Takaisin sivun yläreunaan

Sujuvasti Juvalla

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Juvan kunta | Kaupallinen yhteistyö

Menipä viitostietä sitten etelään tai pohjoiseen – Juva on aina matkan varrella. Kesällä kunnan alueella on paljon nähtävää ja koettavaa niin lyhyemmille tauolle kuin yön yli jäämiseenkin.

Vehmaan risteysalue

Ennen taajamakeskustaa, suoraan viitostien varrella, on Vehmaan tienhaara. Uudistetulla liikenneasemalla on myös Juvan matkailuinfo, josta matkailija voi napata mukaansa kaikki alueen esitteet tai tutustua Juvan ja Saimaan alueen kohteisiin interaktiivisen mediaseinän avulla. Lisäksi liikennekeskuksesta löytyy ABC, suosittu Marimekko Outlet, sisustus- ja lahjatavaroihin erikoistunut Q-point sekä Kukkakulma, josta saa kukkia 24/7. Myös sähköauton latausmahdollisuus löytyy.

Pikkirilli-myymälää ei voi olla huomaamatta, sillä sen pihassa on valtavasti erilaisia puutarhapatsaista. Kesäaikaan sisustusmyymälässä palvelee myös kahvila, josta löytyy suolaista, makeaa sekä kahvit ja virvokkeet.

Risteyksestä Pieksäntietä ajellessa mennään halki valtakunnallisesti merkittävän kulttuurimaiseman. Nauhamaisten peltoalojen välisessä saarekkeessa sijaitsee Wehmaan kartano, joka on perustettu ratsutilaksi 1600-luvulla. Pihapiirissa on muun muassa punamullalla maalattuja taloja, kivinavetta ja hevostalli.

Herraskartanon pihalla sijaitsee Suomessa ainutlaatuinen teehuonebistro eli TeaHouse of Wehmais. Bistron lisäksi teehuoneella on myymälä, josta löytyy niin omaa tuotantoa, lähiruokaa kuin teehen liittyviä tarvikkeitakin.

Kartanolta eteenpäin jatkettaessa voi ihailla upeita maalaismaisemia. Pian vasemmalle tulee Vehmaan talli, joka varsinkin on lapsiperheiden suosikkipaikka, sillä sieltä löytyy monipuolisesti tekemistä. Suosittuina aikoina tallille voi etukäteen soittaa ja tiedustella, onko ratsastukseen miten pitkät jonot.

Nähtävyyksistä listalle kannattaa laittaa upea harmaakivikirkko sekä vanha hautausmaa.

 

Keskusta

Juvan pääpaikka on kirkonkylä, josta löytyvät kaikki tärkeimmät palvelut apteekista kirjastoon ja ravintoloihin. Autoilijaa kiinnostanee, että seutukunnan parhaat alkoholittomat drinkit tarjoilee paikallinen cocktail-baari Bar Ylä.

Hamsterila Juva puolestaan on harrastajien keskuudessa tunnettu ja arvostettu vanhan tavaran puoti. Kyseessä on oikea löytöjen paratiisi, sillä valikoimissa on kaikkea mahdollista pienestä sisustustavarasta huonekaluihin ja tauluihin. Vähän matkan päässä sijaitsee myös Juvan kirppari, josta löytää muun muassa vaatteita, käyttötavaraa ja leluja.

Jos liikkeellä sattuu olemaan heinäkuisena perjantaina kello 17–19, kannattaa suunta ottaa kohti Vesiliikuntakeskus Sampolaa. Sen pihapiirissä, suurten laavujen katveessa, järjestetään perinteisiä Laavukylän iltatoreja. Torilta löytää muun muassa paikallisia tuotteita, ruokaa, leivonnaisia, savitöitä ja koruja. Hyvällä säällä viereisellä nurmialueella saattaa olla myös avokirppis.

Nähtävyyksistä listalle kannattaa laittaa upea harmaakivikirkko sekä vanha hautausmaa. Kirkon vierestä löytyy myös täysin uusi kampus sekä Palava sielu -niminen taideteos. Kirkolta lähtee Juvan kulttuuripolku, jonka varrella on infotauluja. Polku kiertää Juvantietä pitkin Hilduriin ja siitä Gottlundin kierroksen kulkua myötäillen Partalan kuninkaankartanoon. Helppokulkuinen reitti on pari kilometriä pitkä, ja sitä voi kiertää myös lastenvaunujen kanssa. Gottlundin tuvalle puolestaan avautuu kesäksi paikallisten nuorten ja työvoimapalveluiden yhdessä rakentama museopakopelihuone.

Juvan museo on yksi Juvan Saimaa Geopark -kohteista.

 

Savonlinnantien varrella

Savonlinnantietä ajellessa, noin kolme kilometriä ennen keskustaa, löytyy varsinkin karavaanareita kiinnostava kohde: neljän tähden Juva Camping -alue. Leirintäalueella on ravintola ja kahvila, minkä lisäksi sieltä voi vuokrata laajan valikoiman erilaisia vesi- ja harrastusvälineitä. Pitäisikö pulahtaa uimaan, lähteä soutelemaan vai oikoa kinttuja ja polkaista keskustaan?

