Takaisin sivun yläreunaan

Intohimona numerot

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Tilintarkastajan työ on sujuva kombo numeroiden kanssa pyörimistä ja ihmisläheistä tekemistä.

Tilintarkastajan vuosi alkaa heinäkuusta, kertoo avustavana tilintarkastajana toimiva Ville Mulari. Tilikauden tarkastaminen aloitetaan jo syksyllä, jolloin katsotaan, ovatko yrityksen prosessit kunnossa. Loppuvuoteen siirryttäessä aletaan valmistautua tilinpäätösvaiheeseen ja varmistetaan, ovatko asiakkaalla vielä kysymyksiä tai selvitettäviä asioita mielen päällä.

– Usein yrityksen tilikausi on kalenterivuosi, joten tilintarkastajien kiireisin kausi on alkuvuodesta, jolloin edellisen vuoden tilinpäätöksiä tehdään ja tarkastetaan, kertoo Mulari. Hän toimii senior associatena tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:ssä.

– Vastuullani on tarkastuksen eteneminen: suunnittelen tarkastukset, avustan nuorempia tarkastajia sekä huolehdin kommunikoinnista tiimin ja asiakkaan välillä. Asiakkaita on paljon eri toimialoilta, joten työpäivien sisältö vaihtelee paljon, Mulari havainnollistaa.

Tilintarkastaja on yrityksen tuki ja turva talousasioissa, kertoo Ville Mulari.

 

Tilintarkastustehtäviin Mulari päätyi kauppatieteen opintojen kautta. Aluksi Mularia kiinnosti pankkisektori, sillä tilintarkastus tuntui lähinnä kyttäämiseltä. Innostus tilintarkastukseen syntyi, kun EY järjesti opiskelijoille yritysvierailun, johon myös Mulari osallistui.

– Pääsin mukaan trainee-ohjelmaan joulukuussa 2017. Sitä kautta sain tutustua alaan ja itselleni vakituisen työpaikan. Nyt kolmen vuoden aikana olen tykännyt työstä tosi paljon. Joka päivä saa haastaa itseään ja oppia uutta, Mulari kertoo.

Suurin oivallus Mularille oli, että tilintarkastaja ei olekaan kyttääjä, vaan yrityksen tuki ja turva talouteen liittyvissä asioissa. Tilintarkastus tuo sekä uskottavuutta että luottamusta ja auttaa yritystä toimimaan monimutkaisessa maailmassa. Yhtiön kansainvälinen aspekti ilahdutti myös, sillä EY toimii yli 150 maassa. Tällöin tytäryhtiöiden tilintarkastuksia voi koordinoida tuttu suomalainen tilintarkastaja, vaikka työn toteuttaakin toisessa maassa toimiva EY:n tilintarkastaja.

– Parasta on, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Jokainen asiakas on omanlaisensa ja jokainen tilikausi on erilainen. Liiketoiminnan kehittyessä saamme aina uusia pähkinöitä purtavaksi, Mulari kertoo.

Mulari pohtii, että hyvällä tilintarkastajalla on paljon omaa tietotaitoa, mutta myös taito hankkia lisätietoa. Myös hyvä organisointi- ja paineensietokyky ovat valttia, kun useamman asiakkaan projektit menevät päällekkäin ja aikataulut ovat varsin tiukkoja.

– Tavoitteenani on suorittaa seuraavan kolmen vuoden aikana KHT-tutkinto. Myös yhtiö kannustaa tähän järjestämällä omia koulutuksia ja antamalla lukuvapaata, kiittelee Mulari.

– KHT-tutkinto tarjoaa lisää mahdollisuuksia kehittyä ammatillisesti. Silloin voin itse allekirjoittaa yritysten tilintarkastuskertomuksia, virnistää Mulari.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

EY

Puijonkatu 29, 70100 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen