Takaisin sivun yläreunaan

Näin määrität palkkatoiveesi

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock

”Laitathan mukaan palkkatoiveesi”, pyydetään useimmissa rekrytointi-ilmoituksissa. Mitäpä siihen oikein vastaisi?

Palkat ovat edelleen puheenaiheena jonkin sortin tabu, eivätkä suomalaiset mielellään avaa tilinauhansa kokoa. Palkkatoiveen määrittely voi olla erityisen hankalaa, jos se pitää antaa jo työhakemuksen yhteydessä. Silloin kannattaa useimmiten kilauttaa rekrytoijalle ja kysyä täsmennyksiä työn sisältöön, jolloin maksettavaa rahasummaa on helpompi arvioida.

Aloita miettimällä itsellesi realistinen pohjasumma. Pohjasumma ei voi olla nykyinen palkkasi, mikäli vaihdat erilaisiin tehtäviin tai vaikkapa johtajapositiosta toisen alan assistentiksi. Mieti paljonko tarvitset vähintään selvitäksesi kunnialla asumiseen ja elämiseen liittyvistä menoistasi. Monilla pankeilla on mobiilisovelluksia, joiden avulla kuukausittaisia menoja saa kätevästi seuratuksi.

Suuntaa palkkaneuvotteluihin saadaan kysymällä samanlaisia töitä tekeviltä heidän tulojaan, soittamalla Verohallinnolle ja selvittämällä sitä kautta tulevien kollegojen julkiset verotiedot tai hyödyntämällä verkossa olevia palkkalaskureita. Palkkavertailuista voi tarkastaa alan keskipalkan.

Ammattiliittojen verkkosivuilta tai neuvontapuhelimien kautta selviävät yleensä suositellut palkat erilaisiin tehtäviin. Jos alalla on työehtosopimus, niin siihen kannattaa myös tutustua. Jos sinulla on jo alan työkokemusta, keskipalkkaan voi tehdä nyrkkisäännön mukaisen 10 prosentin lisäyksen.

Apua palkkaneuvotteluihin voi saada Verohallinnolta, ammattiliitolta, palkkalaskureista tai oman alan palkkavertailuista.

 

Aina raha ei ole se työstä saatava tärkein palkka. Kannattaa punnita tarkkaan myös muut työn edut merkittävästä kokemuksesta, näköalapaikasta tai verkostoitumismahdollisuuksista työsuhdepuhelimeen.

Tärkeintä on kuitenkin vastata pyydettyyn palkkatoiveeseen ja olla valmis perustelemaan vastaus. Joskus toive sellaisenaan on liian matala, joskus liian korkea ja joskus se osuu rekrytoijan valmiiksi määrittelemään haitariin. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin neuvottelusta, jonka lopputuloksena tulee löytyä summa, jolla työnhakija ollaan valmis palkkaamaan ja jolla työtä on motivoivaa tehdä.

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä