Takaisin sivun yläreunaan

Kurvaa talven riemuihin

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Juvan kunta | Kaupallinen yhteistyö

Juvalla talvisista aktiviteeteista pääsee nauttimaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kunnan alueella on kilometreittäin hyvin hoidettua latuverkostoa ja moottorikelkkareitistöä sekä reittejä maastopyöräilyyn, kävelyyn, luisteluun ja lumikenkäilyyn. Olipa alla mikä tahansa menopeli, luontoon pääsee aina!

Kaikki tiet vievät Hasalle

Juvan Hasamäen talviurheilukeskus eli Hasa Juva Ski Resort on monen ulkoilureitin solmukohta. Hasa on erityisesti perhekeskus, jossa perheen pienimmät pääsevät pulkkamäkeen ja tutustumaan laskettelun saloihin harjoittelurinteessä. Laskettelukeskus on naapurikeskuksia isompi ja korkeampi, joten sen neljässä isommassa rinteessä riittää laskettavaa hurjempaankin menoon.

Laskettelurinteiden vieressä kulkee upouusi keltaisella merkitty lumikenkäreitti. Reitillä on kaksi eri mittaa, joilla on sekä nousuja että tasaisempaa osuutta. Merkatun reitin lisäksi lumikengillä voi seikkailla pitkin lähimetsiä.

Talvipyöräillen Hasalta kirkonkylälle

Maastoja pitkin pääsee rullailemaan myös maastopyörällä. Hasamäeltä kirkonkylälle kulkee lanattu ja merkattu talvipyöräilyreitti, jonka voi helposti kulkea myös kävellen. Kirkonkylältä Hasalle päin mennessä reitti kulkee kevyenliikenteen väylää aina Taipaleentielle saakka, jonka jälkeen se poikkeaa kulkemaan vanhoja polkupohjia pitkin.

Moottorikelkkailun solmukohta

Juvan ja naapurikuntien alueella on noin 200 kilometriä pitkä moottorikelkkareitistö. Reittiä pitkin pääsee kulkemaan niin Rantasalmen, Joroisen ja Juvan alueella sekä aina Mikkeliin saakka. Juvan alueella reitti kulkee Virtasalmelta Vehmaalle ja taajamakeskuksen lähettyviltä Hasamäelle saakka.

Rinnekeskukselta reitti jatkuu kohti Mikkeliä ja haarautuu Sulkavan kautta Puumalaan. Reitistön ylläpidosta vastaa Juvan Moottorikelkkailijat ry, ja reitillä saavat ajella niin yhdistyksen jäsenet kuin päivämaksunkin suorittaneet moottorikelkkailijat. Maksettu lupa täytyy pitää mukana menossa.

Vuokravälineet ja ravintola

Talviurheilukeskuksesta saa vuokratuiksi maastopyöriä, lumikenkiä, pulkkia, liukureita, suksia ja lumilautoja. Hasamäellä on myös ravintola, jossa kelpaa käydä ulkoilun lomassa murkinalla. Listalla on muun muassa hampurilaisia, toasteja ja makkaroita sekä tietenkin kahvia, kaakaota ja leivonnaisia.

Viihtyisä ja tunnelmallinen ravintola on auki rinnekeskuksen aukioloaikojen mukaan. Pääsääntöisesti maanantaina levätään ja tiistaista sunnuntaihin keskuksella on päällä täysi kuhina. Lomaviikkoina keskuksella on pidemmät aukioloajat.

Hasa Ski Resort Juva on oiva perhekeskus laskettelun ystäville.

Retkeile hiihtäen tai luistellen

Juvan vaihtelevissa maastoissa on kymmeniä kilometrejä hyvin hoidettua latuverkostoa. Taajamakeskustassa on useita kilometrejä valaistuja latuja, minkä lisäksi noin kolme kilometriä pitkä valaistu latu löytyy Kaskiista. Varsinkin Kaskiin valaistureitti sopii hyvin myös lapsille, sillä sen maasto on varsin tasaisista.

