Takaisin sivun yläreunaan

Lähiruokaa suoraan tuottajilta

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock

Aktiiviset lähiruokaringit yhdistävät kuluttajat ja tuottajat.

Pohjois-Savossa toimii useita aktiivisia REKO-rinkejä. Ringit ovat lähiruuan myynti- ja jakelumalli, jossa erilaiset lähituotteet löytävät tiensä kuluttajille ilman välikäsiä. Erityistä ryhmissä on, että ne toimivat täysin vapaaehtoisvoimin!

Rinkien kautta saa tuoreimmat ja parhaimmat satokauden herkut. Jaossa voi olla esimerkiksi lihaa, kalaa, kasviksia ja vihanneksia, tuore- tai pakastemarjoja, sieniä, suolaisia tai makeita leivonnaisia, hilloja, jauhoseoksia ynnä muita lähellä tuotettuja elintarvikkeita.

Sen jälkeen, kun tuottaja on ilmoittautunut ryhmän ylläpitäjälle, hän voi tehdä oman avauksensa. Avaus tarkoittaa, että hän luo Facebook-ryhmään julkaisun, missä tuottaja kertoo millaisia tuotteita, miten paljon ja millä hintaa hänellä on tällä kertaa tarjolla. Tuotteet vaihtelevat muun muassa satokauden mukaan.

Julkaisun alle kiinnostuneet kirjaavat ylös haluamansa tuotteet ja määrät. Tuottaja pakkaa tuotteet autoonsa ja hurauttaa keskitettyyn tuotteiden jakoon. Jokaisella ryhmällä on oma kiinteä aikansa ja paikkansa tuotteiden noutamista varten. Tilatut tuotteet maksetaan paikan päällä. Yleensä jakoja on viikoittain tai kahden viikon välein.

Monilla kaupungeilla on omat rinkinsä, jotka löytyvät kätevästi www.aitojamakuja.fi-verkkoportaalista. Käytännössä rinkien toiminta ja viestintä tapahtuu Facebookissa, jossa jokaisella ringillä on oma ryhmänsä. Ryhmä yhdistää tuottajat ja kuluttajat, sillä kaikki tapahtuu henkilökohtaisesti oman nimen kautta.

Lisätietoja Pohjois-Savon ringeistä: www.tastesavo.fi/reko
Jaa artikkeli