Takaisin sivun yläreunaan

Alueen ruokalähettiläs: Aki Hiltunen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä, Eetu Ollikainen | Kuvat ERG/Taste Savo | Kaupallinen yhteistyö

Aki Hiltunen toimii VS Ravintoloiden yrittäjänä.

Mistä sinut tunnetaan?

Olen ylpeä siitä, että tänä vuonna meillä tulee täyteen 15 vuotta ravintola-alan yrittäjänä. Teen paljon catering-keikkoja, joten niissä merkeissä minut on voinut nähdä kotona, yritysten tiloissa, juhlissa tai puutarhassa. Vuonna 2017 olin Brysselissä kokkaamassa ja esittelemässä eurooppalaiselle tuomaristolle pohjoissavolaisia ruokia ja makuja. Reissu meni hyvin, sillä palkinnoksi saimme ensimmäisenä suomalaisena alueena ruokamaakuntatunnustuksen.

Millainen on paras makumuistosi?

Tuoreet ja oikealla aikaa kasvatetut raaka-aineet luovat parhaita makumuistoja. Jos vaikka kalastaa itse kuhan Syvärijärvestä, niin on se mahtava kala ja elämys, jonka muistaa pitkään. Minulle gastronomia on elämäntapa, johon liittyvät sekä työ että harrastukset. Se voi olla grillausta takapihalla vuoden ympäri tai hyvän juoman yhdistäminen ruokaan.

Mistä inspiroidut?

Mikä tahansa voi inspiroida – vaikkapa tyhjä jääkaappi. Inspiraatio voi olla yksittäinen kasvis tai raaka-aine, josta lähdetään rakentamaan koko ruokalista.

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Täällä on monipuolisesti erilaisia ja todella laadukkaita raaka-aineita. Pohjois-Savo on aarreaitta, jonka antimista saa pellolta lautaselle koko ruuan kirjon. Kannattaakin tutustua alueen ravintoloihin ja luonnon tarjoamiin aineksiin monipuolisesti, sillä ympäri Pohjois-Savoa löytyy paljon erilaisia helmiä.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Kannattaa käydä ostamassa Laitilanmäen luomumyymälästä luomukananmunia. Ne ovat maukkaita, ja varsinkin keltuainen on melkein kermainen. Kun munat yhdistää Valion luomutäysmaitoon, saa pehmyttä kokkelia, jonka voi viimeistellä kylmäsavuhevosella ja ruohosipulin kukilla.

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Siilin Myllyn jauhoja. Kylkeen laittaisin mallasleivän reseptin.

 

Ruokakurssit, workshopit ja drinkkikoulut

Kaikki aktiviteetit löytyvät osoitteesta www.tastesavo.fi/makumatkat-savossa

Luonnosta lautaselle -villiyrttiretki ja kartanolounas

Tervetuloa tutustumaan villiyrttien maailmaan maaseudulle Kuopion Hiltulanlahteen. Mikäli Koivumäen Kartanon pihapiiriistä, puutarhasta ja luonnosta löytyy jotain heti syötäväksi kelpaavaa, se päätyy lautasille. Retkellä opit, kuinka pihapiirin kasveja voi jokainen hyödyntää itse niin keittiössä kuin hoidoissa.

 

Liikkuva kokkikurssi

Tule kokkaamaan Pohjois-Savon mestarikokin Aki Hiltusen kanssa herkullinen kokonaisuus ja opi samalla keittiömaailman varjeltuja salaisuuksia. Ruokakurssi liikkuu sinne, minne haluat: omaan kotiin, juhlatilaan, puutarhaan, metsään, mökille tai vaikka laavulle.

 

MKN-ruokakurssit, -kokkikoulut ja -työpajat

Maistuisiko sienicapuccino tai riistacarpaccio? Tunnetko oman ympäristösi villiherkut? Miltä maistuvat parsan tapaan valmistetut maitohorsman versot tai voikukka-ketunleipäpesto? Maa- ja kotitalousnaisten kursseilla valmistetaan riistaa, kalaa, sieniä tai paikallisia herkkuja moneen makuun.

 

Lignell & Piispasen drinkkikoulu Pannuhuoneella

Rentoa tutustumista paikallisen Lignell & Piispasen tuotteisiin ja mahdollisuus päästä tekemään klassisia ja moderneja cocktaileja paikallisella twistillä höystettynä kokeneen baarimestarin opastuksella. Samalla käydään läpi juomatrendejä ja erilaisia valmistustapoja.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

European Region of Gastronomy – Kuopio Region 2020–2021

Pöytä on katettu: Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan herkullisimmat vuodet 2020–21 www.tastesavo.fi
Jaa artikkeli