitosta. Esimerkiksi tomaattipyreellä höystettynä keitosta saa muokatuksi täysin erityyppisen ruoan. Jos taas keitosta haluaa saada entistä kevyemmän, voi maidon jättää pois.

Muikkuravintola Sampon kesä on ollut vilkas, matkailusesonki on menossa ja ihmiset tykkäävät syödä kesäisin ulkona. Poussa toivottaakin kaikki tervetulleiksi syömään muikkukeittoa ja muita herkullisia muikkuruokia ravintolaan.

Muikkukeitto yhdelle

  • 1/2 dl vettä
  • 30 g sipulia
  • 40 g voita
  • 6 g kalaliemijauhetta
  • 3 g maustepippuria
  • 3 g tilliä
  • 150 g muikkuja
  • 100 g keitettyä perunaa, kesällä uusia perunoita
  • 75 g maitoa
  • 5 g tilliä (koristeluun)

Lisää kattilaan vesi, hienonnettu sipuli, voi, liemijauhe, maustepippuri ja tillisilppu. Keitä sipuli kypsäksi.
Lisää sitten kala, keitetyt perunat ja maito. Keitä miedolla lämmöllä,
kunnes kala on kypsää.
Testaa maku ja suola, lisää suolaa tarvittaessa.
Annostele keitto lautaselle ja koristele tillillä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Muikkuravintola Sampo

Kauppakatu 13, 70100 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli