Takaisin sivun yläreunaan

Vesistömatkailun suosio kasvaa

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Kuopion kaupunki/Vicente Serra | Kaupallinen yhteistyö

Kallavesj, Kallavesj, kallis kaeslarantonesj! Siellä päevät puikkelehtii, siellä kuikat, laevat tehtii, purjehtimmaa mualimaa, avaraa, merriin taa!

Aaro Jalkasen laulustakin tunnettu Kallavesi on kautta historian toiminut vesiliikenteen väylänä Vuoksen vesistön alueella. Nykyisin alueelle saapuminen on helppoa. Saimaan syväväylää pitkin vesistöön pääsee vaikka merten takaa Euroopasta ja Amerikasta saakka.

Vesistömatkailun yleistyessä on tärkeää, että vene- ja satamapalvelut vastaavat veneilijöiden tarpeita. Kuopion kaupunki on vastannut huutoon panostamalla voimakkaasti satamiensa palveluihin ja infrastruktuureihin. Syksyllä 2020 valmistunut aallonmurtaja palvelee niin matkailijoita kuin kaupunkilaisia.

– Aallonmurtaja-alue on saanut runsaasti positiivista palautetta. Leveine bulevardeineen se on helposti saavutettava kokonaisuus, jonka palvelutarjonta laajenee jo lähitulevaisuudessa, Kuopion kaupungin satamapäällikkö Sami Lehtonen kertoo.

Syksyllä 2020 valmistunut aallonmurtaja palvelee niin matkailijoita kuin kaupunkilaisia.

 

Lehtosen mukaan alueen ravintolalaivapaikkoja koskeva kilpailutus on päättynyt ja ensimmäinen ravintolaiva avaa ovensa jo tänä kesänä. Myös saunamaailman rakennussuunnitelmat ovat pitkällä. Mikäli asiat etenevät suunnitellusti, rakentaminen alkaa syksyllä.

– Myös polttoaineen saatavuus paranee. Bellanrantaan avataan kesällä polttoaineen jakeluasema, joka on sekä veneilijöiden että autoilijoiden käytettävissä, Lehtonen vinkkaa.

Osuuskauppa PeeÄssä puolestaan suunnittelee avaavansa kesällä 2022 Maljalahden venesatamaan kaupan, kesäkahvilan ja polttoaineen jakeluaseman. Tontin luovutusehtoihin sisältyy, että tontille tai sen yhteyteen on rakennettava veneilijöitä palvelevia toimintoja, kuten septi- ja pilssivesipumppu sekä sosiaalitilat peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuuksineen.

Kaupungin uusi yleisö-wc palvelee kävijöitään B-makasiinirakennuksen päädyssä lähellä satamatoria ja aallonmurtajaa.

1970-luvulta lähtien veneilyn parissa viihtynyt ja työskennellyt Lehtonen on tyytyväinen satamapalveluiden kehittymiseen. Hänen mielestään koko Vuoksen vesistö omaa runsaasti käyttämätöntä matkailupotentiaalia.

– Meillä on maailman upein veneily- ja retkeilyalue retkisatamineen ja jokamiehenoikeuksineen. Täällä kyllä riittää lääniä matkailijoille, Lehtonen hehkuttaa.

Hietasalon saari on Etelä-Kallaveden helmi, jossa on upea hiekkaranta.

 

Kuopion Pursiseura ry:n kommodori Ossi Sivén jakaa Lehtosen näkemykset. Alati kehittyvät satamapalvelut yhdistettyinä laajaan retkisatamaverkostoon ovat erinomainen lähtökohta vesistömatkailun kukoistukselle. Niin Kuopiossa kuin koko Pohjois-Savossa on runsaasti luonnonkauniita reittejä veneilijöille.

– Kallavedeltä pääsee Tahkon vesireittiä pitkin esimerkiksi Syvärille ja Vuotjärvelle saakka. Lukuisten retkisatamien ja rantautumispaikkojen ansiosta matkanteko on vaivatonta. Kun perusasiat ovat kunnossa, matkailijoiden määrän voi odottaa kasvavan, Sivén kehuu.

Vuonna 1889 perustettu Kuopion Pursiseura on tehnyt aktiivista retkisatamayhteistyötä Saimaan muiden pursiseurojen kanssa. Talkootoiminnalla edistetään veneilijöitä palvelevien retkisatamakohteiden ylläpitoa ja kehittämistä Saimaan alueella.

– Retkisatamilla on tärkeä rooli vesistömatkailussa. Ne ovat veneilijöiden kokoontumispaikkoja ja mahdollistavat vapaa-ajan virkistäytymisen luontoa säästäen ja kunnioittaen, Sivén kertoo.

Pohjois-Savossa retkisatamat ovat Kuopion kaupungin vastuulla. Alueen retkisatamaverkosto on Suomen suurin, ja sen ylläpitoon ja kehittämiseen panostetaan voimakkaasti. Tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan luonnossa ja nauttimaan vesistöjen tarjoamasta hyvinvoinnista.

Kuopion kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiaisen mukaan retkisatamien käyttö on entisestään kasvanut kuluvan vuoden aikana.

– Veneilyn lisääntyminen näkyy myös retkisatamien vierailumäärissä. Suosion myötä korostuu retkisatamien aktiivinen huolto ja ylläpitäminen, Jauhiainen korostaa.

Retkisatamien peruspalvelutasoon sisältyy nuotiopaikka ja wc. Laavuja on Kallavedellä useita, ja pari saunaakin löytyy vierailijoiden iloksi. Kaupunki vastaa kohteiden wc-huollosta sekä polttopuiden riittävyydestä.

– Roskahuolto on kävijöiden vastuulla, eli jokainen kuljettaa omat roskansa pois. Onneksi veneilijät ovat yleensä fiksua porukkaa ja siivoavat itsenäisesti jälkensä, Jauhiainen tietää.

www.kuopio.fi/vesiliikenne-ja-satamat

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kuopion kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen