Takaisin sivun yläreunaan

Hyvää joulua!

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Pixabay

On aika löytää joulutunnelma, ja alkaa koristella, askarrella ja ennen kaikkea nauttia joulunajasta.

Nyt on aika nostaa joulutunnelma esiin mielen perukoilta ja koristaa koti koreaksi, alkaa askarrella joulukortteja, suunnitella oma joulunviettopaikka, juhla-ateria ja rakkaiden lahjat.

Tänä vuonna suositaan erityisesti paikallisesti tuotettuja paketteja ja aineettomia lahjoja, kuten, elämyksiä ja keräyslahjoituksia. Paketoinnissa kannattaa heittäytyä luovaksi: tee itse, koristele ja askartele lahjat. Kaunis ja ekologinen lahjapaperi syntyy esimerkiksi kierrätyspaperista. Mikäli kiire vie voiton, käänny kauppojen paketointipisteiden puoleen, näin vältyt ylimääräiseltä hässäkältä ja tuet erilaisia urheiluseuroja ja hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Maukkaan joulun salaisuus syntyy ennakkoon suunnitelluista ja harkituista resepteistä. Lisäksi perinteiset laatikot ja leivonnaiset valmistuvat helposti etukäteen pakkaseen, josta ne on helppo sulattaa uunissa ennen h-hetkeä. Jätä joulun lähipäiville vain sellaiset ostokset, joiden haluat olevan aivan tuoreita, kuten yrtit, hedelmät ja salaatti. Hyödynnä ruuan verkkokaupat ja keräyspalvelut jouluostoksilla ja vältät suurimman ostoskiireen ennen pyhiä. Juhlapöydän kuningas, eli kinkku, kannattaa hankkia hyvissä ajoin, ennen kuin parhaat viedään käsistä. Oman kinkkusi pääset varaamaan kauppasi lihatiskiltä tai paikalliselta tuottajalta suoraan.

Mikä tärkeintä hengitä, rentoudu ja toivota itsellesi hyvää joulua. Unohda tekemättömät asiat ja kiire ja keskity vain viettämään vuoden parasta juhlaa lähimmäistesi kanssa. Ihanaa joulua!

Perinteiset juhlapäivät

Adventti
Joulun odotusaika neljää viikkoa ennen joulua. Joka adventtisunnuntaina neljän viikon ajan sytytetään kynttilä odotuksen kunniaksi.

Itsenäisyyspäivä 6.12.
Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan yleensä sytyttämällä kaksi kynttilää ikkunoille.

Lucian päivä 13.12.
Päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain. Lucia tuo valoa talven pimeyteen, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana.

Tuomaan päivä 21.12.
Apostoli Tuomas Kaksosen jälkeen nimetyn päivän tehtävä on tuoda kristikunnalle joulun juhla ja rauha.

Talvipäivänseisaus 22.12.
On vuoden lyhyin päivä, jolloin on sanottu auringon pysyvän kolme päivää pesässään.

Jouluaatto 24.12.
Joulupäivää edeltävä päivä, jolloin julistetaan joulurauha kello 12 ja juhlinta alkaa. Jouluaaton perinteisiin kuuluvat muun muassa kuusen koristelu, kynttilöiden vieminen hautausmaalle, jouluateria sekä joululahjat.

Joulupäivä 25.12.
Varsinainen joulupäivä on vanha ja yleinen juhlapäivä, joka sijoittuu keskitalven juhlan paikkeille. Kristinuskon mukaan päivä on nimetty Kristuksen syntymäpäiväksi.

Tapaninpäivä 26.12.
Marttyyrien muistopäivä ja Suomessa erityisesti hevosten sekä hevosmiesten päivä. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu etenkin tapaninpäivänajelu.

Viattomien lasten päivä 28.12.
on kristinuskossa juhlapäivä, jota vietetään betlehemiläisten lasten muistoksi.

Loppiainen 6.1.
Päättää joulunajan juhlapäivät, ja silloin perheissä yleensä puretaan myös joulukoristeet. Lisäksi sitä vietetään tietäjien saapumisen juhlapäivänä.

Nuutin päivä 13.1.
Vanhan ajan lakien mukaan päättää 20 päivää kestäneen joulurauhan ja -ajan.

Jaa artikkeli