Savonlinnantien ja Juvantien risteyksessä sijaitsee jugend-tyylinen puutalo Hilduri, jossa on Juvan käsityöläiset ry:n käsityömyymälä, kirpputori sekä kahvio. Käsityöläisharrastajien kädenjälki näkyy kesäkaudella myös pitkin keskustaa, kun pitkin kylänraittia ilmestyy neulegraffiteja.

Hildurista Savonlinnaan päin vastaan tulee Partalan alue eli vanha kuninkaankartano. Nykyään Partalassa toimii Juvan museo, jonka tämän kesän näyttely on kunnianosoitus satavuotiaalle Lotta Svärdille.

Samassa pihapiirissä toimivat myös Karjalaisten museo ja Galleria Kuninkaankartano. Kaikkiin kolmeen kohteeseen pääsee samalla lipulla. Lisäksi pihassa on maksuton QR-koodipolku, jota seuraamalla voi tutustua alueen historiaan ja arkeologisiin löytöihin.

Navettasiiven takaa löytyy tryffelitutkimukseen erikoistunut Juvan Tryffelikeskus, jolla on Suomen suurin tryffelitarha. Tryffeleiden lisäksi siellä on myös kesäkahvila, hotelli ja tilausravintola.

Seudun kulttuuri- ja luontokohteisiin pääsee tutustumaan myös Gottlundin kierroksella. Reitti kulkee paikoittain pieniä polkuja pitkin, joten liikkumaan pääsee vain kävellen tai polkupyörällä. Kierros alkaa ja päättyy kuninkaankartanon alueelle.

Yksi Suomen pisimpään yhä toiminnassa olevista myllymiljööstä löytyy noin 15 kilometrin päästä Partalasta. Rapion mylly ja myllykahvila sijaitsevat rauhallisen jokimaiseman ääressä. Varsinkin lapsille on elämys päästä syöttämään puolimetrisiä säyneitä. Hyvällä tuurilla paikalla voi käydä melkoinen kuhina! Kahvilassa on tarjolla takuutuoreista jauhoista leivottua pullia ja piiraita. Jauhoja ja muita lähialueen pientuottajien tuotteita voi ostaa mukaansa Myllypuodista. Mylly on avoinna kesä-elokuussa joka päivä kello 10–18.

Etelään!

Viitisen kilometriä Vehmaan tienhaarasta etelään ja Kettulantietä pitkin ajaessa voi löytää autenttisen Pattoin perintötalon. Perintötalon pihapiirissä voi sukeltaa suoraan 1800-luvun tunnelmiin, sillä talo on pidetty hyvin autenttisena, eikä siellä ole esimerkiksi sähköjä. Pihapiiriin ja satumaiseen luontopolkuun voi tutustua vapaasti ja käydä samalla moikkaamassa lampaita.
Vajaan parinkymmenen kilometrin päässä risteysalueelta löytyy Vanha Kilkkilä. Puutarhakilpailuissa palkitulla maalaistalolla on pihagalleria sekä tupakahvila, josta matkailija saa näppärästi suolaista ja makeaa.

Remojärven alueella, muutaman kilometrin Kilkkilästä etelään, sijaitsee Taikaniemen kotieläinpiha. Siellä voi tavata maatilalta tuttuja eläimiä, kuten laamoja, vuohia, hevosia, koiria ja kissoja. Alueella voi seikkailla luontopolulla tai nauttia kahvia ja pullaa kesäkahviossa.

Rapion mylly ja myllykahvila sijaitsevat rauhallisen jokimaiseman ääressä.

 

Saimaa Geopark

Juvalta löytyy monia Saimaa Geopark (SGP) -alueeseen kuuluvia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä. Näitä ovat muun muassa Juvan kuntakeskusalueen drumliinit, jotka jääkauden aikana syntyneitä selänteitä. Korkeimmillaan nämä voivat olla 20 metrisiä ja muutamia kilometrejä pitkiä. Juvan harmaakivikirkko on rakennettu yhden drumliinin ”hännälle”. Myös Juvan museo sijaitsee tukevasti drumliiniselänteen päällä ja se on yksi SPG:n luonto- ja kulttuurikohteista.

Geoparkille on myönnetty kansainvälinen UNESCO Global Geopark (UGG) -status, joka myönnetään kansainvälisesti merkittäville luontomatkailukohteille.

Taikaniemen farmi sijaitsee upeassa maalaismaisemassa.

 

Ruoka

Vinkki! Suurimmasta osasta ruokapaikoista saa hyvin myös gluteenitonta ja vegetaarista kasvisruokaa. Varsinkin suosittuina aikoina kannattaa rimpauttaa kahvilaan etukäteen ja varmistaa, että sopivaa purtavaa löytyy.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Juvan kunta

Juvantie 13, PL 28
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä