Takaisin sivun yläreunaan

Minun Kuopioni: Kaija Savolainen

Teksti Oodia/Marlene Sanoukian | Kuvat Kuopion alueen kauppakamari

Kaija Savolainen on Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Olen syntyisin Etelä-Savosta, ja Savo on ollut minulle aina äärimmäisen rakas paikka. Kävin kouluni ja vietin nuoruuteni Etelä-Savossa ja myös opiskelin siellä sekä Kuopiossa. Valmistuin Kuopion yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi vuosituhannen vaihteessa. Opiskeluun liittyen olen ollut vaihdossa Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa. Jo opiskeluaikanani Kuopio oli hyvin opiskelijaystävällinen kaupunki, tilaisuuksia ja tapahtumia oli paljon. Toiminta on sen jälkeen kansainvälistynyt ja kehittynyt, ja elinkeinoelämä haluaa olla tarjoamassa opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja.

Työurastani 15 vuoden ajan työskentelin Helsingissä ja olin edunvalvonta- ja vaikuttamistehtävissä. Johdin toimialajärjestöä Autokoululiittoa ja kansalaisjärjestöä Omakotiliittoa ja toimin niiden kautta myös eurooppalaisissa kattojärjestöissä. Kun vertaan opiskeluaikani ja tämän hetken Kuopiota toisiinsa, Kuopio on minusta kasvanut ja kehittynyt merkittävästi. Siitä on tullut vähintäänkin Itä-Suomen pääkaupunki, ja jos ei ihan metropoli niin hyvin globaali ja dynaaminen paikka, jossa ovat säilyneet savolaiset, omaleimaiset piirteet. Kuopion elinkeinoelämä on kokonaisuudessaan kehittynyt, ja kaupunkiin on tullut uusia globaaleja yrityksiä. Palvelutarjonta sekä asumisen, elämisen ja harrastamisen puitteet ovat kehittyneet huomattavasti. Kuopiossa voi kuulla niin savolaista kuin lontoolaistakin murretta, eikä kumpikaan torju toistaan.

Näin paluumuuttajan silmin Kuopio ja Pohjois-Savo ovat äärimmäisen hienoja paikkoja asua ja elää. Täällä on todella hyvät puitteet niin urheilulle ja liikunnalle kuin kulttuurille ja luonnolle. Yritysten ja kuntien jalkauttamia palveluita on paljon, ja ne ovat helposti lähestyttäviä. Kansainvälisestä vilinästä voi nauttia vaikka Kuopion torilla, mutta kaupunkipyörällä pääsee nopeasti keskelle Puijon metsäaluetta. Kuopiossa on lähirantoja, lähipuistoja, lähimetsiä, lähiravintoloita. Esimerkiksi Saaristokaupunki ja Puijonlaakso houkuttelevat ihmisiä liikkumaan ja hyödyntämään luontoa. Täällä on Tahko, Puijo, Saana, Kuopio Tanssii ja Soi, Ice Marathon luistelureitteineen, taidetta ja kulttuuria ja monta muuta tapahtumaa. Tarjoama on niin lavea, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Kuopiossa nautin erityisesti ihmisistä. Varsinkin pandemia-ajan jälkeen on äärimmäisen hienoa päästä tapaamaan ihmisiä ja verkottumaan mutta myös tehostaa vuorovaikutusta hyödyntämällä digitaalisuuden menetelmiä. Nautin siitä, että täällä ollaan erittäin helposti lähestyttäviä, iloisia ja avoimia ja aina auttavaisia. Savolaisuus näkyy siinä, että ihmisiä halutaan auttaa ihan varmasti, olipa kysymys mistä tahansa.

Työssäni muun muassa markkinoin Kuopion sekä Pohjois-Savon vetovoimaisuuden puolesta ja vaikutan toimintaympäristön positiiviseen kehitykseen ja ihmisten viihtyvyyteen. Savolainen yrittäjyys on ollut minulle aina hyvin tärkeä asia. Koen nimeni ansiosta olevani tuplasavolainen, jonka sydän sykkii Savolle.

Jaa artikkeli

Tekijät

Marlene Sanoukian