Takaisin sivun yläreunaan

Potkua arkiruokaan thaicurrysta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Samruai | Kaupallinen yhteistyö

Punainen curry on nopea ja helppo arkiruoka, jonka myötä voi mielikuvamatkailla suoraan Thaimaahan. Sen maukkaus ja mausteisuus perustuu thaicurrytahnalle. Tahna on mausteseos, jolla arkiruokaan saa sopivasti lisää potkua. Punainen curry on mausteseosten tulisimmasta päästä.

– Mausteisen liemen kylkeen sopii mainiosti kiinteä ja maustamaton tofu. Tofu itsessään on melko vaatimattoman makuista, joten tämä on hyvä resepti tutustua tofuun, vinkkaa yrittäjä Jaana Honghin thairavintola Samruaista.

Dum ja Jaana Honghin valmistavat autenttista thaimaalaista ruokaa.

Thaicurryt ovat nopeita ja helppoja arkiruokia. Tofun lisäksi annoksen pääraaka-aineena voi käyttää mitä tahansa muutakin proteiinin lähdettä: kanaa, porsasta tai vaikkapa katkarapuja. Perinteisesti ruokaan kuuluvat tomaatti, ananas ja bambu, minkä lisäksi kasviksina voi käyttää parsakaalia ja kukkakaalia.

– Annoksen tulisuutta voi säädellä currytahnan määrällä. Kahdelle kaksi teelusikallista currytahnaa on mieto, ruokalusikallinen medium-tasoinen ja kukkurallinen ruokalusikka on jo thaitulinen, luettelee Honghin ja muistuttaa: liesi kannattaa alussa pitää tarpeeksi pienellä, jotta currytahna ei kärähdä. Palanutta tahnaa ei pelasta enää mikään, vaan silloin kannattaa suosiolla aloittaa alusta.

Kalakastike tuo annokseen sopivan määrän suolaisuutta. Annoksesta on helppo tehdä vegaaninen korvaamalla kalakastike samalla määrällä soijakastiketta. Syksyllä autenttisia thaicurryja, kookosmaitoja ja muita thaimaalaisia elintarvikkeita on helppo löytää ravintola Samruain omasta myyntihyllystä.

– Olemme muuttaneet uusiin tiloihin ydinkeskustaan, Carlsonin toiseen kerrokseen. Meillä on myös take away -pakkauskone, joten kaikkia annoksia voi hakea mukaan ilman pelkoa kastikkeiden valumisesta kassin pohjalle, sanoo Honghin.

GÄÄNG PHED TOFU, Punaista thaicurrya tofulla kahdelle

  • 3 rkl öljyä
  • haluamasi määrä punaista currytahnaa
  • 1 rkl kaffirlimenlehteä
  • 2 1/2 dl kookosmaitoa
  • 300–400 g tofua
  • 2 1/2 dl kasvislientä (joko itse keitettyä tai valmista)
  • 2 dl tuoretta ananasta pilkottuna
  • 1 dl bambusuikaleita
  • 1 rkl tuoretta chiliä pilkottuna
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta (tai puolikas kuutio)
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 tomaatti lohkottuna
  • basilikaa
  • jasmiiniriisiä

Laita pannun pohjalle sopivasti öljyä ja haluamasi määrä currytahnaa sekä suikaloidut limenlehdet.
Kun currytahna alkaa tuoksua houkuttelevasti, lisää joukkoon kookosmaito, kasvisliemi, tofu ja ananas.
Laita hella täysille. Annos saa poreilla reilusti valmistuksen loppuun asti. Anna kiehua parisen minuuttia näin.
Lisää bambu ja chiliviipaleet, anna vielä kiehua hetki.
Mausta thaicurry kalakastikkeella, sokerilla ja kasvisliemijauheella. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Laita hella pois päältä, lisää tomaattilohkot ja koristele basilikanlehdillä.
Nauti punainen thaicurrysi höyrytetyn jasmiiniriisin kanssa.

Vinkki! Säätele annoksen tulisuutta lisäämällä joukkoon murskattua tuoretta chiliä.

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä