Takaisin sivun yläreunaan

Miltä maistuu vuosi 2021?

Teksti Oodia/Roosa Palokangas | Kuvat Shutterstock

On taas aika kurkistaa vuoden ruokatrendeihin.

Vuonna 2021 suomalaisten kodeissa tuoksuvat rakkaudella valmistetut hirvenlihapullat, kasvistäytteiset blinit ja napolilainen pizza. Joskus ruoka valmistuu kymmenessä minuutissa, toisinaan ruuanlaittoon varataan aikaa tunteja.

K- ja S-ryhmä teettävät vuosittain ruokatrendit 2021 -katsaukset, jotka paljastavat mistä suomalaisten ostoskorit täyttyvät.

Uusimpien katsausten mukaan suosikeiksi nousee kotimainen, hyvää oloa tuova ja vastuullisesti tuotettu ruoka. Nousevien trendien taustalla ovat sekä pitkään muutosvaiheessa olleet ruokailutottumukset että korona-aika.

Hyvää oloa lähiruuasta

Kotimaisen ruuan suosion osoittaa S-ryhmän elintarvikemyynti, josta jopa 80 prosenttia muodostuu kotimaassa valmistetuista tuotteista. Kotimaisuus on monille ruokaostoksia tehtäessä tärkein valintakriteeri, sillä monia kiinnostaa mistä raaka-aineet ovat peräisin.

Grillissä paistuvat kasvikset

Grillissä loihditaan maistuvat nyytit satokauden vihanneksista, kuten uusista perunoista, kaaleista ja tomaatista. Grillivihannesten ja -kasvisten maustaminen onnistuu kokemattomaltakin kokilta, sillä pitkälle pääsee jo öljyllä, suolalla, pippurilla sekä perinteisillä yrteillä, kuten basilikalla, timjamilla ja chilillä.

Vihannesten lisäksi broileria syödään tänä kesänä enemmän kuin koskaan ennen. Moni valitsee myös grilliin yhä useammin artesaanityyppiset makkarat. Kesäruuan valmistuksessa kannattaa muistaa, että maukkaan lihan kypsentää savulla − hitaasti ja maltillisesti.

Kesän hittiruokia ovat lisäksi vegemakkarat ja aina varma burgeri. Herkulliseen hampurilaisreseptiin voi kuulua perinteisen jauhelihan sijaan myös kala-, kana- tai kasvispihvi.

Juomissa suositaan helppoutta

Tänä kesänä laseissa nähdään simppeleitä kahden raaka-aineen drinkkejä. Rosee- ja kuohuviini kietoutuvat onnistuneesti yhteen, ja sopivat mainiosti grilliruoan kylkeen. Olutkansa luottaa myös tuttuun ja turvalliseen ja arvostaa vanhaa oluenpanoperinnettä, jossa pääsevät esille yksinkertaiset makumaailmat.

Ruualta toivotaan hyvinvointia

Ruuasta on haviteltu hyvinvointia jo pitkään. Kokonaisvaltaista hyvää oloa tuovat kasvikset ja hedelmät, ja vatsaa hellivät siemenet, pähkinät ja hapankaali. Terveellisempiä valintoja voi tehdä tarkkailemalla erityisesti suolan, sokerin ja kuidun määrää.

Alkoholittomuus kiinnostaa

Terveellisyysajattelu näkyy myös juomissa: suomalaiset valitsevat yhä useammin ruoka- ja saunajuomaksi sokerittoman virvoitusjuoman. Vihreästä teestä hapattamalla valmistettu kombucha on varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kirpeän täyteläinen lehtikuohu sopii käytettäväksi viinien tapaan juhlavassakin tilanteessa.

Erityisesti nuorten keskuudessa kasvavaksi trendiksi nousee sober curious -ajattelu, jossa alkoholittomaan elämäntapaan suhtaudutaan uteliaisuudella. Pinnan alla poreileva ilmiön takana on ajatus kyseenalaistaa mielenkiinnolla omia tottumuksia: onko elämä hauskempaa ilman alkoholia?

Harkittua kuluttamista

Tänä vuonna ruokakaupoissa on harkitsevia ja vastuullisia shoppailijoita. Elintarvikevalmistajat avaavat entistä enemmän tuotteiden raaka-ainesisältöä, tuotanto-olosuhteita ja pakkausmateriaaleja, mikä helpottaa ostajaa tekemään ostopäätöksiään. Vastuullisempia ruokia ovat muun muassa Reilu kauppa-, luomu-, avainlippu-, ja sydänmerkkituotteet.

Lähteet: kesko.fi, s-ryhma.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Roosa Kosunen