Takaisin sivun yläreunaan

Lahjaksi gastronomisia helmiä

Teksti Oodia/Roosa Palokangas | Kuvat Oodia/Roosa Palokangas | Kaupallinen yhteistyö

Läheinen ilahtuu varmasti käytännöllisestä ja kauniisti paketoidusta tuliaisesta.

Pohjoissavolaiset käsityöt ja gastronomiset kokemukset ihastuttavat Suomessa ja maailmalla. Pientoimijoiden käsityöt ja laadukkaista raaka-aineista valmistetut artesaaniherkut ilahduttavat takuuvarmasti ystävää, työntekijää tai vaikka appivanhempia.

International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) on perustanut Local Food Gift Challenge -ohjelman tukemaan kestävän kehityksen mukaista ruoka- ja keittiötavaralahjojen kehitystä. Pohjois-Savo on mukana ohjelmassa omilla gastronomisilla ylpeyden aiheillaan. Artesaanihenkisten tuotteiden valmistuksessa käytetään maakunnalle tyypilliseen tapaan muun muassa puuta, hunajaa, villiyrttejä ja marjoja alueen metsästä.

– Ohjelma pilotoitiin alueellamme ensimmäisenä Euroopan ruokamaakunta 2020 -juhlavuoden aikana, ja se saa jatkoa entistä houkuttelevampana kilpailuna tänä vuonna, iloitsee projektipäällikkö Henna Lehikoinen.

Projektipäällikkö Henna Lehikoinen, tuotekehittäjä Jaana Kapustamäki ja TKI-asiantuntija Johanna Kantala esittelevät tuotteita, jotka lähtevät kilpailemaan tunnustuksesta Eurooppaan.

 

Ohjelman loppukilpailu järjestetään Portugalin Coimbrassa 22.–23.7.2021, ja kilpailuun voivat ERG-tunnustuksen saaneet maakunnat osallistua alueensa ruoka- ja käsityökulttuuria edustavilla tuotteillaan. Pohjois-Savon tuomaristo valitsi 3.6.2021 reilun kahdenkymmenen kilpailutuotteen joukosta neljä erityistä helmeä, jotka lähtevät kilpailemaan parhaan ruoka- ja keittiötavaralahjan tunnustuksesta European Food Gift Challengeen. Tuomariston vakuuttivat tuotteet, jotka erottuivat ihastuttavalla tuotetarinallaan, käytettävyydellään, erityisen maukkaalla makumaailmallaan tai esimerkiksi kekseliäällä pakkausratkaisullaan.

– Osalla hakijoista oli valmis innovaatio jo kilpailun alussa ja osan kanssa tuote jalostui ohjelman aikana. Tarjosimme sparrausapua yrityksille, jotka tarvitsivat laajempaa näkökulmaa esimerkiksi kierrätettävyyteen, kansainvälisiin trendeihin tai oikeiden myyntikanavien löytämiseen, kertoo tuotekehittäjä Jaana Kapustamäki.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, jotka ovat ruokatuotelahjat ja ruoka-aiheiset keittiötavaralahjat. Pohjoissavolaista ruokakulttuuria edustavat ansiokkaasti Kauraparran leipäjauhoseokset sekä Nenosen Mansikkatilan mansikkamehu. Keittiötavaralahjojen sarjassa puolestaan kisaavat Kirsi Pehkosen Käydään pöytään -ystäväkirja ruokahetkiin sekä Vaahteramäen

Mumman & Papan Pikku-Kappa ”Söpöläinen”. Tuotteita voi napata matkaan ympäri Kuopiota, esimerkiksi Kuopion kauppahallista, Puijon Majalta tai Koivumäen Kartanolta.

– Tuotteet ovat laadukkaita ja käytännöllisiä, ja sopivat myöskin keskimäärin 15–20 euron arvoisina useimmiten lahjan antajan budjettiin, kuvailee TKI-asiantuntija Johanna Kantala.

Lahjat sopivat monelle, sillä ne suunniteltiin käytettäviksi arkeen. Ruokalahjan saajan ei tarvitse olla jauhopeukalo, sillä esimerkiksi Kauraparran jauhoseospaketin kyljessä on selkeät ohjeet leivän valmistukseen. Leipä on vatsaystävällinen ja sopii moneen ruokavalioon. Nenosen ripauksella rakkautta valmistettu mansikkamehutiiviste on hetkessä tarjoilukelpoinen ja hurmaa jokaisen aidoilla Suonenjoen mansikan mauillaan.

Keittiötavarat ovat kauniita, ja ne on suunniteltu toimiviksi. Käydään pöytään -ystäväkirjan täyttäminen voi olla illanistujaisissa hauska ohjelmanumero, jossa kukin kirjaa oman lempireseptinsä ystävälleen. Pikku-Kappa muistuttaa ruokaperinteistä sekä varmistaa ruoan maistuvuuden ja sopii siron muotoilunsa ansiosta keittiön sisustukseen.

Ruoka- ja keittiötavaroiden kehitysohjelma toteutetaan Liikeosaamista Pohjois-Savon ruokamatkailuun – Gastro Business -hankkeessa, joka on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston tuella.

Youtube-sarja Makumittelö paljastaa, mistä pohjoissavolaisista raaka-aineista suositut somepersoonat valmistavat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden! Hyppää sarjaan tästä:

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Gastro Business -hanke

Projektipäällikkö Henna Lehikoinen
Savonia-ammattikorkeakoulu
www.tastesavo.fi

Jaa artikkeli