Eteläsavolaisella huumorilla kutsuttu ”Köyhän miehen Lappi” sijaitsee kirkonkylän pohjoispuolella. Hiihtäessä voi päästä lappimaiseen tunnelmaan, sillä alueen maasto on karun kaunista suomaisemaa. Rengaslenkeistä voi valita mieleisensä, tai sitten voi vaikkapa hiihtää suoraan Kuhalammen laavulle nauttimaan eväistä.

Enemmän hiihtokilometrejä alle saa ottamalla hiihtosuunnaksi Konnusjoen. Juva-Konnusjoki-hiihtoreitti on useita kilometrejä pitkä, ja sen varrella on upeita jylhiä maisemia. Harjureitin rinteet voivat olla napakoita, joten tällä reitillä kovempikuntoinenkin saa halutessaan sykkeen kunnolla koholle. Pistoreitin päässä on Konnusjoen laavu.

Erityisen upea hiihtoreitti Kaislajärvellä sijaitseva, Kaislajärven Kuokka ry:n ylläpitämä Heretinlenkki. Lenkki on noin 11 kilometriä pitkä, ja sen varrella on useita kymmeniä metrejä nousuja ja laskuja pitkin harjumaisemaa. Hiihtolenkin varrella voi nähdä niin järviä, lampia kuin jylhiä harjuja.

Luistelua kaipaavien kannattaa toivoa hyvää pakkasjaksoa: mikäli pakkaset suovat, Salajärvelle tehdään retkiluistelureitti. Se lähtee Kannashovin kupeesta ja kiertää lenkin Salajärven jäällä peräti seitsemän kilometrin verran. Reitille voi liittyä myös Ukkolantien kautta. Retkiluistimet ja polkukelkat jäällä kiitämiseen saa vuokrattuiksi Kannashovista.

Nauti luonnonrauhasta laavulla

Hiihtolenkkiin tai muuhun ulkoiluun voi yhdistää hyvin myös vierailun paikallisella laavulla. Juvan alueella on runsaasti erilaisia laavuja, joista suurimmalla osalla on myös polttopuuhuolto. Hiihtäen pääsee kätevästi esimerkiksi Kuhalammen laavulle, Konnusjoen laavulle sekä Haravaniemen laavulle.

Päiväretkikohteeksi sopii mainiosti Hasa Juva Ski Resortin laavu. Talviurheilukeskuksen laavu on helposti saavutettavissa, ja sen tunnelmasta voi helposti nauttia myös laskettelun, pulkkamäkipäivän tai ravintolavierailun yhteydessä.

Sourun laavua puolestaan tituleerataan kenties Juvan kauneimmaksi laavuksi. Laavulle pääse kätevästi myös autolla, sillä se sijaitsee lähellä liikenneyhteyksiä. Upea laavu sijaitsee saaressa, joten sinne pääsee siltaa pitkin kesät talvet. Sillalla kannattaa kuitenkin noudattaa huolellisuutta, sillä se voi ajoittain olla liukas.

Vesipetojen valtakunta

Pakkasen paukkuessa koko perheen voimin voi suunnistaa Vesiliikuntakeskus Sampolaan. Sampolan lämpimät vedet rentouttavat kehoa ja mieltä. Vesiliikuntakeskuksessa on kuusi erilaista allasta: iso allas, lasten allas, terapia-allas, poreallas, kahluuallas ja kylmä allas. Lisäksi sieltä löytyvät vesihierontapisteet ja vesiliukumäet sekä tilaussaunat. Talvilomaviikkojen ajaksi vesiliikuntakeskukseen tulee myös lasten ikisuosikki: WiBit-rata.

Vesiliikuntakeskuksessa on kaksi kertaa viikossa ohjattua vesijumppaa, minkä lisäksi terapia-altaassa voi näytön avulla jumpata myös omatoimisesti. Löytyypä Sampolasta myös kuntosali. Juvan toinen kuntosali, Metal Sport, sijaitsee aivan kirkonkylän keskustassa.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Juvan kunta

Juvantie 13, PL 28
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä