Takaisin sivun yläreunaan

Minna Canthista ooppera

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen, Museovirasto | Kaupallinen yhteistyö

Savolaisin voimin rakentuu koko kansan Minna Canth -ooppera, joka saa ensi-iltansa 6.1.2022. Pientä esimakua saataneen jo maakuntapäivän yleisöjuhlassa, joka järjestetään 15. elokuuta Kuopiossa.

Yhteiskunnallinen vaikuttaja, kirjailija ja liikenainen Minna Canth on totuttu näkemään vakavailmeisenä mustassa leskenpuvussa. Vuoden 2022 alussa ensi-iltansa saava Minna Canth -ooppera näyttää kuopiolaisille ikonisesta henkilöstä uudenlaisen puolen. Produktiossa Canth, Juhani Aho ja muut tutut henkilöt seikkailevat historiassa ja nykyajassa.

– On suuri häpeä, jos me savolaiset emme tee Canthista oopperaa, linjaa Rauno Tikkanen. Hän perusti projektia varten Savo-ooppera ry:n yhdessä tuottaja Marjo Suhosen kanssa.

Ajatus oopperasta oli pyörinyt jo pitkään Tikkasen mielessä. Konkretiaa idean ympärille alkoi muodostua noin 2,5 vuotta sitten, jolloin hän pyysi taitavaksi tuottajaksi tietämänsä Suhosen mukaan. Projekti on herättänyt laajaa innostusta ja kiinnostusta jo etukäteen. Produktiolle on jopa myönnetty apurahoja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastosta 40 000 euroa ja Alfred Kordelinin säätiöstä 100 000 euroa.

– Esityksestä tulee komediallinen, enintään kaksi tuntia kestävä ooppera, joka sopii monenlaisille katsojille, kuvailee Tikkanen.

Tuottajat Rauno Tikkanen ja Marjo Suhonen työstävät Minna Canth -oopperaa mahdollisimman savolaisin voimin.

 

Canthilla on Kuopiossa vankat juuret ja vahva paikka savolaisessa kulttuuriperimässä. Siksi tuottajakaksikolle on erityisen tärkeää, että projekti toteutetaan mahdollisimman savolaisin voimin. Projekti on myös tärkeä kulttuuriteko, sillä oopperaa nähdään Kuopiossa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Suhosen mukaan savolaisuutta tuodaan esille monella tasolla ja koko projektikaartilla on kytköksiä Savoon. Mukana tuotannossa ovat muun muassa kuopiolainen libretisti Veera Airas, Siilinjärveltä kotoisin oleva sopraano Marjukka Tepponen sekä savolaistaustainen pukusuunnittelija Katri Niskanen. Oopperan säveltää Jukka Linkola, jolla on myös jazz-taustaa.

– Useille ihmisille ooppera voi olla kirosana, joten tästä produktiosta on tarkoitus tehdä kevyt ja hiukan komediallinen. Sävellyksissä on kepeyttä, juonessa vauhtia ja puvustuksessa iloittelua. Minnaa nähdään siis muussakin, kuin tummanpuhuvassa lesken asussa, kertoo Tikkanen.

Lopputuloksesta halutaan koko kansan ooppera, joten sen tuottamisessa on otettu laajasti huomioon kaikki ikäryhmät. Esimerkiksi nuorten ääntä on kuultu siten, että Vesannon yläkoululaiset ovat päässeet mukaan libreton työstämiseen.

– Samalla tuodaan esille myös taidekasvatuksen näkökulmaa sekä historian tuntemusta. Kaikilla meillä on tietty ennakkoajatus Minnasta sekä muista oopperassa vilahtavissa historian henkilöistä, summaa Suhonen.

Ooppera esitetään Musiikkikeskuksessa 6.–9.1.2022. Sen jälkeen esitys lähtee kiertueelle pitkin Suomenmaata. Kun Suomi on vallattu, tavoitteena on vielä produktio maailmankartalle eli esittää se esimerkiksi Minnesotan Finnfesteillä.

– Tavoitteet ovat korkealla. Me savolaiset olemme monesti aivan liian vaatimattomia, nauraa Tikkanen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Pohjois-Savon Liitto

Sepänkatu 1, 70101 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen