Takaisin sivun yläreunaan

Vesiosaamisen terävin keskittymä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Sari Kinnunen | Kaupallinen yhteistyö

Vesiteknologiaan panostamalla mahdollisestaan uusien vesiosaamiseen perustuvien innovaatioiden ja tuotteiden syntyminen.

Kuopiossa on merkittävää vesiosaamista. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Kuopion kaupungin solmiman ekosysteemisopimuksen myötä vesiosaamiseen ja sen kehittämiseen panostetaan entisestään. Suuri visio on, että vuonna 2027 Suomen vesiosaamisen terävin kärki löytyy Savilahdesta.

– Vesiosaamisen ekosysteemisopimuksessa on kaksi kärkeä: älykkäät vesihuollon ratkaisut sekä talteenottoprosessit ja nollapäästöteollisuus, kertoo tutkimus- ja kehityspäällikkö Eero Antikainen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Kuopiolaisen vesiosaamisen juuret voi paikantaa jo 1980-lukuun, jolloin Savilahdessa luotiin uraauurtavaa tutkimusta vesihygienian ja -kemian parissa. Sille pohjalle on sittemmin muodostunut Savonian, Itä-Suomen yliopiston, THL:n, Luken ja GTK:n yhteinen Kuopio Water Cluster, jossa on mukana myös 65 yritysjäsentä.

Silmälasipäinen mies harmaassa neulepuserossa seisoo käsi kaiteella katsoen kameraan.
Eero Antikainen kertoo, että Savonian tiloissa on yhteiskäyttölaboratorio, jossa tutkimusorganisaatiot ja yritykset tekevät kehitys- ja innovointityötä.

 

– Kiinteästi Water Clusteriin liittyy Savonian koordinoima Kuopion kaupungin ekosysteemisopimuksen vesi-painopisteen käynnistämishanke. Sen tavoite on luoda pohjaa isommille hankkeille, Antikainen sanoo.

Visiona on, että Savilahteen muodostuu vuoteen 2030 mennessä reilun 30 000 ihmisen yhdyskunta, joka toimii samalla smart city -esimerkkikohteena ja kehitysalustana. Sitä voidaan hyödyntää muun muassa kokeilu- ja innovaatioympäristönä älykkäiden teknologioiden ja sovellusten kehittämiseen. Alueella on muun muassa 5G-koeverkko, jota voidaan hyödyntää älykkäiden vesihuollon monitorointijärjestelmien kehittämisessä.

– Savilahdessa olevien kehitysympäristöjen ansiosta Nokia on päättänyt panostaa Kuopiossa tehtävään vesiteknologiaratkaisujen kehittämiseen. Toivomme saavamme kehitettyä myös vesi-intensiivisen teollisuuden tarpeisiin globaaleja innovaatioita yhteistoiminnassa yritysten kanssa, visioi Antikainen käynnistyshankkeen tavoitteita.

Hanketta rahoittaa Pohjois-Savon liitto TEM:n myöntämän Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määrärahasta sekä Kuopion kaupunki.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupungin ekosysteemisopimuksen vesi-painopisteen käynnistämishanke

Projektipäällikkö Eero Antikainen
eero.antikanen@savonia.fi
Puh. 044 785 6325
www.kuopiowatercluster.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Sari Kinnunen