Takaisin sivun yläreunaan

Koe persoonalliset savolaiset tapahtumat

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Kehitysyhtiö SavoGrow Oy, Iisalmi & tienoot | Kaupallinen yhteistyö

Savolainen hulvattomuus näkyy muun muassa verrattomissa kesätapahtumissa. Pohjois-Savossa on esimerkiksi muikuille omistettu tapahtuma, mansikan kunniaksi järjestetyt karnevaalit sekä useampikin omalaatuinen maailmanmestaruuskilpailu.

Eukko kyytiin ja menoksi!

Eukonkannon MM-kisat, 1.–2.7.2022, Sonkajärvi

Eukonkannon maailmanmestaruuskisat järjestetään tänä vuonna jo 25. kerran. Humoristinen urheilutapahtuma viehättää myös kansainvälistä osallistujakuntaa, sillä parhaimmillaan kisaamaan on saapunut osanottajia jopa 15 maasta. Kannettava eukko voi olla oma tai toisen, mutta vähintään 17-vuotias ja 49 kiloa painava henkilö. Jos painoraja ei täyty, laitetaan eukolle lisäpainoja.

MM-parikilpailun lisäksi eukkoa voi kantaa sprinttikisassa, joukkuekisassa tai eukonkannon ikämiesten sarjassa. Samoilla tulilla voi osallistua myös TonkKumin heiton maailmanmestaruuskisoihin, jossa lypsykoneen nännikummia heitetään maitotonkkaan.

Viikonloppuna järjestetään runsaasti oheisohjelmaa, kuten hölkkätapahtuma, lentopalloturnaus ja rullalätkäturnaus. Sonkajärven tori kuhisee elämää, ja siellä voi löytää lähiruokaa, käsitöitä ja markkinamyyjiä sekä tavata alpakoita ja päästä poniratsastukseen.

Lisätietoja: www.eukonkanto.fi

Muikuistaan Savo tunnetaan

Muikkuvestivaalit, 2.7.2022, Pielavesi

Muikun tuoksu leijailee jo kaukaa, kun Muikkuvestivaalien pääpäivä lähestyy. Savon kansalliskala muikun ympärille rakennettu festivaali kerää heinäkuun alussa reippaat 4 000 kävijää. Tapahtuma on sopiva sekoitus perinteistä markkinatunnelmaa sekä livemusiikille omistettua festivaalia. Tänä vuonna vestivaalikansaa tanssittavat Suomen ykkösartisti Irina ja suomenkielistä poprock-musiikkia soittava Piela.

Tapahtuma järjestetään Pielaveden keskustan ympäristössä. Torilla on erinäistä markkinatunnelmaa aamusta iltaan, minkä lisäksi lapsille on oma alue Kassankulmassa ja vanhat ajoneuvot kokoontuvat Lukion pihaan.

Lisätietoja: www.muikkuvestivaalit.fi

Mansikkaa kaikissa muodoissaan

Suonenjoen mansikkakarnevaalit, 15.–16.7.2022, Suonenjoki

Suomen mansikkapääkaupungiksi julistautunut Suonenjoki on järjestänyt Mansikkakarnevaaleja jo 1970-luvulta lähtien. Tapahtuma starttaa hyvänmielen karnevaalikulkueella, jossa kaveriporukat, yritykset ja yhdistykset esittelevät mitä upeampia kulkueosastojaan.

Mansikkakarnevaaleja juhlitaan tyypillisesti heinäkuun toisena viikonloppuna mansikan satokauden huipun kunniaksi. Karnevaalien aikaan torilla on monipuolisesti koko perheelle sopivaa ohjelmaa sekä markkinatunnelmaa.

Toritapahtuma on kaikille maksuton, mutta festivaalialueelle tarvitaan pääsylippu. Tänä vuonna perjantaina lavalle astelevat Olli Halonen, Suvi Teräsniska, Portion Boys ja Elastinen. Lauantaina puolestaan nähdään Laura Voutilainen, Viivi, Vesterinen Yhtyeineen sekä Popeda.

Lisätietoja: www.mansikkakarnevaalit.fi

Tohvelit jalkaan ja maailmanmestaruuskisoihin!

Reiska-MM, 21.–23.7.2022, Vesanto

Jos kaveriporukalla haluaa lähteä pitämään hauskaa, heinäkuun lopulla suunnaksi kannattaa ottaa Vesanto. Vesannolla on kisattu Reiska-jalkapallon mestaruudesta jo vuodesta 2007 alkaen. Pikkuhiljaa huhut hulvattomasta kisasta kiirivät myös maailmalle. Nykyään maailmanmestaruudesta kisaa noin tuhat pelaajaa niin Suomesta kuin muistakin Euroopan maista. Yhteensä viikonlopun aikana käydään noin 200 ottelua.

Homman juju on se, että pelijalkineiksi käyvät ainoastaan viralliset Aino- tai Reino-tossut. Niitä ei saa tuunata tai kiinnittää jalkoihin mitenkään. Näinpä pallon lisäksi saanee välillä väistää myös lentävää tohvelia.

Tapahtuma-alueella on jalkapallon lisäksi myös muuta ohjelmaa. Ohjelma- ja ravintolateltassa tavataan uusia ja vanhoja tuttavuuksia, tanssitaan sekä jammaillaan livebändien tahdissa. Tänä kesänä lavalla nähdään muun muassa Steve’n Seagulls ja Osmo’s Cosmos.

Lisätietoja: www.mmreiska.fi

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Pohjois-Savon Lakeland 2 -hanke

Projektipäällikkö Sari Hyttinen
Puh. 020 746 4652
www.savogrow.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä