Takaisin sivun yläreunaan

Lumilautailua Tahkolla

Teksti Oodia/Topias Tölli | Kuvat Oodia/Mirka Happonen, Topias Tölli, Sami Vasaraisen kotialbumi

Lumilautailussa yhdistyvät yhdessäolo ja liikunta. Tahkolta löytyy laskettavaa kaiken tasoisille lumilautailijoille ja laskettelijoille.

1980-luvulla Suomeen rantautunut lumilautailu on vakiinnuttanut paikkansa Suomen hiihtokeskuksissa. Suosittu talviharrastus sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lumilautailla voi monella tavoin, toiset tykkäävät laskea rinteitä alas rauhallisesti, toiset taas nauttivat erilaisten temppujen ja hyppyjen tuomasta jännityksestä. Tahkon 24 rinnettä tarjoavat laskettavaa kaikentasoisille ja -tyylisille laskijoille.

Viiisitoistavuotias Sami Vasarainen harrastaa aktiivisesti lumilautailua. Vasarainen on laskenut jo seitsemän vuotta Tahkolla, joten rinteet ovat tulleet tutuiksi.

– Tahkolla on kaikille jotain, siellä voi laskea niitä rinteitä, jotka itselle sopii, Vasarainen toteaa.

Parkkilaskusta innostunut Vasarainen viettää itse suurimman osan rinteessä vietetystä ajastaan parkissa erilaisia temppuja tehden. Vasarainen kertoo suosikkitemppunsa olevan switchbackside 720. Suomennettuna se tarkoittaa, että hyppyriin lasketaan heikompi jalka edellä ja ilmassa pyöritään kaksi kokonaista kierrosta.

Parkki on rinne, jonne on rakennettu erilaisia hyppyreitä ja reilejä, eli kaiteita laskijoiden iloksi. Myös lumilautailukilpailuja kiertävä Vasarainen kertoo Tahkon parkkien olevan laadukkaita ja hyvin suunniteltuja. Vasarainen sanoo olleensa viime kaudella itsekin mukana tekemässä Tahkon snowparkkia. Parkin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi muun muassa Pyeongchangin olympialaisiin parkin toteuttanut parkkirakentamisen ammattilaisyhtiö Schneestern.

Lumilautailu on myös paljon muuta kuin parkissa tapahtuvaa temppuilua. Vasarainen kertoo laskemisen olevan hänelle mukavaa hengailua hyvien kavereiden kanssa.

– Lasken yleensä aina jonkun kaverin kanssa. Lumilautailu on sosiaalinen juttu, näkee kavereita. Myös kisoissa näkee kavereita ympäri Suomea ja pääsee laskemaan heidän kanssaan, Vasarainen kertoo.

Laskea voi myös monella tavalla ja tyylillä, hurjia temppuja eivät kaikki lumilautailijat tee, vaan laskemisessa voi olla kyse myös nautinnollisesta kurvailusta alas rinteitä. Vasarainen kertoo parasta lumilautailussa olevan laskemisen hyvien kavereiden kanssa kevättalvella, kun on satanut lunta ja rinteet ovat pehmeitä ja aurinko paistaa.

Miten sitten lumilautailusta kiinnostuneen kannattaa lähteä lumilautailua kokeilemaan? Vasarainen neuvoo aloittamaan lumilautailun loivista rinteistä ja tarpeen mukaan ottamaan vaikka tunnin lumilautailun opettajalta, tai kysymään apua kokeneemmalta kaverilta. Vasarainen kehottaa olemaan kärsivällinen ja yrittämään kaatumisen jälkeen aina uudestaan.

Yhden vinkin Vasarainen myös antaa lumilautailuun:
– Olkapäät ohjaa lumilautaa, kiinnitä huomiota siihen mihin, olkapääsi osoittavat.

Jaa artikkeli