Takaisin sivun yläreunaan

Kodin ulkotilat hyötykäyttöön

Teksti Oodia/Sari Kinnunen | Kuvat Niklas Hanmann/Unsplash

Viihtyisäksi sisustettu parveke tai terassi on kiireetön osa kotia.

Mikä sen mukavampaa kuin istahtaa ulos aurinkoisella ilmalla ja vain nauttia hetkestä. Viihtyisäksi ja toimivaksi sisustettu ulkotila, on se sitten pieni parveke tai vähän suurempi terassi, antaa kotiin lisää neliöitä.

Parveke tai terassi saattaa helposti jäädä käyttämättömäksi tai toimia tarpeettoman tavaran säilytystilana. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan pienellä vaivalla sen voi ottaa käyttöön ja saada kotiin lisää neliöitä. Aloita miettimällä mitä haluaisit tehdä yhdellä lisähuoneella. Oletko viherpeukalo, joka nauttii yrttien ja kukkien kanssa puuhastelusta, vai uppoudutko mieluummin hyvän kirjan pariin?

Toiveiden selvittyä kannattaa katsoa olemassa olevaa tilaa ja miettiä miten sitä voi hyödyntää. Isomman parvekkeen tai terassin voi jakaa useampaan osaan tai toimintoon. Pientä tilaa ei tule täyttää liikaa vaan sinne on hyvä jättää luontevia kulkuväyliä. Pienelle parvekkeelle on paras valita keveitä ja monikäyttöisiä kalusteita. Jakkara toimii niin istuimena kuin laskutasona tarpeen mukaan, ja taittopöydän voi laittaa sivuun, jos tarvitsee tilaa muuhun käyttöön. Isommassa tilassa sohvaryhmä pöytineen sopii oleskeluun, ja pöydän ääressä voi myös ruokailla.

Tyynyillä ja vilteillä saa tuoduksi tilaan pehmeyttä ja väriä. Kesällä voi valita kirkkaita värejä, jotka saavat auringosta voimaa. Syksyn tullen voi tekstiileihin vaihtaa pehmeitä murrettuja sävyjä tuomaan lämpöä. Ulkotilaan valittaviin materiaaleihin kannattaa panostaa, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Ulos tulevien kankaiden on hyvä olla säänkestäviä, vaikka tila olisikin katettu ja lasitettu. Kankaiden valonkestoon on myös syytä kiinnittää huomiota, sillä aurinko haalistaa värit nopeasti. Erilaiset parvekematot tuovat lämpöä jalan alle. Polypropeenimatto on hyvä valinta ulkotilaan, sillä se kestää kosteutta ja auringonvaloa. Juuttimatto sopii katettuun tilaan, jossa se pysyy kuivana.

Ulkotilaan voi tarvita myös suojaa auringolta tai katseilta. Tämän voi toteuttaa erilaisilla verhoilla ja sermeillä. Lisäksi näkösuojaa antamaan voi istuttaa köynnös- tai havukasveja siirrettäviin ruukkuihin. Viherpeukalo perustaa kastelualtaan ja kasvusäkin avulla helpon puutarhan, jossa voi viljellä tomaatteja ja kurkkuja tai vaikkapa mansikoita. Useimpien kastelualtaiden vesi riittää noin viikoksi, mikä helpottaa hoitoa myös loman aikana.

Syksyn tullen myös ulkotilan valaistukseen tulee kiinnitettyä huomiota. Kausivaloilla voi tuoda tunnelmaa tilaan. Saatavilla on myös paljon erilaisia ladattavia ulkovalaisimia, mikäli tilassa ei ole sähköpistettä. Lyhdyillä ja kynttilöillä saa luoduksi tunnelmaa, kunhan muistaa sijoittaa ne palamattomalle alustalle eikä jätä niitä valvomatta. Ulkotilan käyttöaikaa voi jatkaa terassilämmittimellä, jolloin tilassa voi oleskella jo aikaisin keväällä ja pitkälle syksyyn. Toki viihtyisästi sisustetulle terassille voi istahtaa talvellakin ulkovaatteissa nauttimaan kuumaa juotavaa.

Jaa artikkeli

Tekijät

Sari Kinnunen