Takaisin sivun yläreunaan

10 hyvinvointitrendiä vuonna 2020

Teksti Oodia/Emilia Jormakka | Kuvat Shutterstock

Tutustu kymmeneen kokeilemisen arvoiseen hyvinvointitrendiin!

1. Liikkumaan ja virkistymään luontoon

Luonnon helmaan hakeudutaan nyt virkistämään sekä kehoa että mieltä. Luonnossa oleskelu tukee hyvinvointia monella tapaa, ja positiiviset vaikutukset alkavat nopeasti. Jo parikymmentä minuuttia metsässä alentaa verenpainetta. Myös lihasjännitys vähenee ja verenpaine laskee. Mitä pidempään luonnossa viihtyy ja mitä rauhallisempi ympäristö on, sen suurempia myönteiset vaikutukset ovat. Terveysvaikutuksia voi lähteä hakemaan niin lähimetsästä kuin kaupunkipuistostakin.

2. Tiedostava kuluttaminen ruokaostoksilla

Kasvispainotteisten ruokavalioiden suosio jatkaa kasvuaan ja kasvipohjaisten ruoka- ja juomavaihtoehtojen kulutus lisääntyy sekä arkipäiväistyy. Esimerkiksi kaurajuomasta on tullut tavallinen näky yhä useammassa ruokapöydässä, eikä sitä enää mielletä erikoistuotteeksi. Lähellä tuotetun kotimaisen ruoan matka ruokapöytään on lyhyt, ja samalla tuetaan paikallisia yrittäjiä. Esimerkiksi kotimainen kala on yksi kysyntäänsä kasvattavista tuotteista.

3. Maukasta ja terveellistä fermentoimalla

Fermentointi eli hapatus oli tavallinen tapa säilöä ruokaa ennen teollista ruoanvalmistusta. Nyt fermentointi on tullut takaisin – ja syystä. Hapatetun ruoan sisältämät hyvät bakteerit monipuolistavat suoliston bakteerikantaa ja estävät taudinaiheuttajien kasvua suolistossa. Suolistobakteerien yksipuolisuus ja vähäinen määrä on yhdistetty muun muassa ylipainoon ja useiden sairauksien, kuten rasvamaksan, astman ja joidenkin syöpien kehittymiseen. Hapatettuja tuotteita ovat esimerkiksi hapankaali, korealainen kimchi, viili ja jogurtti. Hapatus onnistuu mainiosti myös kotikeittiössä!

4. Erityisruokavalioiden nousu

Vegaanisuus ja erilaiset kasvisruokavaliot kasvattavat edelleen suosiotaan. Tarkasti rajattujen erityisruokavalioiden lisäksi myös vapaammin omaan tarpeeseen suunnitellut ruokavaliot yleistyvät. Ruokavalioonsa voi lisätä kasvisten määrää tai valita ostoskoriinsa useammin punaisen lihan sijaan kanaa tai kalaa.

5. Laadukkaat alkoholittomat tulevat

Terveellisten elämäntapojen tavoittelu heijastuu myös alkoholinkäyttöön. Humalahakuinen juominen on vähentynyt nuorten keskuudessa useana peräkkäisenä vuonna, ja myös yhä useampi aikuinen on alkanut päivittää suhdettaan alkoholiin. Alkoholittomien juomien valikoima on kasvanut kysynnän mukana, ja laatutietoisenkin on jo mahdollista valita mieleisensä juoma useiden vaihtoehtojen joukosta.

6. Terveellistä ja nopeaa ruokaa, myös netistä

Valmisruokien maine epäterveellisinä aterioiden korvikkeina halutaan selättää uusien terveellisempien puolivalmisteiden avulla. Ruoassa olevan suolan ja kovien rasvojen määrää pidetään tarkemmin silmällä niin ostoksilla kuin kotikeittiöissäkin. Hivenaineiden, kuten Suomen luonnossa vähäisen jodin, saatavuuteen halutaan myös kiinnittää enemmän huomiota. Ostosten tekeminen netissä arkipäiväistyy, ja kasvavaan nettikauppavalikoimaan mahtuu myös vain hävikkiruokaan keskittyviä palveluja.

7. Rentoa laitevapaata liikkumista

Liikunnassa painotetaan nyt itsen ja oman olon kuuntelua. Niin sanotussa paljasliikunta-trendissä suoritusta ja kehon toimintaa mittaavat laitteet jätetäänkin kokonaan kotiin. Treenaamisesta halutaan vaivatonta myös paikan valinnan suhteen – kuntoa lähdetään kohottamaan lähiseudun lenkkireiteille, luontopoluille ja ulkoportaisiin. Myös kotona tehtävät muutamien minuuttien pikatreenit ja rauhallinen jooga kasvattavat suosiotaan.

8. Kauneutta yksinkertaisesti ja yksilöllisesti

Ylimääräisten hoitotuotteiden viidakkoa aletaan nyt karsia kotikaapeista. Trendinä on keskittyä muutamiin toimiviin perustuotteisiin, joissa on kiinnitetty huomiota raaka-aineiden luonnollisuuteen ja kasviperäisiin ainesosiin. Yleistyviä ainesosia ovat esimerkiksi erilaiset kasviöljyt sekä epäpuhtauksia iholta ja hiuksista poistava aktiivihiili.

9. Työhyvinvointi rekrytointivalttina

Aikaansa seuraavissa yrityksissä yleistyy työsuhde-etujen entistä monipuolisempi räätälöinti. Työntekijöiden tukeminen lisääntyy esimerkiksi tarjoamalla eri elämäntilanteisiin sopivia tukipalveluita, kuten lastenhoitoapua. Joustavammat työajat mahdollistavat vapaa-ajan ja työn mielekkäämmän yhteensovittamisen.

10. On lupa hellittää

Kiireen ja stressin trendikkyys alkaa olla ohi. Ympäristömme informaatiotulva kuormittaa aivojamme, joten päivästä on hyvä pyhittää ainakin yksi rauhallinen hetki. Rentoutushetkinä voi syventyä Soundscape-äänimaisemiin, jotka on suunniteltu parantamaan keskittymistä ja virkistämään mieltä. Äänimaisemat kuljettavat kuulijan esimerkiksi luonnon helmaan tai rauhallisen puheensorinan täyttämään kahvilaan. Erilaisia äänimaisemia löytää esimerkiksi ladattavien sovellusten kautta ja Youtubesta.

Lähteet: Aivoliitto, Ruokavirasto, Mielenterveystalo, ttl.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Emilia Jormakka