Takaisin sivun yläreunaan

Teheranista Savoon

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Ahmad Moradian | Kaupallinen yhteistyö

Iranista Kuopioon muuttanut Parastoo Jalili kehuu suomalaisen työelämän tasa-arvoisuutta ja nauttii vapaa-ajallaan liikuntaharrastuksista.

Lähes kymmenen miljoonan asukkaan Teheraniin verrattuna Kuopiota voisi kuvailla mukavan kompaktiksi pitäjäksi, jossa luonto on aina lähellä ja palvelutkin sijaitsevat korkeintaan lyhyen pyöräilymatkan päässä.

Tätä mieltä on myös syyskuussa 2021 Teheranista Kuopioon muuttanut Parastoo Jalili. Miljoonakaupungin sykkeessä kasvanut nainen kehuu Kuopiota luonnonkauniiksi asuinpaikaksi, joka tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia urheiluun ja luontoelämyksiin.

– Olen itse urheilullinen ja nautin erilaisista ulkoilma-aktiviteeteista, kuten patikoinnista. Ensimmäiset kuukaudet Kuopiossa asuin lähellä Rauhalahtea, jonka metsä- ja rantapolut tulivat tutuiksi, Jalili muistelee.

Itä-Suomen yliopiston International Business and Sales Management -maisteriohjelman perässä Kuopioon muuttanut Jalili kotiutui kaupunkiin nopeasti – joskin haasteitakin ilmaantui. Iranissa suoritetusta korkeakoulututkinnosta ja vuosien työkokemuksesta huolimatta osa-aikatyön löytäminen osoittautui haastavaksi.

– Työllistyminen on vaikeaa, jos ei puhu suomea. Monet korkeasti koulutetut maahanmuuttajat vaihtavat tämän vuoksi lopulta kaupunkia, ja mielestäni siinä menetetään valtavasti potentiaalia, Jalili sanoo ja peräänkuuluttaa yrityksiltä rohkeutta rekrytoida kansainvälisiä osaajia. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että myös työnhakijan itsensä pitää olla työnhaussa aktiivinen ja luoda jo opiskeluaikoina työllistymisen kannalta elintärkeitä kontakteja.

– Tulevaisuudessa esimerkiksi Savilahden työpaikkakeskittymä tarjoaa yhä enemmän työllistymismahdollisuuksia myös kansainvälisille opiskelijoille. Alueella toimii runsaasti kansainvälisiä yrityksiä ja lisää on tulossa, kuten FinVector Oy.

Nykyisin Puijonlaaksossa asuva Jalili työllistyi itse Kuopion kaupungin yrityksille palveluita tarjoavan Business Kuopion palvelukseen. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa sisällöntuotanto ja sidosryhmäyhteistyö maakunnan vetovoimaisuuden kasvattamiseen tähtäävässä Invest & Expand in Pohjois-Savo -hankkeessa. Jalili kertoo nauttivansa sekä työstään että yleensäkin suomalaisesta työkulttuurista.

– Suomalainen työkulttuuri on tasa-arvoista ja hierarkiatonta. Täällä voi keskustella avoimesti niin johtajan kuin kollegoiden kanssa ja työilmapiiri on aina avuliasta ja ystävällistä.

Tulevaksi lukukaudeksi Jalili lähtee vaihto-oppilaaksi Belgian Antwerpeniin, mutta työkuvioiden natsatessa Kuopio on mahdollinen kotipaikkakunta myös tulevaisuudessa. Laajan tuttavapiirin Kuopiosta löytänyt nainen kaipaa Kuopioon kuitenkin yhtä asiaa, nykyistä elävämpää kahvila- ja ravintolakulttuuria.

– Kaupunki hiljenee usein kuuden jälkeen. Kenties maahanmuuttajien perustamien ravintoloiden myötä voisimme tulevaisuudessa saada kaupunkiin nykyistä aktiivisempaa iltaelämääkin, Jalili pohtii.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Business Kuopio

Kuopion kaupungin yrityspalvelu ja Invest & Grow in Kuopio Region
Valtuustotalo
Suokatu 42 D 3 krs
70111 Kuopio
www.businesskuopio.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen