Takaisin sivun yläreunaan

Aika kurkata katolle: sammal on tiilikaton pahin vihollinen

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen, Savon Rakentava | Kaupallinen yhteistyö

Jykevä tiilikatto on paitsi ilo silmälle, myös pitkäikäinen ja ekologinen kattomateriaali.

Katseen- ja säänkestävä tiilikatto on kaunis ja kestävä kattomateriaali. Helppohoitoisuutensa ansiosta tiilikatot ovat Suomen toiseksi suosituin vesikatetyyppi. VTT:n elinkaarianalyysin mukaan suosittu betonitiilikatto kestää hyvin hoidettuna 70 vuotta ja savitiilikatto puolestaan jopa sata vuotta.

– Katolle kannattaa kurkata ja puhdistaa sieltä säännöllisesti kaikki lehdet ja roskat, muistuttaa yrittäjä ja valtuutettu pinnoittaja Jori Kotilainen Savon Rakentavalta.

Erityistä tarkkuutta kannattaa kiinnittää esimerkiksi lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Muutaman varatiilen jemmasta on hyötyä, jotta mahdollisesti rikkoutuneen tiilen saa nopeasti vaihdetuksi uuteen. Kotilaisen mukaan sammal on tiilikaton pahin vihollinen.

– Mitä loivempi katto on tai mitä lähempänä puustoa talo sijaitsee, sitä alttiimpi katto on kasvustoille. Myös varjoisa pohjoispuoli sammaloituu paahteista eteläpuolta herkemmin. Puhdistamisen lisäksi katto kannattaa pinnoittaa parinkymmenen vuoden välein, kertoo Kotilainen.

Kotilaisen mukaan katon voi myös huoltomaalata kymmenen vuoden välein, mutta pinnoittaminen on pitkäkestoisempi ratkaisu. Pinnoitustyö vie vain pari kolme päivää. Ensin talo suojataan ja katto pestään huolellisesti kaikesta kasvustosta. Sitten mahdolliset tiileen piiloutuneet itiöt tuhotaan emäksisellä puhdistusaineella.

– Sammaleet viihtyvät happamissa, märissä paikoissa. Emäksinen puhdistusaine on niiden vastakohta, sanoo Kotilainen.

Puhdistusoperaation jälkeen päästään itse pinnoittamiseen. Pari kerrosta pinnoitusainetta takaa asukkaalle jälleen parikymmentä huoletonta vuotta. Laadukkaasti tehty ja huollettu tiilikatto myös nostaa kodin arvoa. Kotilaisen mukaan pinnoittaminen kustantaa 3 500–7 500 euroa, katon koosta ja kunnosta riippuen.

Katon säännöllisellä tarkistuksella voi pidentää katon ikää, neuvoo Savon Rakentavan yrittäjä Jori Kotilainen.

 

– Jyrkät, korkeat ja paljon kulmia sisältävät kohteet ovat vaativampia ja näin skaalan yläpäässä, sanoo Kotilainen ja jatkaa: Pinnoittamalla katosta tulee uuden veroinen niin toimintakyvyltään, ilmeeltään kuin värisävyltäänkin. Samalla katto saa erinomaisen UV-kestävyyden.

Kattoremonttien sesonkiaikaa vietetään toukokuusta elokuuhun. Tuleva kesä on Kotilaiselle kymmenes omakotitalojen parissa, joten kokemusta on kertynyt sadoista erilaisista kohteista. Silti yksi asia on varma: 90 prosenttia suomalaisista tiilikatoista on BMI Ormaxin kattotiilikantaa. Kotilaisen mukaan katon tekninen takuu säilyy, kun siihen hyödyntää ainoaa valmistajan hyväksymää Ormax Pro -kattopinnoitetta.

– Jos oman talon katon tai ulkoverhoilun kunto mietityttää, kannattaa pyytää ammattilainen paikalle, muistuttaa Kotilainen. Rakennusliike Savon Rakentavan kautta saa paitsi valtuutetut pinnoitukset, myös peltikattojen huollot, vesikattoremontit, julkisivumaalaukset sekä ovien ja ikkunoiden remontit.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Savon Rakentava Oy

Kukkanurmenkatu 25, 70870 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen