Takaisin sivun yläreunaan

Katto hyvin, kaikki hyvin

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Peltikii Palvelu | Kaupallinen yhteistyö

Oma koti on monelle tärkein omaisuus, joten se kannattaa suojata hyvin. Reiätön katto kestää eliniän sekä suojaa talon rakenteita.

Konesaumattu peltikatto pitää talon suojassa vuosikymmeniä. Piilokiinnitykset varmistavat, ettei kattoon tule asennusvaiheessa yhtään reikää. Näin myös mahdollisia vuotokohtia on vähemmän. Tavallisessa katossa poratut reiät peitetään esimerkiksi listalla tai tiivisteruuveilla. Kaksinkertaiset tiivistysaineella käsitellyt saumat takaavat, että keväisin sulavan lumipatjan vesi ei pääse kattopeltien saumoista sisään.

– Räätälöitävä käsityö varmistaa, että jokaiselle rakennukselle saadaan juuri oikeanlainen katto. Saamme pellistä muotoiltua vaikka minkälaista kupolia tai monimuotoisia kattoja rakennuksiin, joissa esimerkiksi harjat ja räystäät ovat eri korkeuksilla, kuvailee yrittäjä ja peltiseppä Markus Kauhanen.

Tekniikkana saumattu peltikatto on satoja vuosia vanha ja käytännössä toimivaksi todettu. Esimerkiksi kaikkien arvokiinteistöjen, kuten kirkkojen, kaupungintalojen sekä Kuopion puutalokorttelien katot, on tehty saumattuna peltikattona.

– Ennen saumaus tehtiin käsin, nyt apuna ovat koneet. Tämä on modernia käsityötä, johon tarvitaan todellisia peltisepän taitoja. Ennen kuin uudet tekijät pääsevät apuhommia pidemmälle, heidät koulutetaan huolella tehtävään, Kauhanen kertoo.

PeltiKii Palvelun ammattitaitoinen porukka pitää huolen siitä, että kattosi on priimaa.

Kauhasen ammattilaisrakentamisen puolelle suuntautunut PeltiKii Palvelu sekä kuluttajapuolen AitoKatto ovat Markus Kauhanen Oy:n aputoiminimiä. Yrityksellä toimii kaksitoista peltiseppää, joiden käsissä muotoutuvat saumattomiksi kokonaisuuksiksi kaikenmuotoiset katot, metalliset julkisivut sekä muut peltityöt. Yrityksen työntekijät ovat sujuva sekoitus nuorekasta porukkaa ja pitkänlinjan konkariseppiä.

– Peltikatto on varma, helppohoitoinen ja turvallinen valinta. Huolella tehtynä se kestää eliniän, tiivistää Kauhanen. Saumatun peltikaton käyttöikä on helposti 50–70 vuotta. Tekninen takuu on voimassa 50 vuotta ja esteettinen takuu 25 vuotta.

Projektin hintaan vaikuttaa työn laajuus eli onko kyse uuden katon rakentamisesta, vesikatteen vaihtamisesta vai korjataanko samalla myös rakenteita. Keskimääräinen hinta-arvio uudisrakentamisessa on suoran katon saumatulle pellitykselle noin 35 euroa per kattoneliö. Esimerkiksi rintamamiestaloissa kannattaa usein kattoremontin yhteydessä eristää yläpohjaa paremmin, jotta ilma ei karkaa harakoille tai lämpötilan vaihtelut eivät rasita rakenteita.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

PeltiKii palvelu / AitoKatto

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä