Takaisin sivun yläreunaan

Vinkit verhojen valintaan

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Roosa Palokangas | Kaupallinen yhteistyö

Verhot ovat olennainen osa sisustusta, ja niillä voi piilottaa tai korostaa jotakin tai jopa huijata silmää.

Käyttö

Käyttötapoja on erilaisia: pimennys, näkösuoja, korostaminen tai piilottaminen, akustiikka sekä “huijaaminen”. Materiaali- ja ripustusvalinnoilla voidaan vaikuttaa illuusioon huonekorkeudesta sekä siihen, mitä näköalasta halutaan korostaa tai piilottaa. Akustiikkaan voi vaikuttaa siihen soveltuvilla verhoilla.

Ripustus

Eleetön verhokisko sulauttaa verhot osaksi sisustusta. Persoonaa voi tuoda esiin erilaisilla verhotangoilla. Jos verhoja liikutellaan jatkuvasti pimentämään tai näkösuojaksi, saattaa kisko olla sulavin ripustustapa.

Materiaalit

Lämpöä ja pehmeyttä luodaan luonnonkuiduilla, kuten pellavalla ja puuvillalla. Ylellisempään tunnelmaan tai kaikuvampiin tiloihin sopii paksumpi ja pehmeämpi sametti. Läpikuultavat verhot pehmentävät paljasta ikkunaa ja päästävät näköalat oikeuksiinsa. Oikeilla materiaaleilla luodaan kestäviä ja pitkäikäisiä sisustusratkaisuja.

Värit ja kuosit

Erilaisia kuoseja voi rohkeasti käyttää myös pienissä pinnoissa, kuten kapassa. Pitkiin verhoihin sopii yleensä hillitympi kuvio tai yksivärisyys. Kankaiden valinnassa otetaan huomioon kodin yleisilme, ja oikein valituilla väreillä voidaan korostaa vaikkapa lempitaulua. Sisustus sidotaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi yhdistämällä verhojen ja maton tyyli.

Asettelu

Verhojen paikka riippuu tilasta. Pääasia on, että ne sijoitetaan sopivalle etäisyydelle ikkunasta, jotta näkymä ei peity. Yleensä verhot kiinnitetään mahdollisimman lähelle kattoa tai korkeassa tilassa noin 30 senttiä ikkunankarmin yläpuolelle. Oikealla sijoittelulla ikkuna vaikuttaa suuremmalta. Mittatilausverhoilla isoillekin seinäpinnoille löytyy yhtenäisiä verhoja, joissa ei ole pystysaumoja.

Vinkit antoi Sisustus Picason yrittäjä Ninamarie Antikainen, joka haluaa kannustaa kaikkia luomaan omannäköisensä koti.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Sisustus Picaso

Puijonkatu 24, 70110 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Roosa Kosunen