Takaisin sivun yläreunaan

Satamassa riittää vilskettä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat oodia/Jessika Narkaus, Kuopion kaupunki | Kaupallinen yhteistyö

Kuopion matkustajasatama on kesäisen kaupungin vilkas kohtaamispaikka. Satama tarjoaa virvokkeita ja viihdykettä kesäpäiviin.

Syöminen & kahvittelu

Terassitunnelmaa, virkistäviä janojuomia ja murua rinnan alle tarjoaa satama-alueella useampikin ravintola. Muikkuravintola Sampon muikut ovat savolaisuutta syvimmillään. Vastikään remontoidun Wanhan Sataman terassi on kaupungin suurin ja ravintolan ruokalista on ammennettu Kallaveden antimista. Noin 150 vuotta vanhassa sinisessä rakennuksessa sijaitsi ennen satamatoimisto, nykyään idyllinen Cafe Satama.

Iltojen suurin bilepaikka on Albatrossi eli tuttavallisemmin Alba. Sataman Helmi puolestaan tarjoaa leppoisaa pubitunnelmaa sekä toasteja, salaatteja ja pitsaa nälkäisille. Sataman Grillin hampurilaisilla ja makkaraperunoilla nälkä lähtee varmasti. Satamaan ovat rantautuneet myös mikkeliläinen ravintolalaiva Toivo sekä Kuopion oma Ukko-laiva. Löytyypä alueelta myös Lykke Kahvitilat -paahtimo, jonka olohuoneessa pääsee nauttimaan vastuullisesta kahvista ja teestä kyytipoikineen.

Liikkuminen & maisemat

Suorin reitti sataman ja kauppatorin välillä on Kauppakatu. Kadulla käy välillä melkoinen kuhina, kun ihmiset kulkevat keskustan ja sataman väliä kävellen, pyörällä, sähköpotkulaudalla eli skuutilla sekä riksataksin kyydissä. Skuutit ja riksataksit voi napata lennosta, minkä lisäksi Satamatorin läheisyydestä löytyy Vilkku-kaupunkipyörien pysäkki sekä katujunan asema.

Matkustajasatamassa liikennöidään vilkkaasti. Siellä on mahdollisuus lähteä maisemalennolle Vesilentotaxilla tai katsomaan Kuopiota laivalta järveltä päin. Eri reittejä kiertäviä sisävesilaivoja lähtee päivittäin useita. Satamassa kohtaavat myös Hop-On Hop-Off -bussit ja laiva. Bussi lähtee satamasta viidesti päivässä ja laiva kahdesti. Laiva lähtee laiturista kello 12 ja 14.30. Sen reitti kulkee Bellanrannan kautta Matkailukeskus Rauhalahteen ja samaa reittiä takaisin. Laiva liikennöi 15.–22.6. ja 27.6.–14.8.2022.

Seikkailuja & aktiviteetteja

Lasten kanssa liikkuville sataman leikkipuisto on mainio pysähdyspaikka. Perheen pienimmät voivat kiipeillä ja telmiä puistossa sekä hyödyntää läheisiä penkkejä vaikkapa evästämiseen. Toinen leikkipaikka löytyy vastarakennetulta aallonmurtajalta. Aallonmurtajalta löytyy myös tulipaikka omien eväiden paistamiseen.

Kuopion Seikkailukeskus puolestaan tarjoaa seikkailun nälkään erilaisia vesiaktiviteetteja suppailusta kajakkiretkiin ja venetaksiin. Rantaviivaa ja satamapuistoa puolestaan voi hyödyntää myös omiin pelailuihin ja piknikkeihin. Ravintoloiden lisäksi alueen kolme ruokakauppaa palvelevat nälän tai janon yllättäessä.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

I love Kuopio -kaupunkiopas

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä