Takaisin sivun yläreunaan

5G mullistaa teollisuutta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Marc Sabat | Kaupallinen yhteistyö

Uudistuva teknologia parantaa yritysten tuottavuutta.

Uusista teknologioista varsinkin 5G mullistaa teollisuutta vauhdilla. TKI-asiantuntija Aki Happosen ja Hannu T. Miettisen mukaan 5G-teknologian hyötyjä ovat sen nopeus, luotettavuus ja lyhyt viive. Teknologian avulla voidaan siirtää dataa entistä nopeammin ja suuremmalla kapasiteetilla lähes reaaliajassa.

– 5G on edeltäjiään soveltuvampi teollisuuskäyttöön. Lyhyemmän viiveen ansiosta esimerkiksi robotti reagoi välittömästi, jos ihminen menee turva-alueen sisälle. Myös laitteiden välinen kommunikointi on nopeampaa, Happonen kuvailee.

Tehokas langaton yhteys luo lisää mahdollisuuksia IoT:n, tekoälyn sekä automatisaation hyödyntämiseen. Lisäksi langattomuus tekee koneista ja laitteista siirreltäviä. Savon ammattiopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteisessä 5G:llä vauhtia digitalisaatioon -hankkeessa hyödynnetään Savilahden kampuksen TKI-ympäristöön rakennettua verkkoa. Hanke saa REACT-EU-rahoitusta.

Pekka Vedenpää, Asko Nykänen ja Aki Happonen asentamassa liikuteltavan 5G-tukiaseman mastoon radioyksiköitä.

 

– Pilotoimme ja testaamme verkon mahdollisuuksia valmistavan teollisuuden ja energia-alan yrityskumppaniemme kanssa. Tavoitteenamme on kannustaa paikallisia toimijoita kehittämään uusia toimintatapoja sekä investoimaan digitalisaatioon, sanoo hankepäällikkönä toimiva Miettinen.

Miettinen mainitsee, että tulevaisuudessa vaikkapa metsäkone voi kulkea ilman kuljettajaa tai yksi kuljettaja voi ohjata useampaa konetta. Näin teknologian avulla saadaan paikattua työvoimapulaa, parannettua työturvallisuutta ja tehostettua koneen käyttöastetta.

– Järjestämme hankkeessa myös webinaareja. 5G:n mahdollisuuksista valmistavassa teollisuudessa voi tulla kuulemaan 27.10. järjestettävään webinaariin, vinkkaa Happonen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

5G:llä vauhtia digitalisaatioon

TKI-asiantuntija Aki Happonen, puh. 044 785 6033
Lisätietoja 5G-webinaarista: www.digicenterns.fi/tapahtumat

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä