Takaisin sivun yläreunaan

Vetovoimainen Kuopio

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Kuopion kaupunki/Savilahti: Arkkitehtipalvelu Oy/Sokeainkoulu: Oopeaa Oy

Kuopio laajenee ja kehittyy monipuolisesti ympäri kaupunkia.

Kuopio on Suomen toiseksi vetovoimaisin kaupunki. Kuopion houkuttelevuus erilaisissa gallupeissa ja tutkimuksissa on noussut esille positiivisessa valossa. Erinomaisen arvion Kuopio sai T-Median Vetovoima & vaikutus -tutkimuksessa, jonka mukaan alueella asuu mukavia ihmisiä ja asukkaat voivat hyvin.

Keskisuuri kaupunki on sopivan kokoinen ja houkuttelee ihmisiä luonnonläheisyydellään. Elävä keskusta ja kaupunkimainen ympäristö tekevät Kuopiossa asumisesta ja asioimisesta helppoa. Tätä mieltä on myös Kuopion kaupungin vs. asemakaavapäällikkö Annika Korhonen.

– Kuopio on ihana urbaani ympäristö, jossa järvet ja korkeuserot luovat hyvän pohjan suunnitella asumista eri puolille kaupunkia, kertoo Korhonen.

Uusia asuntoja ja uudenlaista yhteisöllisyyttä

Kuopioon valmistuu tänä vuonna noin 1 200–1 300 uutta asuntoa, joista 1 100 on jo rakenteilla. Muutamia hankkeita on siirtynyt tälle vuodelle edelliseltä vuodelta tavarantoimituksien viiveiden vuoksi. Tällä hetkellä rakennetaan muun muassa Malmgreninrannassa, Hatsalassa ja Puijonkuppeella. Keskustaan on juuri valmistunut Peabin Lehmushovi ja kevään aikana valmistuvat myös Lujatalon Teatteriaukio ja Vuorihelmi. Samoin Mölymäellä, Puijonlaaksossa ja Saaristokaupungissa valmistuu useita kohteita kuluvan vuoden aikana.

Hatsalassa on rakenteilla uuden konseptin asuin- ja palvelukortteli Kotikatu365. Alueen keskelle on valmistunut yhteistila sekä päivä- ja hoivakodit. Korttelin ensimmäinen asumisoikeuskohde valmistuu loppuvuodesta ja ensimmäinen myyntikohde on rakenteilla.

Puijonkuppeella rakentavan Skanskan ensimmäisen asuintalo on valmistunut, samoin alueen hoiva- ja päiväkodit. Tänä vuonna rakennetaan vielä lisää asuintaloja, ja kokonaisuudessaan alue tulee käsittämään noin 800 asuntoa sekä asumista palvelevia liiketiloja.

Houkutteleva Savilahti

Voimakkaasti kehittyvä alue on Savilahti, jonka uusi kaava sai lainvoiman viime vuonna. Vanhan Varikon alueelle tavoitellaan noin 2 000 asukasta, ja suunnitteilla on, että ensimmäiset asuinhankkeet käynnistyisivät jo tänä vuonna. Ensimmäisenä Savilahteen rakennetaan sekä omistus- että asumisoikeusasuntoja.

Savilahden alueelle on suunnitteilla lähipalvelukeskus, johon sijoittuvat koulu ja päiväkoti. Savon ammattiopisto aloitti toimintansa alueella viime syksynä. Sarastuskaaren varrelle on juuri valmistunut uusi pysäköintilaitos. Rakenteilla olevan liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan on määrä valmistua ensi vuonna. FinVectorin uuden tehtaan on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2024 aikana.

Olemassa olevien alueiden kehittämistä

Kaupungin kehittämisessä tärkeä painopiste on myös vanhojen lähiöiden pitäminen elävinä. Tähän pyritään esimerkiksi kaavoittamalla alueille uusia päiväkoteja ja kouluja. Täydennysrakentamista on Kuopiossa tehty jo vuosikymmenten ajan ja viimeksi muun muassa Puijonlaaksossa, Särkiniemessä, Jynkässä ja Päivärannassa. Puijonlaaksossa on valmisteilla ikäihmisten palvelukeskuksen kaava ja Länsi-Puijolla sekä Saarijärvellä uusien päiväkotien kaavat. Vanhojen alueiden palvelutarpeita mietitään ja palveluita kehitetään muuttuvien tarpeiden ja kysynnän mukaan.

Asuinrakentamista saadaan lisää myös keskustaan, kun historiallisesti arvokas 120 vuotta vanha Sokeainkoulun alue muuttuu viihtyisäksi asuinalueeksi. Alueen vanhoja rakennuksia muutetaan asuinkäyttöön ja alueelle rakennetaan uusia 2–4-kerroksisia asuintaloja. Alueen hengen mukaisesti uudisrakentaminen toteutetaan puurakentamisena. Vanhojen rakennusten muutostyöt ja uudisrakentaminen käynnistynevät vuoden 2024 aikana.

Suunnitteilla uusia alueita

Hiltulanlahden alueella pientalorakentaminen jatkuu edelleen. Tällä hetkellä rakennetaan kunnallistekniikkaa Hiltulanlahden kolmanteen vaiheeseen, ja ensi kesänä sinne päästään rakentamaan omakotitaloja. Alueella riittää rakennettavia omakoti- ja rivitalotontteja seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Hiltulanlahden jälkeen Kuopion laajemman pientalorakentamisen on suunniteltu siirtyvän vieressä olevalle Vanuvuoren alueelle. Vanuvuoren alueen yleiskaava on juuri valmistumassa, mutta päätökset alueen käyttöönotosta ovat vielä kesken. Rakentamisen arvioitu aika olisi kuluvan vuosikymmenen lopulla. Yleiskaavassa Vanuvuoren alue on suunniteltu viiteen pienempään kaava-alueeseen, joille kaikille on suunniteltu yhteensä noin 2 800 pientaloasuntoa noin 8 000 asukkaalle.

Mielenkiintoinen valmistuva kaavahanke on myös Kivilammen asuinalue. Kyseessä on luonnonläheinen puurakentamisen asuinalue, joka käsittää 300 asuntoa noin 500 asukkaalle. Kivilammen alueelle rakennetaan matalia 4–5-kerroksisia kerrostaloja, rivitaloja sekä päiväkoti. Alueelle tulee myös muutamia omakotitalotontteja.

Muuttuva maailmantilanne vaikuttaa myös rakentamiseen

– Vaikka rakentaminen on vielä vilkasta, niin aloituksissa näkyvät rakennuskustannusten ja korkotason nousut, kertoo kehittämispäällikkö Katri Hiltunen. Rakennusliikkeiltä on tullut viestiä, että uusien kohteiden aloituksissa on epävarmuutta ja varauksia on peruttu. Onneksi myös uusia varauksia tulee.

Viime vuonna myönnettiin hieman yli 1 200 rakennuslupaa, joten valmistuvaa asuntokantaa on paljon. Uusien hakemusten suhteen on kuitenkin hiljaisempaa, varsinkaan kerrostalokohteisiin ei uusia lupahakemuksia ole enää tullut aivan viime vuosien tapaan.

– Kuopion vahvuuksia asumisen näkökulmasta on, että olemme voineet tarjota monipuolisesti paikkoja asumiseen erilaisille ihmisille ja talouksille, Hiltunen sanoo. Tämä mahdollistaa muuton myös kaupungin sisällä. Vanhemmat ihmiset muuttavat palveluiden äärelle, ja heiltä vapautuviin omakotitaloihin muuttaa lapsiperheitä.

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen