Takaisin sivun yläreunaan

Elämäntapana perheyrittäjyys

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Oodia/Topias Tölli | Kaupallinen yhteistyö

Perheyrittäjyyden parhaita puolia ovat välittömyys ja avoimuus kaikessa toiminnassa.

Tahkon matkailualue nostaa vuosi vuodelta suosiotaan ympärivuotisena kohteena. Alueen monipuoliset ravintolat, majoituspalvelut ja aktiviteetit houkuttelevat matkailijoita puoleensa. Tahkolla toimivista ravintoloista Tahkon keskustassa sijaitseva Rehti ja Tahko Spa Hotelin yhteydessä toimiva Riemu ovat kahden nilsiäläisen perheen pyörittämiä ravintoloita.

Ravintoloiden toimintaa luotsaa nilsiäläinen Raili Aapajärvi yhdessä puolisonsa Ilkka Aapajärven ja tyttärensä Suvi Valtosen kanssa. Kymmenen vuotta sitten perustettu Rehti sai alkunsa, kun Aapajärvet päättivät perustaa oman ravintolan työskenneltyään Tahkolla yli 10 vuoden ajan. Aapajärvet tapasivat Tahkolla vuonna 1999 samassa yrityksessä, jossa myös tytär-Valtonen työskenteli.

– Ilkka päätyi Tahkolle töihin oltuaan YK-joukoissa Bosniassa, ja minä nilsiäläisenä olin myös työskennellyt Tahkolla. Rehtiä perustaessa toteutui pitkäaikainen haave tasokkaasta à la carte -ravintolasta. On hyvä, että Suvi lähti osakkaaksi myös, sillä eri sukupolvella on tietyt asiat paremmin hallussa, Raili Aapajärvi kertoo.

Neljä vuotta sitten perustettu Riemu puolestaan on saavuttanut mainetta maukkaiden burgereiden ja pastojen ansiosta.

– Alun perin Riemu suunnattiin erityisesti lapsiperheille, kun Tahko Span yhteydessä ovat kylpylä ja SuperCorner. Lapsiperheet ovat iso asiakasryhmä, mutta myös kaveriporukat tykkäävät käydä mökkeilyn yhteydessä täällä burgerilla, Aapajärvi jatkaa. Riemussa hoituvat isojenkin ryhmien kokoustarjoilut aamiaisista illallisiin.

Raili Aapajärvelle perheyrittäjyys on elämäntapa.

Perheyrittäjyydessä on Aapajärven mukaan paljon positiivista, erityisesti avoimuus. Viestiminen on vaivatonta, sillä yrittäjät tuntevat toisensa hyvin. Toisinaan haasteita tuottaa työn ja vapaa-ajan erottaminen. Aapajärvi puhuukin yrittäjyydestä elämäntapana. Omat vastuualueet ovat tärkeä osa toimivaa yritystä.

Ravintolayrittäjänä toimiminen puolestaan on työntäyteistä ja monipuolista.

– Tässä joutuu tekemään ja saa tehdä kaikenlaista, se on rikkaus. Olen Riemussa toimitusjohtajana, ja työnkuvaan kuuluu kaikkea tiskauksesta asiakaspalveluun sekä hallinnollisiin hommiin, Aapajärvi naurahtaa.

Asiakkaiden rento kohtaaminen on Aapajärven mukaan yksi työn parhaista puolista. Tahkoa hän kuvailee monipuoliseksi paikaksi, jossa on vielä paljon potentiaalia kehittyä.

– Täällä on monipuoliset palvelut, ravintoloita on erilaisia. Minusta on kiva, että asiakkaat voivat valita erityylisiä paikkoja, joissa käydä syömässä, Aapajärvi sanoo.

Valinnan varaa siis löytyy. Esimerkiksi Rehti on ilta-aikaan toimiva elämysravintola viinisuosituksineen ja huolellisesti suunniteltuine palvelukokonaisuuksineen. 80 prosenttia Rehdin asiakkaista nauttii kolmen ruokalajin illallisen viineineen ja aveceineen.

Myös Tahkon aktiviteettien kirjo on Aapajärven mukaan laaja. Laskettelun ja hiihdon ohella talvellakin pääsee pyöräilemään maastoreiteille. Aapajärvi mainitsee myös retkeilyn, golfin, frisbeegolfin, kylpylän ja kuntosalin Tahkon alueen aktiviteeteista.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Ravintola Riemu

Keitaankatu 1, 73310 Tahkovuori
Jaa artikkeli

Tekijät

Topias Tölli