Takaisin sivun yläreunaan

Sähköauton latauspaikalla lisäarvoa

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Sari Kinnunen | Kaupallinen yhteistyö

Sähköauton latauspaikat nostavat taloyhtiön arvoa, parantavat yritysten asiakaskokemusta ja houkuttelevat pysähtymään uusiin paikkoihin.

On ennustettu, että vuonna 2030 joka neljäs auto kulkee Suomessa sähköllä. Keväällä 2021 voimaan tullut laki edellyttää, että latauspistevalmius pitää olla sekä jokaisessa uudessa taloyhtiössä että laajamittaisesti korjattavissa vanhoissa taloyhtiöissä, mikäli parkkipaikkoja on enemmän kuin neljä.

– Ennen asentamista tehdään kartoitus, jossa selvitetään latauspaikkojen tarve, mikä taloyhtiön sähköliittymän kapasiteetti ja huipputeho on. Kartoituksessa saatetaan myös huomata muita asioita, kuten jos taloyhtiöön on hankittu rakennusvaiheessa liian suuri sähköliittymä. Pääsulakkeita pienentämällä tulee selviä säästöjä, vinkkaa Simon Brown Paikallis-Sähköltä.

Myyntipäällikkö Marko Mielonen muistuttaa, että välttämättä tarpeen ei ole asentaa latauspistettä kerralla taloyhtiön jokaiselle parkkipaikalle. Taloyhtiöille on myös kevyempiä vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat latauspaikkojen lisäämisen tarpeen mukaan. Pihaan riittää hyvin 8 ampeerin hidaslatausjärjestelmä, joka lataa auton yön aikana. Se on helppo asentaa suoraan lämpötolppaan ilman kaivuutöitä.

Latausjärjestelmään asennetaan mittari, jonka perusteella ainoastaan lataaja maksaa käytetystä sähköstä. Dynaamisella kuormanhallinnalla varmistetaan, että sähkö riittää jokaiselle tarvitsijalle myös huipputuntien aikana. Silloin priorisoidaan asuinsähköön ja autot latautuvat yöllä, kun muuta käyttöä on vähemmän.

Marko Mielonen, Markus Toivanen ja Simon Brown auttavat kaikissa sähköasioissa alkukartoituksesta asentamiseen saakka.

 

Sähköauton latausjärjestelmä nostaa taloyhtiön ja asunnon arvoa. Taloyhtiöt voivat saada latausinfran rakentamiseen ARA-avustusta. Myös yrityksillä sähköauton latausmahdollisuus vaikuttaa positiivisesti paitsi työnantajakuvaan myös asiakaskokemukseen. Latauspaikka houkuttelee autoilijoita pysähtymään.

Brown ja Mielonen ovat myös itse sähköautoilijoita, joten asiakkaan tarpeeseen parhaan ratkaisun löytyminen on heille tärkeää. Oma kiinnostus myös buustaa molempia seuraamaan markkinoita tarkasti, sillä ala kehittyy koko ajan.

– Tulevaisuuden huoltoasematkin muuttuvat enemmän kahvila- ja taukopaikoiksi. Samalla, kun auto on kiinni pikalaturissa, itse voi hakea kahvin tai istahtaa syömään, pohtii Mielonen.

Paikallis-Sähkö on nimensä mukaisesti paikallinen yritys, jonka pääkohderyhmät ovat taloyhtiöt, julkiset toimijat sekä yritykset. Paikallis-Sähkö suunnittelee, asentaa ja neuvoo latauspisteiden lisäksi kaikissa sähköasioissa, kuten aurinkopaneelien asentamisessa.

– Vaikka toimimme Kuopiossa ja meillä on töissä kuopiolaiset sähköasentajat, taustalla ovat myös suuremmat hartiat, sillä kuulumme myös pohjoismaiseen talotekniikan QMG-konserniin. Konserni mahdollistaa, että käytössämme on suuri sähköalan verkosto ja uusin osaaminen, kertoo Brown.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Paikallis-Sähkö Oy

Ketotie 11, 70700 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Sari Kinnunen