Takaisin sivun yläreunaan

Kohti globaaleja markkinoita

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Mirka Happonen | Kaupallinen yhteistyö

Kv-markkinoiden osaajat auttavat yrityksiä kasvamaan ja kehittymään.

Kansainvälisen kaupan osaajien avulla yritykset voivat kehittää palveluitaan, liiketoimintaansa tai suunnitella skaalautumista globaaleille markkinoille. Monelle yrityksille tulee yllätyksenä, että sen toiminta on jo nyt kansainvälistä. Business Savo Oy:n Petra Ryymin muistuttaa, että kansainvälisillä markkinoilla voi toimia myös kotimaassa.

– Jos yrityksen asiakkaina on ulkomaalaisia, kuten turisteja, sillä on verkkokauppa tai se tekee esimerkiksi alihankintaa kansainvälisille toimijoille, niin silloin yritys toimii jo globaaleilla markkinoilla, kertoo Ryymin.

Lisäresursseja tarvitsevat yritykset ja työnhakijat kohtaavat Kansainvälisen kaupan osaaja -koulutuksessa. Koulutukseen osallistuvat henkilöt ovat valmiiksi korkeakoulutettuja ja kielitaitoisia. He auttavat yrityksiä kasvamaan ja kehittymään, innovoimaan uutta tai skaalamaan olemassa olevia palveluita globaaleille markkinoille.

– Yrityksille koulutus on erityisen hyvä, koska ne saavat varmasti raikkaita ajatuksia. Samalla osaajalla ja yrityksellä on kuusi kuukautta aikaa tutustua toisiinsa ja miettiä osaajan työnkuvaa. Seuraava koulutus alkaa 30.11.2020, Ryymin vinkkaa.

Petra Ryymin innostuu, kun hän saa auttaa yrityksiä kehittymään tai helpottaa aloittavan yrittäjän taivalta.

Koulutus koostuu lähipäivistä ja työssäoppimisessa yrityksissä. Se starttaa kolmen viikon teoriajaksolla, jonka jälkeen lähipäiviä on joka kolmas perjantai. Loppuaika ollaan kumppaniyrityksissä käytännön töissä. Koulutuksen aikana osaajat pääsevät auttamaan kumppaniyrityksiä muun muassa kansainvälisen myynnin, asiakkuuden hallinnan, verkostojen rakentamisen ja ylläpidon sekä markkinoinnin tehtävissä kv-kaupan näkökulmasta.

Vaikka koulutuksen ensisijainen tavoite on osaajien työllistyminen, yrityksillä ei ole rekrytointivelvoitetta. Ryyminin mukaan yli 80 prosenttia koulutukseen osallistuneista on löytänyt jatkopolun eli työpaikan työssäoppimispaikaltaan, toisesta yrityksestä tai jatkanut vielä opiskelemaan.

Koulutus on ELY:n kilpailuttama uudenlainen malli, joka on kuin yhdistelmä rekry- ja työvoimakoulutuksia. Pohjois-Savon ELY-keskuksen Markku Koposen mukaan Business Savo Oy valikoitui kouluttajaksi vahvan substanssiosaamisen sekä asiakaslähtöisen työskentelyn takia.

– Tämä on myös näkynyt koulutuksen tuloksissa: sekä mukaan tulleet yritykset että koulutettavat ovat olleet tyytyväisiä, kertoo Koponen.

Business Savo Oy tarjoaa myös muita koulutuksia, konsultointia ja sparrausta erityisesti mikro- ja pienyrityksille. Konsultointia saa esimerkiksi yrityksen kehityshankkeiden suunnitteluun, rahoitukseen tai oman liiketoimintamallin kirkastamiseen.

Koulutuksen lisäksi kansainvälistymistä tavoitteleville yrityksille on tarjolla paljon apua. ELY-keskuksen Team Finland-verkosto kokoaa yhteen kaikki julkiset kansainvälistymispalvelut.

– Tuemme yrityksiä niiden kasvun ja kansainvälistymisen eri vaiheissa, esimerkiksi sparraamalla ja auttamalla suunnittelemaan yrityksen kansainvälistymistä, tarjoamalla rahoitusta kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä tuomalla tietoa ja kontakteja kohdemaista kansainvälisen verkoston avulla. Kansainvälistymisen alkuvaiheessa kannattaa olla yhteydessä ELY-keskukseen tai oman maakunnan Team Finland -koordinaattoriin, joka auttaa eteenpäin, kertoo Koponen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Business Savo Oy

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Mirka Happonen