Takaisin sivun yläreunaan

Laadukasta lemmikkiruokaa Kuopiosta

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Suomalaiset ovat lemmikkikansaa. Tilastojen mukaan jopa 35 prosentilla kotitalouksista on jokin lemmikkieläin. Suosion myötä myös eläinten ruoka- ja tuotemarkkinat ovat kasvaneet voimakkaasti.

Lemmikkieläintarvikkeiden vähittäismyynti on kasvanut jo kolmen vuosikymmenen ajan. Ilmiö selittyy sekä eläinten määrän kasvulla että keskimääräisellä lemmikkikohtaisella kulutuksella. Lemmikeistä on tullut perheenjäseniä, joiden terveyteen ja hyvinvointiin panostetaan aiempaa enemmän.

Ilmiö näkyy konkreettisesti kauppojen hyllyillä. Perinteisten herkkujen ja kuivaruokien lisäksi tarjolla on kattava valikoima erilaisia lemmikkien hyvinvointiin suunniteltuja tuotteita. Nykyisin tuotekehityksessä huomioidaan eläinten yksilökohtaiset tarpeet ja mieltymykset.

‒ Ala on kehittynyt paljon. Tuotevalikoiman monipuolistuminen näkyy esimerkiksi pakaste- ja täysravintotuotteiden yleistymisenä. Myös herkkupuolella tarjontaa on yhä laajemmin ja laadukkaammin, Lemmikki Oy:n toimitusjohtaja Janne Räsänen toteaa.

Kuopiossa vuonna 1986 perustettu Lemmikki Oy on nopeasti kasvavan toimialan edelläkävijöitä. Yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella yritys valmistaa puhtaista kotimaisista raaka-aineista tehtyä ruokaa koirille, kissoille ja ulkolinnuille.

‒ Koiran- ja kissanruokamme koostuvat erilaisten makkaratuotteiden lisäksi raakapakasteista, herkkupaloista sekä kissojen kuivaruoista. Ulkolinnuille tarjolla ovat tuotemerkkimme Talvilintu ja Tintin, Räsänen mainitsee.

‒ Laatu, puhtaus ja maittavuus ovat arvoja, joihin tuotteidemme valmistusprosessi perustuu, Räsänen lisää.

Kuluvana vuonna yritykselle myönnettiin FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusstandardi, joka ilmaisee tuotevalmistuksen korkeaa laatua ja jäljitettävyyttä. Yritys kuuluu myös kansainväliseen Voff Premium Pet Food -konserniin, jonka tuotteet tunnetaan korkeista laatustandardeistaan.

Tulevaisuudessa tavoitteena on kasvattaa viennin osuutta liikevaihdosta. Räsäsen mukaan edellytykset sille ovat olemassa, sillä premium-tuotteiden kysyntä on kasvussa myös globaaleilla markkinoilla.

‒ Liikevaihdostamme noin 15 prosenttia tulee viennistä. Vuoden 2019 aikana aloitimme linnunruoan viennin ICA-ketjulle Ruotsiin. Myös Iso-Britannia on kasvava markkina-alue, Räsänen toteaa.

Kansainvälistyessäänkin yritys on ylpeä savolaisista juuristaan. Tuotantotilat ja tehtaanmyymälä sijaitsevat Kuopion Kettulanlahdessa, ja niihin on vuosien kuluessa investoitu runsaasti. Myös tuotekehitystä tehdään jatkossakin kotimaan markkinoita silmällä pitäen.

‒ Haluamme tuoda suomalaisuutta esille entistä enemmän. Olemme esimerkki siitä, miten pieni yritys Kuopiosta voi ponnistaa maailmalle, Räsänen päättää.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Eläinruokatehdas Lemmikki Oy

Jäniksenpolku 33, 70400 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen