Takaisin sivun yläreunaan

Lähde lähimatkalle maakuntaan

Teksti Oodia/Roosa Palokangas | Kuvat Kuopio-Tahko Markkinointi

Kuopiosta noin sadan kilometrin säteellä on paljon nähtävää ja koettavaa. Lähimatkailemalla Järvi-Suomen sydämessä saa nauttia upeista maisemista, paikallisherkuista sekä Suomen seksikkäimmäksi äänestetystä murteesta.

Siilinjärvi

etäisyys Kuopiosta 23 km
Siilinjärvi on nuorekas, aktiivinen ja kasvava kunta, jossa on runsaasti vesistöjä, vaihtelevia maastoja sekä ainutlaatuinen harjualue.

Nähtävää: Alueen upeisiin harjuihin voi tutustua Patakukkulan–Tarinaharjun luontopolulla. Reitti on 4,1 kilometriä pitkä, ja se kuuluu valtakunnallisen harjujensuojeluohjelman suojelualueeseen.

Suonenjoki

etäisyys Kuopiosta 38 km
Suonenjoki on noin 7 500 asukkaan maankuulu mansikkakaupunki, ja sen pääelinkeino näkyy myös kunnan vaakunassa mansikanlehtinä.

Nähtävää: Heinäkuussa 2021 kannattaa suunnata Mansikkakarnevaaleille. Festarit vetävät joka vuosi 25 000 kävijää. Suonenjoen salaiseksi ja kauneimmaksi helmeksi on tituleerattu Lintharjun luontopolkua: 11 kilometrin reitin voi kulkea kokonaan tai lyhyempinä reitteinä.

Leppävirta

etäisyys Kuopiosta 54 km
Aktiivisen lomailijan Leppävirralle on helppo saapua maanteitse ja vesitse. Kunnan valtteja ovat liikkujan paratiisi Vesileppis, kiireetön Lomakeskus Mansikkaharju sekä monimuotoinen järviluonto. Vesileppiksessä toimii elämysmatkailukeskus, maanalainen hiihtoareena, kylpylä, jäähalli ja monitoimiareena.

Tiesitkö: Orinoro on noin 200 metriä pitkä ja lähes 20 metriä syvä rotko ja yksi Savon seitsemästä ihmeestä. Rotkon pohjalla pulppuaa lähde, ja rotkossa on lunta ja jäätä lähestulkoon vuoden ympäri.

Kaavi

etäisyys Kuopiosta 57 km
Kaavi on reilun kolmentuhannen asukkaan kunta, joka tarjoaa elämyksiä etenkin erämatkailusta kiinnostuneille. Luonnon helmassa voi vierailla vaikkapa kauniilla Vaikkojoella tai Maarianrinteillä.

Tiesitkö: Kaavin maaperässä on timantteja. Useat yhtiöt ovat tehneet tutkimuksia timanttiesiintymistä, ja kaavilaisista timanteista on jo valmistettu koruja.

Tervo

etäisyys Kuopiosta 58 km
Tervossa on erinomaiset puitteet erityisesti vesi- ja mökkimatkailuun, sekä 9-reikäinen Eerikkala Golf -kenttä. Lohimaan matkailukeskuksessa voi harrastaa catch & release -koskikalastusta, ja alue tarjoaa korkeatasoista huoneistomajoitusta. Tervossa on myös moderni caravan-alue ja runsaasti mökkimajoitusta.
Tiesitkö: Kunnan pinta-alasta kolmasosa on vesistöä, ja suositussa mökkikunnassa on saman verran loma-asuntoja kuin vakituisia asuntoja. Rakenteilla on myös täysin ekologinen asuinalue.

Tuusniemi

etäisyys Kuopiosta 59 km
Tuusniemen luonnonkaunis kunta sijaitsee Itä-Suomen keskipisteessä, Kuopion ja Joensuun puolivälissä. Leppoisana asuin- ja mökkikuntana tunnetun Tuusniemen väkimäärä kaksinkertaistuu loma-aikoina.

Nähtävää: Seinävuoren rotkolaakso on syntynyt kallionhalkeamaan ja edellisen jääkauden aikana. 10 000–12 000 vuotta sitten muovautunut rotko on noin 500 metriä pitkä, 20–40 metriä leveä ja korkeimmalla kohdallaan jopa 25 metriä syvä. Rotkolaakso rauhoitettiin vuonna 1964 luonnonsuojelulain nojalla luonnonsuojelualueeksi.

Lapinlahti

etäisyys Kuopiosta 59 km
Lapinlahti on kunnostautunut erityisesti kulttuurimatkailun parissa. Esimerkiksi Väisälänmäki on Pohjois-Savon kansallismaisemaa, jota voi ihailla lintutornista tai luontopolulta käsin. Maisemat ovat monille tuttuja Lapinlahdelta lähtöisin olevan Halosten taiteilijasuvun ja heidän taiteilijaystäviensä, kuten Eero Järnefeltin, maalauksista.

Tiesitkö: Lapinlahdella on yksi Pohjoismaiden suurimmista maidonjalostusyksiköistä. Kunnassa valmistetaan noin 25 miljoonaa kiloa juustoa vuodessa. Elokuussa juustoa juhlitaan suureellisesti viinin kanssa.

Rautalampi

etäisyys Kuopiosta 70 km
Rautalampi on vireä maaseutukunta, jonka maisemaan tuovat leimansa suuret korkeuserot sekä lukuisat järvet ja lammet. Kesällä väkimäärä kasvaa huomattavasti kesäasukkaiden muuttaessa mökeilleen.

Tiesitkö: Koko Rautalammin ympäri pääsee kiertämään vesistöjä pitkin. Vuosittaiset Pestuumarkkinat ovat kenties Suomen vanhin tapahtuma, sillä niitä on järjestetty liki keskeytyksettä vuodesta 1821 lähtien.

Pielavesi

etäisyys Kuopiosta 76 km
Pielavesi tunnetaan presidentti Urho Kekkosen syntymäpitäjänä. Urheilun ystävät ovat pistäneet merkille kunnan menestyksekkään lentopallojoukkueen sekä keihäänheittäjä Antti Ruuskasen.

Nähtävää: Lepikon torppa eli presidentti Urho Kekkosen synnyinkoti. Torppa on auki kesäisin, ja siellä käy noin 4 000 vierailijaa vuosittain. Kunnassa riittää kesätekemistä kesäteatterista musiikkitapahtumiin ja lavatansseista kyläkokoontumisiin.

Varkaus

etäisyys Kuopiosta 77 km
Varkaus on noin 23 000 asukkaan kaupunki, jossa kohtavat vanha ja uusi arkkitehtuuri, tehdasmiljöö ja kodikkuus. Vesistöjen Varkaus on tärkeä lomanviettokohde erityisesti veneilijöille.

Nähtävää: Varkauden erikoisin vierailukohde lienee Pohjoismaiden suurin mekaanisen musiikin museo. Vierailla kannattaa myös Taipaleen kanavalla ja kanavamuseossa.

Vesanto

etäisyys Kuopiosta 82 km
Suomi-neidon navan kohdalla sijaitsevan Vesannon puhtaat ja isot järvet ovat luontoharrastajien paratiisi. Maalaismaisemiin pääsee tutustumaan vuoden ympäri maastoratsastusretkillä islanninhevosella.

Nähtävää: Vesannon kesän kohokohta on suosittu Reiska-MM-jalkapalloturnaus, joka houkuttelee vuosittain yli tuhat ihmistä pelaamaan jalkapalloa Ainoissa tai Reinoissa.

Iisalmi

etäisyys Kuopiosta 87 km
Iisalmi sijaitsee Saimaan ja Päijänteen vesistöjen keskellä. Kaupungissa on runsas palvelu- ja tapahtumatarjonta sekä monipuoliset mahdollisuudet luonnossa virkistäytymiseen. Runnin viehättävässä kulttuurimaisemassa voi tutustua esimerkiksi Neulatammen suihkupatoon, joka rakennettiin 1800-luvulla. Padossa on otettu aikanaan virtaavan veden voimasta hierovia ja rentouttavia suihkuja, aivan kuten tämän päivän kylpylöissä.

Nähtävää: Kirjailija Juhani Ahon museo sekä Koljonvirran taistelupaikka. jossa Vänrikki Stoolin tarinoiden mukaan taisteli yksinkertainen mutta urhea sotamies Sven Dufva.

Joroinen

etäisyys Kuopiosta 90 km
Joroinen liittyi Pohjois-Savon maakuntaan vuonna 2021. Kuntaa luonnehditaan ulkoilmaeläjän paratiisiksi, sillä siellä on paljon jääkauden muokkaamia harjuja. Niiden maisemissa sielu lepää.

Nähtävää: Kotkatharjun frisbeegolfrata ja Kanavan rata muodostavat yhdessä 36-väyläisen ja sitä myötä Suomen pisimman frisbeegolfradan.

Sonkajärvi

etäisyys Kuopiosta 105 km
Sonkajärvellä on monipuoliset mahdollisuudet esimerkiksi luontomatkailuun ja kalastamiseen, sekä mielenkiintoisia liikuntareittejä jokaiseen makuun.

Nähtävää: Kesällä Sonkajärvellä kannattaa pistäytyä Eukonkannon MM-kisojen aikaan, jolloin kylä täyttyy vieraista ja markkinatunnelmasta. Pitäjässä on myös Kansainvälinen pullomuseo, jossa on yli 6 000 erilaista pulloa. Niistä suurin osa on saatu lahjoituksina ympäri maailmaa.

Vieremä

etäisyys Kuopiosta 109 km
Vieremä on noin neljäntuhannen asukkaan vetovoimainen, vireä ja yrittäjämyönteinen kunta Pohjois-Savossa. Tunnetuin vieremäläinen yritys on metsäkoneita valmistava Ponsse, jonka ympärille on kasvanut kumppanuusyrityskylä.

Nähtävää: Matkailu Vieremällä tarjoaa samoilumahdollisuuksia kauniin erämaaluonnon ja vaellusreittien parissa myös lapsiperheille.

Keitele

etäisyys Kuopiosta 100 km
Suomen luovimmaksikin kunnaksi valitun Keiteleen kesä tarjoaa pikkukunnan tunnelmaa parhaimmillaan: upeita maisemia, maalaismarkkinoita, tansseja ja kalaonnekkaita reissuja Pohjois-Savon parhailla kuhavesillä.

Nähtävää: Vanhan Pappilan rannassa Nilakan rantaviivalla sijaitsee iso kivi, johon on hakattu vuosilukuja historiallisten tapahtumien muistoksi. Rajakivi on suojeltu muinaisjäännös. Kiven löytää Äyräpääntie 10–12 välistä.

Rautavaara

etäisyys Kuopiosta 102 km
Rautavaaran ympärillä avautuvat tuhansien hehtaarien laajuiset metsäiset vaarat, erämaajärvet, harjut, rotkot, jokireitit ja suot. Monipuoliset erämaat ovat varsinkin eräharrastajien unelmakohde.

Nähtävää: Rautavaaran pohjoisosassa sijaitseva luonnonnähtävyys, Pumpulikirkko, on saanut nimensä suuresta haljenneesta hiidenkirnusta, joka muistuttaa kirkkosalia. Pumpuli-lisänimi juontaa kirnun pohjaa peittäneestä sammalesta.

Kiuruvesi

etäisyys Kuopiosta 121 km
Kiuruveden peruselinkeino on kautta aikojen ollut maatalous. Kiuruvesi on julistautunut Luomu-Suomen pääkaupungiksi ja tuottaa tällä hetkellä toiseksi eniten maitoa koko Suomessa.

Nähtävää: Kiuruvedellä kannattaa pysähtyä patsaiden ja muistomerkkien ääreen. Alueelta löytyy muun muassa Rintamalle lähteneiden muistokivi, Raivaaja-patsas ja useita muita ainutlaatuisia teoksia.

Lähteet: kuntien sivut, VisitSavo

Jaa artikkeli

Tekijät

Roosa Kosunen