Takaisin sivun yläreunaan

Datalähtöisen suunnittelutyön edelläkävijä

Teksti ja kuvat Oodia/Sirpa Korhonen | Kaupallinen yhteistyö

Kuntien palveluverkkosuunnittelu tehostuu reaaliaikaisen tietopohjan avulla.

Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se pitää paikkaansa edelleen, ja ennakoivan analytiikan ansiosta myös palveluverkkojen, esimerkiksi kouluverkon, toimintaa voidaan tehostaa. Hyvä esimerkki tästä on kuntien palveluverkkosuunnittelu ja aidon tarpeen pohjalta kehitetty digitaalinen ratkaisu.

Toimitila- ja palveluverkkojen suunnittelusovellus CapaCity on kehitetty strategisen suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Lähtökohtana kehitystyössä on ollut aito tarve ja halu päästä eroon manuaalisesta ja hitaasta kerta toisensa jälkeen tehtävästä tiedonkeruutyöstä.

‒ Muun muassa väestön ikääntymisen ja kaupungistumisen myötä palveluiden järjestäminen täytyy tehdä älykkäämmin, jatkuvaan kapasiteetin optimointiin perustuvaksi ja fyysisten rakenteiden kustannusten minimoimiseksi, kuvailee Locia Solutions Oy:n Emilia Rönkkö.

‒ Laitetaan data töihin, niin ihmisillä vapautuu resursseja tiedon hyödyntämisen puolelle. Tämä digitaalinen työkalu käytännössä korvaa erillisten staattisten projektiluontoisten selvitysten tekemisen, sanoo Rönkkö.

Rönkkö luettelee pitkän listan palvelun hyödyistä; suunnittelua voidaan tehdä kollektiivisesti, se demokratisoi työtä, mahdollistaa valmistelun läpinäkyvyyden ja työtä tehostamalla ja optimoimalla palvelupisteiden kokoa ja sijaintia se tuo säästöjä, sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Lisäksi kerran kerätty data jää uudelleen käytettäväksi.

‒ Visioimme kehittävämme tulevaisuudessa palveluverkon ”digitaalisen kaksosen” joka mahdollistaa toisaalta reaaliaikaisen tilannekuvan ja toisaalta optimaalisten tulevaisuuden ratkaisujen simuloinnin, kertoo Rönkkö.

Kuopion Männistön vanhan koulun viereen rakentuu uusi päiväkoti, jonka suunnittelussa Emilia Rönkkö on ollut mukana.

 

‒ Me tuomme tiedon jatkuvasti ajan tasalla olevaan näkymään, joka on käyttäjän itsensä nähtävillä 24/7. Työkalun avulla päästään pois kalliista väliaikaisratkaisuista, kohti ennakoivaa toimintaa, jossa voidaan katsoa ratkaisujen vaikutusta 10‒15 vuoden päähän, jatkaa Rönkkö.

Vaikka palvelu on kehitetty lähtökohtaisesti palvelemaan kuntia, on se skaalattavissa myös laajemman alueen palveluverkkosuunnitteluun.

‒ Yhtenä kohteena meillä on maakuntatasoinen palveluverkkosuunnittelu sotelle ja pelastustoimelle. Ratkaisun laajentaminen maakuntamittakaavaan ja pilottitoteutus jonkun maakunnan kanssa on seuraava tavoitteemme, kertoo Rönkkö.

Palvelun luoja on alkuvuonna 2019 perustettu Locia Solutions Oy, jonka tiimissä kehitystä tehdään monialaisesti. Kehitystyössä mukana on myös joensuulainen teknologiafirma Nolwenture Oy, sekä strategisena kumppanina Trellum Consulting Oy.

‒ Meillä on vuosien kokemus eri toimialoista, muun muassa kaupunkisuunnittelusta ja kiinteistöjen arvon määrityksestä. Vahva substanssiosaaminen kiteytyy meidän yhtiössä, Rönkkö hehkuttaa.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Locia Solutions Oy

Jaa artikkeli

Tekijät

Sirpa Korhonen