Takaisin sivun yläreunaan

Käsityöihmisen värikäs koti

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Roosa Kosunen

Sukunsa kädentaidot perinyt asukas rakastaa värejä ja viherkasveja, mikä näkyy kodissa.

Olohuoneen suurista ikkunoista tulvii valoa, joka saa seinämaalin päällä olevan kullanhohtoisen efektilasyyrin kimaltelemaan kauniisti. Ikkunoiden edessä on runsaasti viherkasveja, ja kukat näkyvät myös kodin tekstiileissä ja koriste-esineissä.

– Parasta tässä asunnossa on se, että aurinko paistaa läpi päivän, kertoo kodin omistaja Laura Hynninen.

– Kasvit nauttivat asunnon valosta. Edellinen asuntoni oli liian pimeä niille, Hynninen jatkaa. Kasveja asunnossa riittääkin, sillä omistaja on varsinainen viherpeukalo. Äidiltä syntymäpäivälahjaksi saatu kultaköynnös on seurannut asunnosta toiseen jo 15 vuoden ajan.

Neulamäki alueena ei ollut edes ajatuksissa, kun Hynninen etsi sopivaa kotia vuoden päivät. Hyvä välittäjä sai hänet kuitenkin katsomaan tätä kerrostalon ensimmäisen kerroksen saunallista kaksiota, jossa on myös pieni aidattu piha-alue. Oman pihan lisäksi taloyhtiön yhteiseltä piha-alueelta löytyy puutarha ja marjapensaita.

Asuinalue on todella rauhallinen, ja pihalta pääsee suoraan luontopoluille. Sijaintinsa puolesta asunto on erinomainen – töihin pääsee kävellen ja linja-autoyhteydet ovat hyvät, joten omalle autolle ei ole tarvetta.

Remontoitava asunto antoi vapaat kädet

Hynnisen ostaessa asunnon kaksi vuotta sitten oli se ollut jo jonkin aikaa tyhjillään ja tarvitsi perinpohjaista remonttia. Aivan ensimmäisenä hän remontoi keittiön, sillä innokkaalle leipojalle ja ruuanlaittajalle toimiva keittiö on kodin tärkein asia.

Keittiön hän suunnitteli kokonaan itse. Tässä auttoi vahvan vision lisäksi aikaisempi kokemus keittiön suunnittelusta omille vanhemmille sekä taustalla oleva muotoilijan koulutus. Ehdoton edellytys keittiölle olivat turkoosit kaapit, jotka löytyivät RT-Kalusteen valikoimista. Huippupalvelua tarjonneesta liikkeestä sai keittiön mittojen mukaan juuri sellaisena kuin asiakas halusi.

Keittiön jälkeen remontti jatkui muihin tiloihin. Tuttu urakoitsija auttoi keittiön ja lattian asennuksessa. Tapetoinnit ja maalaukset asukas on tehnyt itse. Hyvän värisilmän omaava Hynninen on taitava tekemään tapettilöytöjä rautakauppojen poistolaareista. Makuuhuoneen iso kuvatapetti oli pölyttynyt jo jonkin aikaa Kodin Terran löytönurkassa, ja olohuoneessa oleva tumma tapetti löytyi RTV:n alelaarista. Kodin pintoihin ei siis ole niinkään käytetty suuria summia, vaan pikemminkin rikkaita ideoita.

”Kodin pitää olla sellainen, että siellä voi elää vapaasti.”

 

Tuoreimpana rutistuksena kodissa on juuri valmistunut kylpyhuoneremontti. Jälleen Hynninen hyödynsi taitojaan sopivien tuotteiden metsästyksessä. Ensin ajatuksena oli, että kylpyhuoneessakin olisi rohkeasti väriä kuten keittiössä. Pukkilan alennusmyynnistä löytyi kuitenkin kaunis lasimosaiikki, jonka ympärille värimaailma lähti rakentumaan. Maanläheisempi värimaailma on myös mahdollisen jälleenmyynnin kannalta järkevämpi ratkaisu.

– Tämä oli iso projekti, jonka kanssa meni rahat ja järki, Hynninen naurahtaa. Erityisesti hänet yllätti se, miten paljon maksaa kaikki pinnan alle tuleva mitä ei näe eikä edes tiedä siellä olevan.

Nyt kun asunto on remontoitu, voi hetken aikaa hengähtää. Kesän tullen puuhaa kuitenkin riittää niin omalla kuin taloyhtiönkin pihalla. Taloyhtiössä on muutamia aktiivisia puutarhaihmisiä, joiden kanssa yhdessä mietitään mitä puutarhassa kasvatetaan. Omalla pihalla Hynnisellä on pieni käsivarasto kasveja, syötävät hän kasvattaa maalla vanhempiensa kasvihuoneessa.

Sisustus syntyy luovasti ideoiden

Kodin sisustus on uuden ja vanhan yhdistelmää. Hynninen pitää kirpputoreilla kiertelystä, ja niiltä hän etsii oikeata vanhaa, kuten kunnon materiaaleista valmistettuja kokopuisia kestäviä huonekaluja. Suurin osa tämän kodin kalusteista on hankittu juuri tänne, sillä edellisen kodin oranssi retro tunnelma oli vallan toisenlainen. Hynnisellä on siskonsa kanssa samanlainen tyyli, joten edellisen kodin tiikkiset huonekalut päätyivät siskolle.

Uuden kodin ensimmäinen kalustehankinta ovat keittiön tuolit, jotka ovat löytö tori.fi:stä. Ruokapöydän hän maalasi valkoiseksi, ja ajatuksena on teettää kannen päälle pyöreä lasi, jonka alle saa esille isomummon virkkaamia pitsejä. Suvun käsitöitä ja vanhoja kalusteita on esillä muuallakin kodissa. Hynninen on selvästi perinyt suvussa kulkevat kädentaidot, ja käsityö onkin rakas harrastus.

Remontoinnin lisäksi Hynninen tekee paljon erilaisia käsitöitä, kuten makrameita, joista syntyy kauniita amppeleita kodin viherkasveille. Myös sängynpääty ja päiväpeitto ovat hänen itse tekemiänsä. Olohuoneen sohvakaluston on verhoillut Hynnisen sisko, jolla on verhoilijan koulutus.

Hynninen pitää väreistä, ja niitä pitää kotona olla. Ideoita ei tarvitse paljon miettiä, niitä vain tulee. Jos hän näkee jossain ohjeen tai reseptin, nappaa hän siitä idean ja soveltaa sen omaan makuunsa sopivaksi.

– Kodin pitää olla sellainen, että siellä voi elää vapaasti, Hynninen sanoo. Kaikki kauniit astiat ovat käyttöä varten, eivät vain koristeina kaapissa.

 

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen
Viestinnän harjoittelija