Takaisin sivun yläreunaan

Satavuotista ruokakulttuuria

Teksti Oodia/Roosa Palokangas | Kuvat Oodia/Roosa Palokangas, El monte | Kaupallinen yhteistyö

Biff Special on Ruotsista 1950-luvulla Suomeen rantautunut perinneruoka, joka koostuu jokaiselle tutuista raaka-aineista. 100 vuotta vanha resepti valmistuu pienellä vaivalla, ja vie ruokailijat yksinkertaisten mutta maistuvien makujen ääreen.

– Biff Special on ensimmäisiä oppimiani reseptejä, ja se on kulkenut matkassa mukana jo useita kymmeniä vuosia, kertoo ravintola El Montesta keittiömestari Pekka Liukkonen.

Kun reseptiä kokeilee kerran, osaa annoksen valmistaa jatkossa käden käänteessä, Pekka Liukkonen rohkaisee.

 

Annoksen raaka-aineet löytyvät jokaisen lähikaupasta, ja sen valmistuksessa onnistuvat myös harvemmin kokkailevat ihmiset. Lihan valmistuksessa piilee vain yksi muistisääntö: se paistetaan matalalla lämmöllä, jotta liha kypsyy tasaisesti ja hellävaroen.

– Kun reseptiä kokeilee kerran, osaa annoksen valmistaa jatkossa käden käänteessä, Liukkonen rohkaisee.

Klassikkoruoka sopii täydellisesti sekä illanistujaisiin että arkiruuaksi. Liharuoan kumppaniksi Liukkonen suosittelee pohjoismaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa snapsia tai tummaa olutta.

Ruokaperinteitä pääsee kotikeittiön lisäksi vaalimaan myös Tahkon ytimessä sijaitsevassa El Montessa. Suomalaisia huippuraaka-aineita suosiva ravintola tarjoaa paitsi suurella sydämellä valmistettuja annoksia, myös erilaisten ruokateemojen ympärille kietoutuvia koulutus- ja opetustapahtumia. Alkusyksyllä 2021 alakertaan valmistuu opetustilat, joissa järjestetään erilaisia ruokakursseja, tapahtumia ja tastingejä. Hyvän ruoan ja juoman ystävien kannattaa siis suunnata Tahkolle.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

El Monte

Tähtitie 1, 73310 Tahkovuori
Jaa artikkeli

Tekijät

Roosa Kosunen