Takaisin sivun yläreunaan

Peltiseppä on moderni käsityöläinen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Pelti muokkautuu taitavissa käsissä katoiksi, ikkunankarmeiksi ja vaikkapa baaripöydiksi.

Peltisepän työ on perinteinen käsityöläisammatti, jonka taito usein siirtyy mestarilta oppipojalle. Yrittäjä ja peltiseppä Markus Kauhanen kertoo, että myös hänelle pellintaivutuksen jalo taito on siirtynyt verenperintönä isältä pojalle.

– Jo nuorena kuljin isän mukana työmailla koulun ohessa ja kesätöissä. Lukion jälkeen olin isän työparina tekemässä urakalla Stora Enson tehtaan seiniä. Keksin vähän muuttaa systeemiä, ja kahdessa viikossa oltiin isän kanssa kovemmassa vauhdissa kuin ammattilaispeltisepät, muistelee Kauhanen.

Näistä lähtökohdista syntyi Markus Kauhanen Oy ja PeltiKii-palvelu. Itsestään selvää oman peltiyrityksen perustaminen ei kuitenkaan ollut. Nuorempana yritys jossa Kauhanen oli töissä, oli myytävänä, mutta Kauhanen torjui ostoaikeet.

– Nuorelle miehelle peltihommat eivät näyttäneet kovin seksikkäältä alalta, joten kävin kaupallisen koulutuksen ja olin muutaman vuoden myynnin konsulttina. Kun ne työt loppuivat, niin ajattelin tehdä muutaman keikan peltihommia. 10 vuotta hujahti yhden miehen taktiikalla, sitten perustin osakeyhtiön ja otin velipojan meille hommiin. Sitten meille otettiin työparit oppimaan peltisepän työt, kertoo Kauhanen.

Aito asenne kantaa pitkälle, summaa Markus Kauhanen.

 

Kauhanen kertoo, että yrityksen johtava visio on, että pellityksen tulee olla palvelu. Hänen ja 15 työtekijän tavoitteena on maksimoida asiakastyytyväisyys sekä kehittää, ylläpitää ja antaa eteenpäin peltisepän käsityötaitoa.

– Haluamme olla avoimesti esillä, palvella hyvällä asenteella ja kehittää asiakkaille aina parhaat ratkaisut. Aina ratkaisu ei ole helpoin, mutta tavoitteena on, että esimerkiksi tekemämme katot kestävät eliniän, Kauhanen kertoo.

Edelleenkin yritys kasvaa oppipoikien tai oppisopimuksen kautta. Kauhanen uskoo, että kun työntekijällä on muuten hyvät olosuhteet, paras oppiminen tapahtuu epämukavuusalueella. Jos vaikka oppiminen junnaa jonkun työparina, on aika siirtyä tekemään työ itsenäisesti. Pulmien ratkaisu tekee ammattilaisen.

– Kasvusta on seurannut se, että nykyään huolehdin suurista linjoista ja muut omista sektoreistaan. Uskon siihen, että homma pelittää, kun tekee sopivasti järjellä ja intuitiolla. Jos liikaa laskee ja optimoi, ei uskalla ottaa riskejä. Tarvitaan siis sopivasti pelisilmää ja uskallusta, virnistää Kauhanen.

Malli robotin leikkaamasta saumapeltikaton läpivientikartiosta, jonka voi tilata suoraan mittojen mukaan työmaalle.


Kauhasen taktiikka
on myös kantanut tulosta, sillä yritys on palkittu Kauppalehden Menestyjät 2020- sekä Kasvuyritys 2020 -palkinnoilla. Kasvaja-tittelin saa yritys, joka on kolmen vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Menestyjät-tunnustus annetaan yritykselle, jolla on vakiintunut toiminta, vakaa kasvukehitys sekä hyvä tulos ja kannattavuus.

– Aito asenne kantaa pitkälle, summaa Kauhanen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

PeltiKii palvelu / AitoKatto

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen