Takaisin sivun yläreunaan

Markkinana koko maailma

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Keitele Group | Kaupallinen yhteistyö

Hitaasti kasvavat pohjoisen havupuut ovat maailmalla luksustavaraa.

Keitele Groupin tarina on poikkeuksellinen menestyskertomus. Kun Ilkka Kylävainio perusti yrityksen vuonna 1981, koko sahateollisuus manattiin auringonlaskun toimialaksi. Puurakentamista ei pidetty minään, ja sellua pidettiin puualan tulevaisuutena.

– Kuitenkin nyt, lähes 40 vuotta myöhemmin, emme ole joutuneet kertaakaan irtisanomaan tai lomauttamaan työntekijöitä tuotannollisin tai taloudellisin perustein, iloitsee yrityksen johtaja Matti Kylävainio. Hän on veljensä Mikko Kylävainion kanssa luotsaamassa perheyritystä jo toisessa sukupolvessa. Myös isä Ilkka Kylävainio on edelleen mukana yhtiön päivittäisessä toiminnassa.

Yrityksen liikeidea perustuu vahvasti asiakaslähtöisyyteen, mikä oli varsinkin aikanaan alaa mullistava toimintamalli. Matti Kylävainion mukaan koko puu tulee saada hyödynnetyksi tukista latvaan ja kaikille tuotteille tulee löytyä asiakkaat.

– On tyvipuuta, välipuuta, latvapuuta, on paksumpaa ja ohuempaa puuta. Sovitamme yhteen metsän antamia mahdollisuuksia ja asiakkaiden toiveita. Käytännössä muutamme pyöreää puuta neliskanttiseksi, kertoo Kylävainio.

Asiakaslähtöinen toimintamalli tuotti tulosta, sillä yritys alkoi kasvaa kohtuullisen nopeasti ja kannattavasti. Puolet yrityksen sahatavarasta menee jatkuvasti omaan käyttöön, jolloin niistä jalostetaan muun muassa liimapuuta ja höylätavaraa rakennusteollisuuden komponenteiksi. Laadustaan tunnetun yrityksen liikevaihdosta noin 93 prosenttia tulee viennistä. Päämarkkinat ovat Aasiassa, jonne kansainvälisestä tuotannosta menee noin 80 prosenttia. Tänä päivänä Keitele Group on Suomen viidenneksi suurin sahayhtiö ja suurin puutuotteiden valmistaja. Puuta käytetään vuosittain yli kaksi miljoonaa kuutiometriä.

– Sahatavarakauppa on luonnostaan kansainvälinen. Puutuotteita on aina viety ulkomaille. Maailmalla on isot markkinat, omien myyntiverkostojen tulee olla kunnossa, kuvailee Kylävainio.

Kansainvälisillä markkinoilla suomalaista sahatavaraa pidetään kalliina, mutta laadukkaana. Suomen osuus maailman tuotannosta on vain kolme prosenttia. Markkinoilla pysyminen vaatii jokaiselta toimijalta oikeita myyntikanavia, tehokasta tuotantoa sekä maailmanluokan laatua.

– Maailmalla on paljon erilaisia tarpeita. Tämä vaatii sitä, että voimme jatkuvasti haastaa tuotantokoneitamme vastaamaan uudenlaisiin toiveisiin. Koneiston täytyy taipua tuottamaan myös erikoiskokoja, kertoo Kylävainio.

Mikko, Ilkka ja Matti Kylävainio luotsaavat Keitele Groupia kahden sukupolven voimin.

 

Sahateollisuus on yleensä varsin herkkä suhdannevaihteluille. Asiakaslähtöinen toimintatapa, laajat kansainväliset markkinat ja räätälöidyt tuotteet ovat kuitenkin mahdollistaneet perheyhtiölle tasaisempaa ja kannattavampaa toimintaa. Kylävainion mukaan sahatavaroiden markkinat ovat rajusti kilpaillut, mutta puutuotepuolella on vähemmän kilpailua.

– Kysyntää riittää ja sitä on aina jossain päin maailmaa. Perheyhtiönä kvartaalimme on pidempi kuin pörssiyhtiön kolme kuukautta. Katsomme suhteiden yli tulevaan, sitoudumme omistajuuteen ja haluamme pitää työyhteisöstämme hyvää huolta, kertoo Kylävainio.

Vaikka laudan tai lankun kysyntä vähenisi, toimija harvoin haluaa luopua heille räätälöidystä materiaalista. Tämä tarkoittaa sitä, että työllisyys säilyy läpi koko tuotantoketjun ja myös urakoitsijat ja kuljetusyrittäjät tietävät, että toiminta on tasaista. Täten koko verkoston piirissä oleva henkilöstö pystyy suunnittelemaan elämäänsä ja luottamaan yrityksen toiminnan tasaisuuteen.

– Kolmas tärkeä asia on meidän puunostopolitiikkamme. Kun olemme luonnonvarojen ja sen resurssien kanssa tekemisissä, on tärkeää, että teemme puunkeruun kestävästi. Olemme yksi Suomen ensimmäisistä toimijoista, joka on sitoutunut myös lakeja tiukempaan Sahateollisuus ry:n luomaan metsäympäristöohjelmaan, kuvailee Kylävainio vastuullisuuden teemoja.

Metsäympäristöohjelman tavoitteena on, että Suomen metsät voivat hyvin nyt ja tulevaisuudessa. Yhdessä metsänomistajan kanssa metsäammattilaiset voivat vaikuttaa päivittäin siihen, että metsälajien elinolosuhteet säilyvät hyvinä ja vedet puhtaina. Myös tehtaat on ISO14001-sertifikoitu.

– Haluamme myös profiloitua aktiiviseksi ja avoimeksi keskustelijaksi. Meillä on ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään, ja onneksi puurakentamisen suosio on lisääntynyt koko maailmassa, sanoo Kylävainio. Puutuotteiden ja -rakennusten valmistaminen kuluttaa vähemmän energiaa kuin muiden materiaalien käyttäminen ja puurakennuksiin käytettävä sahatavara sitoo lähes tonnin hiilidioksidia erittäin pitkäksi aikaa jokaista käytettyä kuutiometriä kohden.

Kaikkiaan hän näkee alan tulevaisuuden positiivisena. Yritys on 40 toimintavuoden aikana investoinut huomattavia määriä tehokkaaseen tuotantokoneistoon, avannut uudet tehtaat Alajärvelle ja Kemijärvelle sekä luonut työpaikkoja pieniin maaseutupitäjiin. Keitele Groupin sahateollisuus tarjoaa paitsi ratkaisuja ilmastonmuutokseen myös mahdollisuuden asua ja työllistyä maaseudulle.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Keitele Group

Teollisuustie, 72600 Keitele
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä