Takaisin sivun yläreunaan

Luontevasti etähaastattelujen maailmaan

Teksti Oodia/Mirka Happonen | Kuvat Pexels

Useissa yrityksissä työhaastattelutkin on siirretty yhteyksien päähän. Keräsimme muutamia käytännön vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon videohaastatteluissa.

1 Panosta taustaan ja valaistukseen

Siivoa taustalla näkyvä huone ja huolehdi, että kasvoille tulee valoa suoraan edestä. Aseta tietokone tai kamera valonlähteen, kuten ikkunan, eteen ja hyödynnä pehmeää luonnonvaloa. Vältä selän takaa tulevaa vastavaloa, joka saa sinut näyttämään hämärältä. Asettaudu tarpeeksi kauas kamerasta ja huolehdi, että kasvosi näkyvät ruudussa kokonaan.

2 Tarkista tekniikka

Tarkista etukäteen, kuinka tulet näkymään kamerasta, kuinka äänesi kuuluu ja miltä taustasi näyttää. Näin vältetään kiusallinen ”haloo kuuluuko?” -huutelu heti yhteyden auetessa. Näin voitte heti keskittyä asiaan ja näytät ammattimaiselta alusta alkaen.

3 Pukeudu kuin olisit menossa livehaastatteluun

Huomioi työpaikan kulttuuri ja pukeudu aivan kuin olisit menossa livehaastatteluun. Muista pukea myös housut jalkaan, näin vältät kiusallisen tilanteen, jos joudutkin kääntymään tai nousemaan kesken haastattelun. Vaatteet myös tekevät olon itsevarmaksi ja auttavat pääsemään työmoodiin.

4 Hymyile, katso kameraan ja elehdi

Videon välityksellä erityisen hankalaa voi olla luonteva kanssakäyminen ja keskustelun löytäminen. Muista esittäytyä, hymyillä, katsoa kameraan ja elehtiä kuten livetilanteessakin. Selvä ja tarpeeksi hidas puherytmi on videohaastatteluissa erityisen tärkeää. Kiinnitä huomiota omiin tapoihisi. Jos on tapana esimerkiksi naputtaa pöytää jännittäessä, voi ääni kuulua epämiellyttävästi mikin kautta keskustelun toiselle osapuolelle.

5 Hyödynnä muistiinpanoja

Videohaastattelun välityksellä voi helposti käyttää tukena ennakkoon kirjoitettuja muistiinpanoja. Kirjaa ennakkoon ylös asiat, joita haluat kysyä tai jotka haluat tuoda ilmi itsestäsi. Haastattelun aikana taas voit kirjoittaa kommentteja ja kysymyksiä, joihin voit palata myöhemmin.

Jaa artikkeli

Tekijät

Mirka Happonen