Takaisin sivun yläreunaan

Korona muutti työelämää

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Shutterstock

Kevään koronaepidemia kiihdytti työelämän muutosta. Kriisin myötä etätyöhön suhtaudutaan aiempaa avoimemmin. Pitkän aikavälin vaikutukset saattavat ulottua myös toimitilojen kysyntään.

Ylen teettämän kyselyn mukaan yli miljoona suomalaista siirtyi etätöihin koronaepidemian aikana. Buumiksi kasvaneen ilmiön vaikutukset heijastuvat niin yhteiskuntaan kuin työelämäänkin. Organisaatiot ovat digitalisoineet toimintojaan ja siirtyneet etätyön mahdollistaviin käytäntöihin.

– Meilläkin digiosaaminen on kehittynyt koronatilanteen myötävaikutuksesta. Se näkyy muun muassa asiakastilanteissa, joissa suositaan yhä enemmän etäyhteyksien käyttöä, kertoo palvelujohtaja Salla Rönkkö Pohjois-Savon TE-toimistosta.

Etätöihin siirtyminen on prosessi, joka vaatii sopeutumista koko työyhteisöltä. Muutoksen keskellä hyvän johtamisen merkitys korostuu entisestään. Rönkön mukaan TE-toimistoissa on oltu tyytyväisiä siihen, miten etätyöprosessi on toteutettu organisaation sisällä.

– Työnantajan vastuullisuus on herättänyt runsaasti kiitosta. Kattava tuki esimerkiksi etäyhteyksien käyttöönotossa on mahdollistanut jouhevan siirtymisen etätyöhön, Rönkkö toteaa.

Vaikka hallituksen etätyösuositus päättyi elokuun alussa, monissa yrityksissä etätyö jatkuu pidemmälle syksyyn. Tämä asettaa lisähaasteita johtamiselle, sillä osa työntekijöistä haluaisi palata työpaikalle mahdollisimman pian. Tilanteen pitkittyessä onkin tärkeää huolehtia työyhteisön keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

– Mahdollisuuksien mukaan kannattaa järjestää tilaisuuksia, joissa pääsee toimimaan kasvokkain kollegojen kanssa. Yhteisöllisyyden ylläpitäminen on tärkeää myös poikkeustilan aikana, Rönkkö opastaa.

Arvioiden mukaan monipaikkaisen työn suosio jatkaa kasvuaan tulevaisuudessa. Radikaali muutos vaikuttaa työn itsenäisyyden lisäksi toimitilojen tarpeeseen. Kun yhä suurempi osuus töistä tehdään työpaikan ulkopuolella, toimitilaneliöiden tarve vähenee. Modernien toimistojen designissa painotetaan koon sijaan niiden muunneltavuutta. On tärkeää luoda toimiva ja turvallinen työympäristö niille, jotka eivät syystä tai toisesta voi hyödyntää etätyömahdollisuuksia.

– Jos osittainen etätyö on tulevaisuudessa yhä yleisempi tapa toimia, se voi heijastua toimitilaneliöiden vähenevänä tarpeena. Myös meillä tilan käyttöä tarkastellaan työpaikalle palaavien ja
uusien rekrytointien osalta, Rönkkö mainitsee.

Lähteet: yrittajat.fi, yle.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen